google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Την Παναγία, την "Κυρά την Αγριλιώτισσα", γιορτάζουν στον Αγρίλη Φιλιατρών!

Την Παναγία, την "Κυρά την Αγριλιώτισσα", γιορτάζουν στον Αγρίλη Φιλιατρών!

Με λαμπρότητα και επισημότητα και συνάμα με ευλάβεια και κατάνυξη τιμούν και γιορτάζουν το Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών. Χιλιάδες πιστοί, περισσότεροι από προηγούμενες χρονιές, από τα Φιλιατρά και την ευρύτερη περιφέρεια της Τριφυλίας, χθες παραμονή κυρίως, αλλά και σήμερα ανήμερα της εορτής, συνέρρευσαν μαζικά στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη της Παναγίας και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα. Την παραμονή τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, προεξάρχονος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου, ενώ έγινε Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, υπό τον Αρχιμουσικό Παναγιώτη Φωτεινέα. Σήμερα, ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά Ιερού Κηρύγματος.
«Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Αγρίλη (Ο.Φ.Α.). Στις θρησκευτικές τελετές την παραμονή της εορτής, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Βιβή Παντελάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο, καθώς και την πρόεδρο και μέλη του Ο.Φ.Α., ενώ σήμερα τον πρώην υπουργό Δημήτρη Κουσελά με τη σύζυγό του Βάγια!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη