google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ν. Πατσαρίνος: «Δημόσιος και προστατευόμενος ο Κόλπος της Κυπαρισσίας»

Ν. Πατσαρίνος: «Δημόσιος και προστατευόμενος ο Κόλπος της Κυπαρισσίας»

Μέσα στον Αύγουστο και με αδιαφανείς διαδικασίες εξπρές, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανάρτησε για δήθεν «διαβούλευση» Προεδρικό Διάταγμα που μετατρέπει τον προστατευόμενο ως «Περιοχή Νατούρα 2000» Κυπαρισσιακό κόλπο, σε περιοχή για χρυσές ευκαιρίες real estate.Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκος Πατσαρίνος και Γιώτα Κοζομπόλη, συμμετείχαν στην ιδιαίτερα εποικοδομητική επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Περιοχές NATURA: προοπτικές προστασίας ή υποβάθμιση», που διοργανώθηκε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 στην Κυπαρισσία, με αντικείμενο το υπό σύσταση «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία», την ίδρυση Φορέα Διαχείρισής του και τα όρια των ζωνών προστασίας του.
Όπως επισημάνθηκε στην Ημερίδα, με πρόσχημα τον κίνδυνο προστίμου από την ΕΕ εξαιτίας της ανυπαρξίας εδώ και χρόνια Φορέα Διαχείρισης, το ΥΠΕΚΑ επιταχύνει τώρα τη διαδικασία, παραδίδοντας στα οικοδομικά συμφέροντα την περιοχή της Ελαίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση θεσμικών προτάσεων για την προστατευόμενη περιοχή ΝΑTURA «Θίνες Κυπαρισσίας», όπως η σχετική έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Ανυποχώρητη θέση της «Πελοπόννησος Πρώτα», όπως εκφράστηκε από τους δύο Περιφερειακούς συμβούλους, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανατροπή των επενδυτικών σχεδίων που αποσκοπούν στην κερδοσκοπία εις βάρος της φύσης και των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, για τον Κυπαρισσιακό κόλπο απαιτείται:
  • ουσιαστικός έλεγχος από αρμόδιο φορέα για το ενδιάμεσο διάστημα μέχρι την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης,
  • διάθεση απαραίτητων πόρων γι αυτό το σκοπό,
  • έλεγχος και οριστικοποίηση τίτλων και ορίων ιδιοκτησιών,
  • ανάληψη από την Περιφέρεια των ευθυνών της για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Τέλος στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι ο συνδυασμός « Πελοπόννησος Πρώτα» αγωνίζεται ήδη και συνεχίζει να συνεργάζεται με τοπικούς, επιστημονικούς φορείς για την προστασία και την αξιοποίηση του κυπαρισσιακού κόλπου προς όφελος των πολιτών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη