google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ιταλία: χάνονται χιλιάδες ελαιόδεντρα λόγω Xylella fastidiosa

Ιταλία: χάνονται χιλιάδες ελαιόδεντρα λόγω Xylella fastidiosa

Στην περιοχή του Λέτσε στην Ιταλία άρχισε πριν από λίγες ημέρες η κοπή ελαιόδεντρων που προσβλήθηκαν από το άκρως επικίνδυνο και μεταδοτικό βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa. Η μόνιμη Επιτροπή Φυτοϋγιεινής της Ε.Ε και η αρμόδια Επιτροπή της επαρχίας της Απουλίας ανακοίνωσαν ότι κόπηκαν και στη συνέχεια εκριζώθηκαν τα πρώτα 100 ελαιόδεντρα, στη ζώνη όπου παρουσιάστηκε το βακτήριο πριν από ένα χρόνο σχεδόν, μεταξύ Copertino, Gallipoli και Leuca. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση » τα ελαιόδεντρα που «καταστράφηκαν» ήταν σχετικά νεαρά σε ηλικία. Όσα ελαιόδεντρα είναι άνω των 100 ετών δεν θα κόβονται αλλά θα χρησιμοποιηθεί σε αυτά, αρχικά μια λιγότερο ριζική λύση αντιμετώπισης της εξάπλωσης της Xylellas fastidiosa, όπως το κόψιμο του κορμού στη μέση του ύψους του δέντρου. Οι ελαιοκαλλιεργητές θα αποζημιωθούν».
Η περιοχή της Νότιας Ιταλίας στην οποία έχει εντοπιστεί το βακτήριο είναι στα νοτιο-ανατολικά της περιοχής του Λέτσε, στην επαρχία της Απουλίας, σε 80.000 στρέμματα ελαιώνων (500.000-600.000 ελαιόδεντρα) Το βακτήριο εμφανίζεται σποραδικά στην αρχή μέσα στον ελαιώνα και εξαπλώνεται ταχύτατα στα υγιή ελαιόδενδρα με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων φορέων και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από περιοχή σε περιοχή μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Στα δένδρα στα οποία έχει εγκατασταθεί το βακτήριο, φράσει τα αγγεία του ξύλου με αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη και τελικά την ξήρανση. Τα αρχικά συμπτώματα φύλλων και βλαστών εμφανίζονται με χλωρώσεις σε μεμονωμένα φύλλα που εξελίσσονται σε ξηράνσεις και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους βραχίονες και προοδευτικά επέρχεται η ξήρανση των δένδρων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη