google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΟΙ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΟΙ ΚΑΥΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με το.­.. α­ρι­στε­ρό πό­δι κά­νουν το πρώ­το τους βή­μα οι νι­κη­τές των Δη­μο­τι­κών Ε­κλο­γών της 18ης – 25ης Μα­ΐ­ου α­πό την 1η του Σε­πτεμ­βρί­ου, ο­πό­τε α­να­λαμ­βά­νουν ε­πί­ση­μα τα κα­θή­κον­τα τους.Ο­χτώ ε­φιά­λτες στοι­χει­ώ­νουν τις θε­ρι­νές νύ­χτες των εν α­να­μο­νή δη­μάρ­χων, οι 215 εκ των 325 εί­ναι μά­λι­στα και “πρω­τά­ρη­δες” :Εν­δο­αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα, α­ξι­ο­λό­γη­ση προ­σω­πι­κού, α­ξι­ο­λό­γη­ση δο­μών, α­πο­γρα­φή Νο­μι­κών Προ­σώ­πων Ι­δι­ω­τι­κού Δι­καί­ου, κα­τάρ­τι­ση νέ­ων προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών για την πε­ρί­ο­δο 2014-15, ι­κα­νο­ποί­η­ση αι­τή­σε­ων για εγ­γρα­φή στους παι­δι­κούς σταθ­μούς, α­πορ­ρό­φη­ση κον­δυ­λί­ων νέ­ου Ε­ΣΠΑ, ε­ξό­φλη­ση χρε­ών προς τη ΔΕ­Η.
Πιο α­να­λυ­τι­κά :
Κι­νη­τι­κό­τη­τα
Στις 29 Αυ­γού­στου λή­γει η προ­θε­σμί­α που έ­χει δώ­σει το Υ­πουρ­γεί­ο Ε­σω­τε­ρι­κών (Υ­ΠΕΣ) για την “ε­θε­λον­τι­κή” έν­τα­ξη 2.000 πε­ρί­που, κα­τά κύ­ριο λό­γο, δη­μο­τι­κών υ­παλ­λή­λων στο πρό­γραμ­μα της “εν­δο­αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή” κι­νη­τι­κό­τη­τας. Τα υ­πουρ­γεί­α Ε­σω­τε­ρι­κών και Υπ. Δι­οι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρυθ­μί­σης δεν.­.. κου­ρά­ζον­ται να δι­α­βε­βαι­ώ­νουν ό­τι η “κι­νη­τι­κό­τη­τα” στους δή­μους δεν έ­χει κα­μί­α σχέ­ση με δι­α­θε­σι­μό­τη­τα ή α­πο­λύ­σεις, προ­κει­μέ­νου να πεί­σουν τους υ­παλ­λή­λους να συμ­με­τά­σχουν σ΄ αυ­τές.
Α­ξι­ο­λό­γη­ση προ­σω­πι­κού
Α­πό τις 30 Ι­ου­νί­ου έ­χει λή­ξει η προ­θε­σμί­α κα­τά την ο­ποί­α οι δή­μαρ­χοι έ­πρε­πε να εκ­δώ­σουν τις α­πο­φά­σεις ε­πι­με­ρι­σμού των πο­σο­στών α­νά βαθ­μο­λο­γι­κή κλί­μα­κα (συγ­κρι­τι­κή α­ξι­ο­λό­γη­ση) για πε­ρί­που 75.000 δη­μο­τι­κούς υ­παλ­λή­λους. Ω­στό­σο, κα­νέ­νας δή­μαρ­χος δεν πρό­κει­ται να κά­νει κά­τι τέ­τοι­ο.
Α­ξι­ο­λό­γη­ση Δο­μών
Το Υ­ΠΕΣ βά­ζει ξα­νά μπρος τη δι­α­δι­κα­σί­α της α­ξι­ο­λό­γη­σης των δο­μών των δή­μων η ο­ποί­α θα έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί μέ­χρι τέ­λος του 2014. Σύμ­φω­να με τον υ­φυ­πουρ­γό, κ. Γι­ώρ­γο Ντό­λιο, θα συ­στα­θεί μί­α ο­μά­δα έρ­γου η ο­ποί­α με βά­ση τα υ­πάρ­χον­τα s­t­a­f­f­i­ng p­l­a­ns θα αν­τι­στοι­χή­σει με­τα­ξύ του πλή­θους και των προ­σόν­των των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των α­ναγ­κών των δή­μων.
Α­πο­γρα­φή Νο­μι­κών Προ­σώ­πων Ι­δι­ω­τι­κού Δι­καί­ου
Ό­ρος, φυ­σι­κά, για το προ­χώ­ρη­μα αυ­τής της δι­α­δι­κα­σί­ας εί­ναι η ο­λο­κλή­ρω­ση της α­πο­γρα­φής των Νο­μι­κών Προ­σώ­πων Ι­δι­ω­τι­κού Δι­καί­ου των δή­μων. Μέ­χρι τώ­ρα 133 εξ αυ­τών δεν εί­χαν α­πο­γρα­φεί στην Ε­νια­ία Αρ­χή Πλη­ρω­μών. Τα 51 α­πό τα 133 ΝΠΙΔ που δεν έ­χουν α­πο­γρα­φεί εί­ναι Α­να­πτυ­ξια­κές Ε­πι­χει­ρή­σεις.
Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί
Στις 5 Σε­πτεμ­βρί­ου λή­γει η προ­θε­σμί­α κα­τά την ο­ποί­α οι δή­μαρ­χοι πρέ­πει να κα­τα­θέ­σουν τα προ­σχέ­διο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τους για την ε­πό­με­νη οι­κο­νο­μι­κή πε­ρί­ο­δο στο “Πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο Οι­κο­νο­μι­κής και Δι­οι­κη­τι­κής Αυ­το­τέ­λειας των Ο­ΤΑ. Στην τε­λευ­ταί­α συ­νε­δρί­α­ση της του ΔΣ της ΚΕ­ΔΕ α­πο­φα­σί­στη­κε, δε­δο­μέ­νου ό­τι οι νέ­οι δή­μαρ­χοι α­να­λαμ­βά­νουν την 1η Σε­πτεμ­βρί­ου, να α­πο­στα­λεί έ­να εν­δει­κτι­κό σχέ­διο α­πό τις υ­πη­ρε­σί­ες του δή­μου, ού­τε καν α­πό την οι­κο­νο­μι­κή ε­πι­τρο­πή. Με βά­ση πρό­σφα­τη εγ­κύ­κλιο του Υ­ΠΕΣ υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται πως σε πε­ρί­πτω­ση που έ­νας δή­μος πα­ρου­σιά­σει για δύ­ο συ­νε­χό­με­να τρί­μη­να α­πό­κλι­ση α­πό τους στό­χους των ε­σό­δων του, τό­τε τί­θε­ται σε κα­θε­στώς δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής ε­πο­πτεί­ας α­πό το “Πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο”. Ε­νό­χλη­ση, ε­πί­σης, έ­χει προ­κα­λέ­σει στους δη­μάρ­χους το γε­γο­νός ό­τι α­πα­γο­ρεύ­ε­ται πλέ­ον να υ­πάρ­χει έ­να κεν­τρι­κό τα­μεί­ο δι­α­θε­σί­μων στους δή­μους το ο­ποί­ο να χρη­μα­το­δο­τεί τις δι­ά­φο­ρες υ­πη­ρε­σί­ες α­νά­λο­γα με τις τρέ­χου­σες α­νάγ­κες τους.
Παι­δι­κοί Σταθ­μοί
Χθες έ­λη­ξε η προ­θε­σμί­α που έ­χει δο­θεί για την κα­τά­θε­ση των αι­τή­σε­ων για συμ­με­το­χή στο πρό­γραμ­μα ε­ναρ­μό­νι­σης ε­παγ­γελ­μα­τι­κής – οι­κο­γε­νεια­κής ζω­ής. Σύμ­φω­να με τον πρό­ε­δρο της Ε­πι­τρο­πής Κοι­νω­νι­κής Πο­λι­τι­κής της ΚΕ­ΔΕ και Δή­μαρ­χος Συ­κε­ών Θεσ­σα­λο­νί­κης κ. Σί­μο Δα­νι­η­λί­δη φέ­τος θα υ­πάρ­ξουν έ­ως 100.000 αι­τή­σεις για ι­δι­ω­τι­κούς και δη­μο­τι­κούς παι­δι­κούς σταθ­μούς, ε­νώ οι υ­πάρ­χου­σες θέ­σεις κυ­μαί­νον­ται στις 60.000 – 70.000. Συ­νε­πώς γύ­ρω στα 30.000 παι­διά εν­δέ­χε­ται να ε­κτός παι­δι­κών σταθ­μών. Η κά­λυ­ψη ό­λων των αι­τή­σε­ων που α­να­μέ­νε­ται σύμ­φω­να με τον κ. Δα­νι­η­λί­δη, α­παι­τεί 250 ε­κατ. ευ­ρώ, ε­νώ έ­ως τώ­ρα έ­χουν δε­σμευ­τεί 160 ε­κατ. ευ­ρώ. Πα­ράλ­λη­λα α­πό την ΚΕ­ΔΕ ζη­τούν την κα­τάρ­γη­ση της ρή­τρας, σύμ­φω­να με την ο­ποί­α το 70% των θέ­σε­ων θα εί­ναι δω­ρέ­αν (για μι­σθω­τούς του ι­δι­ω­τι­κού το­μέ­α και α­νέρ­γους), ε­νώ το 30% θα α­παι­τή­σει τη με­ρι­κή χρη­μα­το­δό­τη­σή τους α­πό τους γο­νείς (πχ για δη­μο­σί­ους υ­παλ­λή­λους).
Ε­ΣΠΑ
Εμ­πλο­κή φαί­νε­ται πως υ­πάρ­χει στο νέ­ο Ε­ΣΠΑ της πε­ρι­ό­δου 2014 – 20. Μι­λών­τας στο τε­λευ­ταί­ο ΔΣ της ΚΕ­ΔΕ, ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας της έ­νω­σης και δή­μαρ­χος Αμ­φι­λο­χί­ας, κ. Α­πό­στο­λος Κοι­μή­σης, μί­λη­σε για την ύ­παρ­ξη “λόμ­πι” το ο­ποί­ο ό­χι μό­νο “αν­τι­τάσ­σε­ται στην δη­μι­ουρ­γί­α μί­ας αυ­το­τε­λούς γραμ­μής χρη­μα­το­δό­τη­σης των δή­μων α­πό το Ε­ΣΠΑ” αλ­λά ζη­τά την “αυ­στη­ρο­ποί­η­ση των ό­ρων πα­ρο­χής των κον­δυ­λί­ων του” προς τους Ο­ΤΑ. Ο κ. Κοι­μή­σης χα­ρα­κτή­ρι­σε ως “πρό­βα τζε­νε­ρά­λε” για το νέ­ο Ε­ΣΠΑ την α­παί­τη­ση του Υ­ΠΕΣ να α­πεν­τα­χθούν έρ­γα της Ελ­λη­νι­κής Ε­ται­ρεί­ας Το­πι­κής Αυ­το­δι­οί­κη­σης και Α­νά­πτυ­ξης (Ε­Ε­ΤΑ­Α Α.Ε.­), για τα ο­ποί­α εί­χαν ή­δη υ­πο­γρα­φεί συμ­βά­σεις.
ΔΕ­Η
Στα .­.. μα­χαί­ρια βρί­σκον­ται οι δή­μοι και με τη ΔΕ­Η. Στην τε­λευ­ταί­α συ­νάν­τη­ση που εί­χε η ΚΕ­ΔΕ, με το δι­ευ­θύ­νον­τα σύμ­βου­λο της ΔΕ­Η Αρ­θού­ρο Ζερ­βό και τον κ. Ντό­λιο α­πό το Υ­ΠΕΣ, α­να­φέρ­θη­κε πως το χρέ­ος των δή­μων για η­λε­κτρο­νι­κό ρεύ­μα φτά­νουν τα 70 ε­κατ. ευ­ρώ. Το Υ­ΠΕΣ έ­χει α­πο­φα­σί­σει τα 17 ε­κατ. ευ­ρώ εξ αυ­τών να δο­θούν ά­με­σα α­πό τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και να α­φαι­ρε­θούν α­πό τα κρα­τι­κά κον­δύ­λια για τους δή­μους το 2015 και το 2016, προ­κα­λών­τας την έ­κρη­ξη των δη­μάρ­χων που υ­πεν­θυ­μί­ζουν πως η αρ­μο­δι­ό­τη­τα του φω­τι­σμού των δρό­μων κλπ. α­νή­κει στις πε­ρι­φέ­ρει­ες. Τα 50 ε­κατ. ευ­ρώ ο­φεί­λον­ται α­πό τις Δη­μο­τι­κές Ε­πι­χει­ρή­σεις Ύ­δρευ­σης και Α­πο­χέ­τευ­σης. Οι δή­μαρ­χοι, ό­μως, δι­α­μαρ­τύ­ρον­ται πως έ­να με­γά­λο μέ­ρος των χρε­ών αυ­τών ο­φεί­λον­ται στο γε­γο­νός ό­τι οι εν λό­γω ε­πι­χει­ρή­σεις πλη­ρώ­νουν .­.. οι­κια­κό και ό­χι βι­ο­μη­χα­νι­κό τι­μο­λό­γιο.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη