google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τελικά...έρχεται το Νέο Ημερολόγιο !.

Τελικά...έρχεται το Νέο Ημερολόγιο !.

Το μόνο που ξέρουν οι περισσότεροι για το ημερολόγιο είναι πως: 'οι παλαιοημερολογίτες έχουν το δικό τους, και πως στο Άγιο Όρος πάνε με το παλιό'.
  Ας μάθουμε περισσότερα:  Μετά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες εφαρμόστηκε το Ιουλιανό Ημερολόγιο, πήρε το όνομα του Ιουλίου Καίσαρα. Επειδή όμως έχανε λίγα δευτερόλεπτα κάθε μέρα, εφευρέθηκε  πολύ αργότερα το Γρηγοριανό ημερολόγιο, πήρε το όνομα από τον Πάπα Γρηγόριο, είναι αυτό που έχουμε έως σήμερα...  Εχει 365 μέρες και μια μέρα παραπάνω , την 29 Φλεβαρη, κάθε 4 χρόνια, περίπου.
   Ομως κι αυτό είναι λάθος!. Ναί, έχει πολλά λάθη και ατέλειες.
   Το πρώτο είναι πως ξεκινά 7-8 μέρες μετά την κανονική έναρξη του έτους η οποία είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο, περίπου 23-24 Δεκεμβρίου. Και ο λόγος είναι πως αντικαταστάθηκε η παγανιστική αρχαία εορτή του θεού Ηλιου, στο ηλιοστασιο, και στη θέση της μπήκαν τα Χριστούγεννα, ενώ κανονικά δεν ξέρουμε ποιά εποχή γεννήθηκε ο Χριστός. Επειδή, όμως, ο Ματθαίος λέει στο ευαγγέλιο του πως: την 8η μέρα που πήγαν το παιδί για περιτομή, του έδωσαν το όνομα Ιησούς', θεώρησαν καλό να ξεκινήσουν το έτος από την μερα αυτή, την 8η μέρα μετά τα χριστούγεννα. Εχουμε , λοιπόν, ένα λάθος 7 η 8 ημερών, και γι αυτό τα ζώδια αλλάζουν στις 22-23 του μηνός, και όχι στην αρχη κάθε μηνός όπως θα έπρεπε.
   Εκτός αυτού, όλοι οι αστρονόμοι γνωρίζουν πως υπάρχει ένα λάθος 3 έως 5 χρόνων  από την γεννηση του Χριστού, και αυτό ωφείλεται σε λάθος που έκανε ο Μοναχός Διονύσιος ο μικρός που μέτρησε τα χρόνια απο την γέννηση του Χριστού, έκανε όμως λάθος.  Δηλαδή φέτος δεν έχουμε 2014, αλλά 2018 ή 2019 περίπου χρόνια από τη γέννηση του Χριστού. Είναι μια αλήθεια που όλοι θα έπρεπε να ξέραμε, όμως την ξέρουν πολύ λίγοι.
  Ένα άλλο λάθος που έχει το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι πως οι μήνες δεν έχουν σταθερό αριθμό ημερών: 28,29,30,31. Κι ένα τελευταίο λάθος που κάνουμε όλοι είναι πως μετράμε τις ημέρες με τον κύκλο των εβδομάδων, των 7 ημερών, κι αυτό προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη, από τον τρόπο μετρήσεως του χρόνου των αρχαίων Εβραίων. Δεν υπάρχει αυτός ο κύκλος. Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα.
   Αλλά ας δούμε πως μετρούσαν τον χρόνο οι αρχαίοι λαοί και οι αρχαίοι Ελληνες. Είχαν τις 365 μέρες του χρόνου. Γιόρταζαν τις ισημερίες ( 23 Μαρτίου και Σεπτεμβρίου) και τα ηλιοστάσια (24 Δεκεμβρίου και Ιουνίου) και είχαν 12 μήνες των 30 ημερών ο καθένας.
  Εχουμε και λέμε: 12 μήνες επί 30 μέρες= 360. Προσθέτουμε και τις 4 εμβόλιμες γιορτινές μέρες στις ισημερίες και στα ηλιοστάσια και έχουμε 364. Και προσθέτουμε και μια ακόμα στην αρχή του έτους, το οποίο έτος αρχίζει ,όπως είπαμε, στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 24 περίπου Δεκεμβρίου, με το σημερινό ημερολόγιο. Είναι το απλό και το τέλειο ημερολόγιο. Το είχε εφαρμόσει για λίγο και η Γαλλική Επανάσταση, ως αντίδραση προς τον Πάπα και την καθολική εκκλησία, και ως μίμηση του αρχαίου ορθού ελληνικού επιστημονικού ημερολογίου.
  Αυτό θα ξαναγίνει και στις μέρες μας, και θα το κάνει η Ευρωπαική Ενωση.  Θα ξεκινήσει ίσως από φέτος τα Χριστούγεννα που θα είναι και πρώτη του Ετους. ( εδω ας θυμηθούμε τα κάλαντα που λένε: χριστούγεννα-πρωτούγενα, πρώτη γιορτή του χρόνου'. Ισως να είναι λαική επιβίωση του αρχαίου ημερολογίου!) Θα ξεκινήσουμε ,επίσης, ίσως πάλι από το 0, με την έννοια πως δεν θα λέμε 2015, αλλά απλά 15.
  Και θα έχουμε κάθε μήνα και ζώδιο. 
   Για να μη πολυλογούμε: σήμερα δεν έχουμε 26 Σεπτεμβρίου του 2014, αλλά 7 -8 μέρες μετά. Εχουμε 2 Οκτωβρίου, και καλό μήνα, έστω και καθυστερημένα.

  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη