google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ

Τα Φιλιατρά, ως γνωστόν, είναι η πόλη της παραγωγής και του πολιτισμού! Μια πόλη με εργατικούς ανθρώπους που ασχολούνται με τη γη και σύγχρονες καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων και, παράλληλα, με ανθρώπους που αγαπούν την πρόοδο, τις τέχνες, τον πολιτισμό!
Πόλη με πλούσια ιστορία και μνημεία, από τη Λίθινη ακόμη Εποχή, την αρχαία Εράνα, τα ύστερα χρόνια, ενώ μετά τον καταστροφικό σεισμό που υπέστη το 1886 έγινε ανοικοδόμηση στην περιοχή.
Τα Φιλιατρά είναι η γενέθλια γη σημαντικών ανθρώπων που διέπρεψαν ανά τον κόσμο και οι οποίοι, ο καθένας με τις δυνάμεις και με τη διάθεσή του, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην εξέλιξη της πόλης.
Τα Φιλιατρά έχουν δυνατότητες για ανάπτυξη, κι ας πέρασαν και χάθηκαν ευκαιρίες για δημιουργία υποδομών, για τις οποίες έχουν ευθύνες, κυρίως και πρωτίστως, τοπικοί της άρχοντες. Στις μέρες μας, ωστόσο, δεν είναι η πόλη που αξίζει η ιστορία της και ο πολιτισμός της. Τα Φιλιατρά δεν είναι η πόλη που αξίζουν οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί της. Ιδίως τα τελευταία χρόνια η πόλη φθίνει, με συνέπεια οι νέοι άνθρωποι να την εγκαταλείπουν, αφού δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτή όπως θα ήθελαν. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν, αφού μια σειρά από προβλήματα και ελλείψεις στην πόλη καθιστούν, ως ένα βαθμό, σχεδόν «απαγορευτική» κάθε νέα και σύγχρονη δραστηριότητα.

Εμείς μιλήσαμε με νέες και νέους από τα Φιλιατρά για τα σημαντικότερα – κατ’ αυτούς – προβλήματα της πόλης, προβλήματα που πρέπει άμεσα ν’ αντιμετωπιστούν από τη νέα Δημοτική Αρχή, καθώς και για το τι πρέπει να κάνει αυτή για να βελτιώσει τη ζωή στα Φιλιατρά.

Σήμερα στο «Θ» παρουσιάζουμε τι είπαν:
Μπάμπης Γριβοκωστόπουλος
«Μέσα στον τριφυλιακό κάμπο ξεπροβάλλουν τα όμορφα Φιλιατρά. Μία αγροτική περιοχή, με φυσικό πλούτο και ιστορική παράδοση. Ωστόσο, μέσα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αδυνατούν να εκμεταλλευτούν και μετέπειτα να εξελίξουν τη φυσική τους ομορφιά και την αγροτική τους παραγωγή.
Ως νέος διαπιστώνω ότι τα Φιλιατρά διαθέτουν αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να κρατήσουν τους νέους στην αγκαλιά τους. Όμως, η στενή σκέψη και ο καρεκλοερωτισμός μερικών δεν το επιτρέπουν!
Καθημερινά προβλήματα μαραζώνουν συνεχώς τoν κοινωνικό και παραγωγικό ιστό στα Φιλιατρά. Το βιοτικό επίπεδο είναι μηδενικό. Μία σειρά προβλήματα, όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τα απορρίμματα, η κατάρρευση του αγροτικού ιστού, η μειωμένη παραγωγή και η μη παροχή κινήτρων στους νέους αγρότες, οι δρόμοι, πρόβλημα δεκαετιών και αδιόρθωτο καθώς κάνουν μόνο πρόχειρα μπαλώματα, το πανέμορφο σιντριβάνι που μας σαπίζει, η βρομιά και η εγκατάλειψη στην πόλη που προκαλεί εντύπωση, οι συνεχείς διακοπές νερού και πολλά άλλα.
Απουσιάζει ο σχεδιασμός. Με συνεννόηση, σύμπνοια, ενότητα και στοχευμένες παρεμβάσεις θα πάμε μπροστά ως Φιλιατρά και μετέπειτα ως Δήμος. Η συναίνεση, η σύνθεση των απόψεων, η συνεργασία είναι έννοιες που θα πρέπει να έχουν πρακτική εφαρμογή κατά τη θητεία της νέας Δημοτικής Αρχής. Με την πολιτική και με την πρέπουσα ανθρώπινη στάση και συμπεριφορά της, η νέα Δημοτική Αρχή οφείλει να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές, να διδάξει ήθος, ευπρέπεια και αξιοσύνη, ώστε να έρθουν κοντά στο Δήμο μας και να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στις δημόσιες υποθέσεις.
Έτσι και τα Φιλιατρά μας θα αναστηθούν ξανά!».

Ράνια και Μπάμπης Χριστοδούλου, αδέλφια
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα αγαπημένα μας Φιλιατρά. Παρότι δε μένουμε μόνιμα στην πόλη, ενημερωνόμαστε για τα νέα του τόπου μας και πηγαίνουμε συχνά, ειδικά σε περίοδο διακοπών ή για δουλειές και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία.

Πάντοτε, όποτε πηγαίνουμε, συναντάμε τα ίδια προβλήματα, ενώ με τον καιρό αυξάνονται. Λυπόμαστε πολύ που υπάρχει, δυστυχώς, αυτή η κατάσταση και δε διορθώνεται. Εμείς θα σας αναφέρουμε κάποια προβλήματα που συναντάμε, βλέπουμε, αλλά και ακούμε από τους ίδιους ανθρώπους που μένουν στα Φιλιατρά μόνιμα.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η υγεία, δηλαδή η ιατρική περίθαλψη. Το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο με προσωπικό και υλικά και το πιο βασικό, να μείνει στον τόπο μας, διότι θα προκαλέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που δε θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην Κυπαρισσία.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών! Θα πρέπει να υπάρχει Αστυνομία, να κάνει συχνά περιπολία και παράλληλα να σταματούν τα μικρά παιδιά που οδηγούν μηχανάκια, διότι έχουν χαθεί πολλές ζωές.
Το τρίτο πρόβλημα, που επίσης είναι πολύ σημαντικό, είναι οι δρόμοι. Υπάρχουν τεράστιες βαθιές λακκούβες, που μπορούν να προκαλέσουν πολλά και σοβαρά ατυχήματα. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν πιο πολλά φωτά στην πόλη και ιδίως στο δρόμο Αγρίλης- Φιλιατρών.

Ευελπιστούμε η νέα Δημοτική Αρχή να επιλύσει τα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν για την καλύτερη συνύπαρξη και ποιότητα ζωής στον τόπο μας».

Έλενα Ξενόγιαννη
«Η ζωή στα Φιλιατρά κυλά με τους δικούς της ρυθμούς και ενώ οι παλιοί έχουν συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό ζωής, οι νέοι αντιτίθενται στα προβλήματα που υπάρχουν. Αδιαφορία, υποσχέσεις για προγράμματα που δεν υλοποιούνται, καθημερινή μάχη με αδιάφορους εκπαιδευτικούς δημοσίων σχολείων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας ως ένα επιπλέον πρόβλημα...

Παρ’ όλα αυτά, έχω την εντύπωση πως στην επαρχία το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, εφόσον οι επιλογές μας είναι περιορισμένες.
Όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι ένα θέμα γενικό, αλλά όσον αφορά στα κοινωνικά προβλήματα, ποια μέτρα πρέπει και μπορεί να λάβει ο Δήμος και η κοινωνία ώστε να αισθανθούν οι νέοι ότι ζουν σ’ ένα μέρος όπως το θέλουν;

Καταρχάς, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας. Αναλυτικότερα, οι νέοι θα πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά για την κοινωνία στην οποία θέλουν να ζήσουν. Επιπλέον, η κοινωνία και ο Δήμος, αφού ακούσουν και κατανοήσουν τα προβλήματα, θα πρέπει να ψάξουν λύσεις, όπως ενίσχυση ενδιαφερόντων των παιδιών, δημιουργία ενός διαφορετικού τρόπου και χώρου διασκέδασης που θα μαγνητίσει τους νέους, νέες μεθόδους εκπαίδευσης. Θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τα προγράμματά τους σχετικά με εκπαιδευτικές εκδρομές σε μέρη στα οποία οι νέοι δε θα είχαν άλλη πρόσβαση. Επίσης, θα πρέπει, μέσα σ’ όλα αυτά, να ενταχθεί το θέμα της καθαριότητας από το Δήμο. Ακόμα, θα πρέπει να δοθεί βάση στην αληθινή αιτία όλων αυτών.
Τέλος, το βασικό είναι να κατανοηθούν οι δυσκολίες και να βρεθούν σωστοί τρόποι αντιμετώπισης».

Σύλβια-Μαρία Ντόντα
«Κατά τη γνώμη μου, η νέα Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, για να μπορέσει να κρατήσει τους νέους στα Φιλιατρά, θα πρέπει να τους δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα, βελτιώνοντας τη ζωή τους, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά. Για παράδειγμα, θα ήταν καλό να γίνονται κάθε τόσο κάποια σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων, π.χ. πρώτες βοήθειες, σεμινάρια μαγειρικής, πληροφορικής κ.ά. για επιμόρφωση και κατάρτιση. Ένα άλλο που θα ήταν εξίσου καλό, είναι να υπάρχουν περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες το χειμώνα. Έτσι, ο νέος έχει επιλογές εξόδου από τις οποίες θα ψυχαγωγηθεί, θα διασκεδάσει και θα μορφωθεί». tharrosnews.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη