google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου

Σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου

Σχετικά με τη λήψη μέτρων από πλευράς πολιτείας για τα φαινόμενα οικονομικής νοθείας στο ελαιόλαδο, έκανε λόγο στη Βουλή, ο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Καρασμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάση Πετράκου. 
Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί - σύμφωνα με τον κ. Καρασμάνη - η θωράκιση της διαφάνειας και αξιοπιστίας στο σύστημα πιστοποίησης και ελέγχου της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και έχει ξεκινήσει η απαιτούμενη προεργασία, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.
Στο πλαίσιο του ευρύ, ειλικρινή και οργανωμένου διαλόγου που ξεκινά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς και οργανώσεις του αγροτικού κόσμου, θα κληθούν και οι φορείς του ελαιολάδου προκειμένου να συνεισφέρουν στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου και στην προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των νέων κοινοτικών κανονισμών, πρόσθεσε ο κ. Καρασμάνης.

Αναφερόμενος στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο προστασίας και ελέγχου της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πως αυτό είναι ένα από τα πλέον αυστηρά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΕΛΟΓ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβαίνουν συνεχώς σε ελέγχους σε μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου τόσο για την ποιότητα-γνησιότητα, όσο και για την ασφάλεια του διακινούμενου προϊόντος και την αποφυγή φαινομένων οικονομικής νοθείας ή παράνομων «ελληνοποιήσεων».

Η χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης, δεν μπορεί παρά να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση της ιχνηλασιμότητας και στην ορθή χρήση των επισημάνσεων στις ετικέτες των συσκευασιών ελαιόλαδου, από τη στιγμή που το ελαιολάδου είναι εθνικό μας προϊόν. Και για το λόγο αυτό, όπου το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πιστοποίησης και ελέγχων χρήζει βελτιώσεων, δεν θα διαστάσει να το κάνει.
agrotypos

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη