google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Οι Γαργαλιάνοι γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια τα Αγαπήνεια

Οι Γαργαλιάνοι γιόρτασαν με μεγαλοπρέπεια τα Αγαπήνεια

Οι Γαργαλιάνοι γιόρτασαν κι εφέτος, με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, τα Αγαπήνεια προς τιμήν του Μακεδονομάχου ήρωα Σαράντη Αγαπηνού, γνωστού με την επωνυμία καπετάν Τέλλος Άγρας.
Αργά το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, μπροστά στον ανδριάντα του Σαράντη Αγαπηνού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλια, από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Μεσσηνίας κ. Ι. Λαμπρόπουλο, από τον βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δ. Σαμπαζιώτη, τον περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γ. Μπακούρο, τον Διοικητή της 120 ΠΕΑ σμήναρχο κ. Θ. Λάγιο, τον δήμαρχο Έδεσσας κ. Δ. Γιάννο, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Γαργαλιάνων κ. Α. Ματθιουδάκη, τον διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων κ. Χ. Μητρόπουλο, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων κ. Κ Γεωργακόπουλο και από τον εκπρώσοπο του Λ.Σ. Πλωτάρχη κ. Κ. Μιχαλόπουλο.
Παρόντες ήταν και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και νεοεκλεγείς δήμαρχος Π. Κατσίβελας, ο Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων κ. Ι. Αδρακτάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Κατσούλας, ο Αντιστράτηγος ε.α. – τ. αντιδήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Τριφυλίας από την νέα δημοτική περίοδο κ. Ε. Ανδρινόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ι. Καλκαβούρας,περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.Στην συνέχεια μετέβησαν όλοι στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων, όπου χαιρέτησαν τους προσκεκλημένους ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ Κόλλιας, ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος.Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ο κ. Κ Κόλλιας τόνισε «Δεν γίνεται από συνήθεια αυτή η τελετή, την κάνουμε για να μείνουν βαθιά χαραγμένα στην εθνική μας συνείδηση ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πατρίδας μας».
Ο κ. Δ. Γιάννος, δήμαρχος Έδεσσας, δήλωσε «Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος όταν έρχομαι κάθε φορά στους Γαργαλιάνους και θα ήθελα να έρχομαι κάθε χρόνο, γιατί έρχομαι να τιμήσω έναν άνθρωπο που έδωσε την ζωή του για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν στην πολιτική, όμως τα ήθη και τα έθιμα είναι αυτά που κρατάνε την πατρίδα όρθια».
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος, δήλωσε «Ο Τέλλος Άγρας δεν είναι ήρωας μόνο των Γαργαλιάνων ή της Μεσσηνίας, είναι ήρωας όλης της Ελλάδας. Πολλά παλικάρια πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους για να σωθεί η Μακεδονία και ο Ελληνισμός». Αναφερόμενος στη δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, δήλωσε «Σήμερα η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές, δεν είναι η πρώτη φορά. Όποτε η Ελλάδα χρειάστηκε να διατηρήσει την ενότητα και την φλόγα του πατριωτισμού στάθηκε όρθια και νίκησε. Οι Έλληνες ενωμένοι θα τα καταφέρουν να σηκώσουν την χώρα ψηλά».
Ακολούθησε πανηγυρική ομιλία από τον κ. Ε. Παρασκευόπουλο, τ. πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρο του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. για τον μακεδονομάχο ήρωα Σαράντη Αγαπηνό . Η βραδιά έκλεισε με παρουσίαση χορών από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλογου Καρυδιάς, που καταχειροκροτήθηκε με θέρμη από όλους όσους κατέκλυσαν την πλατεία και παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων. Πηγή: gargalianoionline.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη