google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση. Σε όλες αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση που αποτελεί νέο βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων με την περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης πάνω από 60%. Το κόψιμο γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά πλήττουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας.
Τη στιγμή μάλιστα, που η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση. Όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και ο καταρροϊκός πυρετός και η παντελής έλλειψη μέτρων καταπολέμησής του από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
H ζημιά των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκό πυρετό είναι πολλαπλή. Ζώα που προσβάλλονται από την ασθένεια ψοφάνε, η παραγωγή μειώνεται και αυξάνεται το κόστος παραγωγής των ζωοτροφών σε κοπάδια σε καραντίνα, έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των ζώων. Τέλος η Ε.Ε και η συγκυβέρνηση προσανατολίζονται να δίνουν ένα δικαίωμα κάθε 6 ζώα, συνεπώς η απώλεια των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό θα μειώσει μακροπρόθεσμα το ύψος των άμεσων ενισχύσεων των κτηνοτρόφων αφού η απώλεια ζώων συνεπάγεται και απώλεια δικαιωμάτων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη