google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

«Τα απορρίμματα είναι ζήτημα που προβληματίζει καθώς δεν υπάρχουν βιώσιμες προτάσεις. Απουσιάζει ο σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα, εκτιμούμε. Ευθύνη δεν έχει μόνο η δημοτική αρχή φυσικά, αλλά και κάθε πολίτης». Αυτό τονίζει ο Χαράλαμπος Γριβοκωστόπουλος, ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας νέων Τριφυλίας "Environmental Action" - καθώς τα σκουπίδια, η διαχείρισή τους αλλά και η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή εξαιτίας τους, είναι κυρίαρχο ζήτημα για τους νέους, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Με τη νεανική του ματιά και άποψη πάντως, ο Χ. Γριβοκωστόπουλος μας μιλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα της Τριφυλίας, όπως επίσης για την καινούργια εθελοντική ομάδα στην οποία ανήκει
1 Τι σας οδήγησε στη δημιουργία της εθελοντικής ομάδας;
«Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης θεωρείται αναγκαία για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και την άνοδο της ποιότητας ζωής του. Μείναμε έκθαμβοι από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και αγνοήσαμε τις αρνητικές επιπτώσεις. Συνηθίσαμε να ακούμε για πρόοδο και αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος και κλείσαμε τα αυτιά μας στη φράση "ποιότητα ζωής". Γίναμε κυρίαρχοι της φύσης και ξεχάσαμε πως το φυσικό περιβάλλον κακοποιείται, καταστρέφεται και μολύνεται. Η οικονομική κρίση, για να αναφερθώ σε τοπικό επίπεδο, είναι πρόβλημα αλλά και πρόφαση - διότι μπορούμε με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε και με στρατηγικό σχεδιασμό να επιλύσουμε σοβαρά ζητήματα σε σχέση με το περιβάλλον και την περιβαλλοντική συνείδηση. Ολα αυτά και σε συνδυασμό με τη δική μας στάση προστασίας του περιβάλλοντος, μας έκαναν να ξεδιπλώσουμε την εθελοντική ομάδα δράσης "Environmental Action"».
2 Ποιο είναι το αντικείμενό της;
«Η "Environmental Action" ως εθελοντική ομάδα έχει ως αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με αγάπη, σεβασμό και συντονισμένη δράση».
3 Ποιους στόχους έχετε θέσει;
Εχουμε όλοι υποχρέωση να διατηρούμε καθαρό και να προστατεύουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Το περιβάλλον μάς δίνει ζωή! Πρέπει να του δείχνουμε καθημερινά το σεβασμό και την αγάπη μας! Στόχος μας είναι όλα αυτά να περάσουν μέσα σε κάθε σπίτι, μέσα σε κάθε παρέα, μέσα σε κάθε δραστηριότητά μας. Επιδίωξή μας, να δραστηριοποιηθούμε, να ενδυναμώσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση!».
4 Απευθύνεστε μόνο σε νέους;
«Η "Environmental Action"απευθύνεται σε άτομα προοδευτικά, που έχουν καλλιεργήσει την έννοια του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της αγάπης. Η εθελοντική μας ομάδα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλα τα φύλα και όλες τις φυλές. Η ηλικία δεν είναι πρόβλημα. Ολοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα με μεράκι!».
5 Πώς σκοπεύετε να υλοποιήσετε τους στόχους σας;
«Θα προβούμε σε διάφορες εθελοντικές δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις εντός και εκτός των πόλεων της Τριφυλιας, καθαρισμό των παραλιών τους και πολλά άλλα. Για να πραγματοποιηθούν οι δράσεις αυτές είναι λογικό ότι θα χρειαστούν χρήματα. Για να παρθούν τα χρήματα αυτά σκοπό έχουμε να δημιουργήσουμε διάφορες εκδηλώσεις όπως πάρτι, bazaars, λαχειοφόρους, θεατρικά, συναυλίες».
6 Πώς αντιλαμβάνεστε ως νέος την εικόνα στην Τριφυλία σήμερα;
«Η Τριφυλία αδυνατεί να εκμεταλλευτεί και μετέπειτα να εξελίξει τη φυσική της ομορφιά, με συνέπεια να αδικεί τον εαυτό της στο πέρασμα των χρόνων. Η καρδιά της μαραζώνει συνεχώς, βλέποντας απορρίμματα σε χώρους όπου αναδεικνύουν το μεγαλείο της και παράλληλα αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη. Ο δήμος οφείλει να αξιολογήσει καλύτερα τη σπουδαιότητα της κατάστασης και να δώσει ώθηση καθώς και νέα κίνητρα στους τουρίστες, προκειμένου να επισκεφθούν και να αγαπήσουν τον τόπο».
7 Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής;
«Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην Τριφυλία. Τα απορρίμματα όμως είναι ζήτημα που προβληματίζει καθώς δεν υπάρχουν βιώσιμες προτάσεις. Απουσιάζει ο σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα, εκτιμούμε. Ευθύνη δεν έχει μόνο η δημοτική αρχή φυσικά, αλλά και κάθε πολίτης».
8 Τι λύσεις προτείνετε για το ζήτημα των σκουπιδιών;
«Η πολιτική της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, και όχι μια μόδα ή μια υποχρέωση την οποία πρέπει απλώς να τηρήσουμε γιατί μας υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν διαδικασίες και διαβουλεύσεις ώστε να υιοθετηθούν θεσμικά μέτρα και δράσεις για τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων. Για να επιτύχει η πρόληψη πρέπει να υιοθετηθούν 2 θεσμικές προτάσεις: α) Να σταματήσουμε να πληρώνουμε δημοτικά τέλη ανάλογα με τα τ.μ. της κατοικίας μας και να συνδεθούν με την ποσότητα των απορριμμάτων. β) Να διεκδικήσει ο δήμος σε κεντρικό επίπεδο τα αντίστοιχα τέλη τελικής διάθεσης που πληρώνει για τη χρήση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ, ώστε να ισχύσει η αρχή "Ο ρυπαίνων πληρώνει"».
9 Ποια η σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στη σημερινή εποχή;
«Στη χώρα μας υπάρχει μια σημαντική οικονομική κρίση η οποία αποτυπώνεται δυστυχώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αναλογιστούμε την ποιότητα ζωής αλλά και τα οικονομικά οφέλη που θα έχει κάθε περιοχή, αν σεβαστούμε το περιβάλλον που ζούμε αντί να το καταστρέφουμε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά και να αναλάβουμε την υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος».
10 Εποχές οικονομικής κρίσης φέρνουν σε δεύτερη μοίρα ζητήματα περιβάλλοντος;
«Ισως φαίνεται άκαιρο να μιλά κανείς για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν το σύνολο σχεδόν του λαού μας δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Ομως τα πράγματα δεν είναι έτσι: Το περιβάλλον έχει άμεση και έμμεση οικονομική αξία, την οποία πρέπει να περιφρουρήσουμε. Η έμμεση έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και τη σωματική - ψυχική υγεία των κατοίκων, καθώς και με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου. Η άμεση έχει να κάνει με δραστηριότητες που αποφέρουν οικονομικό όφελος, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον. Η φροντίδα για το περιβάλλον είναι μια μορφή αλληλεγγύης: της αρετής δηλαδή που κυρίως έχουμε ανάγκη στις δύσκολες αυτές ώρες».
11 Στη χώρα μας πιστεύετε ότι είναι ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού;
«Φυσικά και είναι. Οχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά ναι, είναι! Στα μεγάλα κοινά προβλήματα, όπως η περιβαλλοντική κρίση, είμαστε όλοι μέρος του προβλήματος, αν δεν συμμετέχουμε στη λύση. Ο εθελοντισμός είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά. Μπορούμε να οργανώσουμε ή να συμμετέχουμε σε δράσεις για το περιβάλλον, εντοπίζοντας τις προτεραιότητες στην περιοχή μας και δηλώνοντας με το παράδειγμά μας πως υπάρχει ένας πλανήτης, ένας κόσμος, ένας σκοπός!».
12 Τι θα κάνετε για να κινητοποιήσετε τους πολίτες της Τριφυλίας;
«Μέσα από συντονισμένες δημοκρατικές δράσεις και πάντα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και την δημοτική αρχή αλλά και με το ΥΠΕΚΑ, θα οργανώσουμε ημερίδες για το περιβάλλον και την προστασία του, με επιστημονικές τοποθετήσεις. Θα οργανώσουμε δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό παραλιών και πολλά άλλα».
13 Σε ποιους άξονες μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Τριφυλίας;
«Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής, πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη της Τριφυλίας είναι: 1) Περιβάλλον, υποδομές, ποιότητα ζωής. 2) Κοινωνία - παιδεία - πολιτισμός και αθλητισμός. 3) Απασχόληση».
14 Τι κατά τη γνώμη σας δεν έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε στην περιοχή;
«Ως δήμος έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε μεγάλη έκταση αγροτεμαχίων και τη θάλασσα δίπλα μας. Η προσπάθεια κάθε αγρότη στην περιοχή μας είναι και ένα τεράστιο βήμα για την ανάπτυξη. Τα κίνητρα ελάχιστα, εν όψει οικονομικής κρίσης. Με μια συντονισμένη προσπάθεια και συνεννόηση μεταξύ παραγωγού και διοίκησης, κάτι μπορεί να βελτιωθεί».
15 Ως νέα γενιά πώς βλέπετε το μέλλον;
«Η νέα γενιά, ως ελπιδοφόρος θεματοφύλακας του μέλλοντος, οφείλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη μάχη της αλλαγής σελίδας. Μια μάχη διαφορετική, γιατί τώρα χτίζουμε το μέλλον της γενιάς μας, ένα μέλλον χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Ως κοινωνία πολιτών, οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες σεβασμού και να προσφέρουμε την απαιτούμενη φροντίδα. Αν δε το κάνουμε, θα έχουμε ευθύνη!».
16 Τι θεωρείτε ότι μας έφτασε σε αυτή την κατάσταση;
«Φτάσαμε εδώ επειδή δεν δίναμε αξία στη συμμετοχή μας στα του τόπου μας. Υπάρχουν φυσικά ευθύνες και στην πολιτική διοίκηση. Φεύγοντας από το πρόβλημα, αυτό δεν λύνεται. Μήπως πάντα φεύγαμε αναζητώντας την προσωπική διάσωση; Η ανύπαρκτη αυτογνωσία είναι που μας έφτασε εδώ. Οπως είπε ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος, "πολίτης" είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν επιδιώκει να μπουν μπροστά τα ατομικά του συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας στην οποία ζει. "Πολίτης" είναι εκείνος ο οποίος συμμετέχει ενεργά στα κοινά και δεν προσμένει κάποιον ηγέτη για την καλυτέρευση της περιοχής του και της χώρας του».
17 Πώς θα θέλατε να λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση;
«Η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αδυνατεί να ξεδιπλώσει όλες τις δυνατότητές της με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ευημερίας και ανάπτυξης. Ως νέος, θα ήθελα η αυτοδιοίκηση με τα μέσα και την τεχνογνωσία του προσωπικού που διαθέτει, να λειτουργεί πιο παραγωγικά. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως ότι στην παρούσα κατάσταση (οικονομική κρίση) η αυτοδιοίκηση προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση, πολλές φορές όμως με λάθος τρόπους και μέσα».
18 Υπάρχει «χώρος»για να δράσουν οι νέοι;
«Κάθε νέος καλείται να δράσει για το δήμο της περιοχής του και να συμμετέχει ενεργά στα κοινά, διότι το μέλλον του τόπου μας το διαμορφώνουμε πρωτίστως εμείς οι νέοι. Η νεολαία σήμερα οφείλει να κοιτάξει κατάματα την σοβαρότητα της καταστάσεως και να δράσει με τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτει».
19 Τι θα επιθυμούσατε να αλλάξει άμεσα στον τόπο σας;
«Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει στον τόπο μου, πρωτίστως είναι η συνείδηση του καθενός πολίτη από εμάς ξεχωριστά, σε σοβαρά ζητήματα όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον, η υγεία κτλ. Οταν οι πολίτες αφυπνιστούν, αναλογιστούν και αλλάξει η νοοτροπία τους, μόνο τότε ο τόπος μας θα πάει μπροστά. Μέσα από τη δική μας εθελοντική ομάδα προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σοβαρότητα της καταστάσεως σε σχέση με το περιβάλλον, και μέσα από συλλογικές δράσεις να παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να δούμε μαζί το πρόβλημα και να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για την επίλυσή του. Τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο».
20 Πώς θα θέλατε να είναι ο τόπος όπου ζείτε;
«Ζούμε σε μια όμορφη περιοχή, με άφθονο φυσικό πλούτο κι όμως παραμελημένο. Αγαπώ κάθε κομμάτι αυτού του τόπου και προσπαθώ μέσα από την "Environmental Action" να πραγματοποιήσω το όνειρο κάθε πολίτη αυτού του τόπου - που φυσικά είναι μια καθαρή, τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή, με πολίτες που σέβονται και δρουν αρμονικά για το περιβάλλον και αυτόματα για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Eνας τόπος με πολίτες που σέβονται το περιβάλλον αλλά και τον εαυτό τους είναι ευλογημένος. Δεν είναι δύσκολο να το καταφέρουμε, αρκεί να το προσπαθήσουμε. Μέσα από την οικονομική κρίση μπορούμε να αισθανθούμε ξανά ότι εμείς είμαστε κυρίαρχοι και προστάτες του περιβάλλοντος και όχι η τεχνολογία η οποία έδωσε πολλά στον άνθρωπο και στον τόπο αλλά και πήρε ταυτόχρονα άλλα τόσα, όπως η αγάπη, η κοινή δράση και ο εθελοντισμός».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χαράλαμπος Γριβοκωστόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1993 και ζει στα Φιλιατρά. Είναι το 5ο τέκνο της 9μελούς οικογένειας της Χριστίνας και του Παναγιώτη Γριβοκωστόπουλου. Στις δημοτικές εκλογές συμμετείχε ως υποψήφιος. Είναι ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας νέων Τριφυλίας "Enviromental Action".  Από την 'Ελευθερία'Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/44320-grivokostopoulos-trifylia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη