google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΚΌΛΑΣΗ ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2015 και τις περικοπές στα αγροτικά κονδύλια

ΚΌΛΑΣΗ ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2015 και τις περικοπές στα αγροτικά κονδύλια

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κατόρθωσαν, το βράδυ της Δευτέρας (17/11/2014), να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2015. Να σημειωθεί ότι οι διαφωνίες αφορούν κυρίως πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περικοπές 465 εκατ. ευρώ από τα γεωργικά κονδύλια, που ενέκρινε πρόσφατα με «διορθωτική επιστολή» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. του 2015. Οι συζητήσεις γίνονταν στα πλαίσια της περιόδου διαπραγματεύσεων διάρκειας τριών εβδομάδων, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου, με συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως εκ τούτου οι συνομιλίες ανεστάλησαν για να επιτραπεί στην ιταλική Προεδρία να συνεχίσει τις εργασίες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. «Δεν κερδίσαμε τον αγώνα ενάντια στο χρόνο», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών κ. Ενρίκο Ζανέτι, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών για τον προϋπολογισμό, είχαν ανασταλεί την περασμένη Παρασκευή και προγραμματίστηκε να συνεχιστούν τη Δευτέρα. Με την αποτυχία της συμφωνίας στη λήξη της προθεσμίας που ήταν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο θα γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση και ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στις 17 Δεκεμβρίου. Αν και εκεί δεν υπάρξει καμία συμφωνία και δεν εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός του 2015, η ΕΕ θα περιοριστεί στο ένα δωδέκατο του τρέχοντος προϋπολογισμού ανά μήνα, έως ότου υπάρξει μια νέα διαπραγμάτευση. Το ποσό των 465 εκατ. ευρώ προέρχεται κυρίως από εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των κρατών μελών και από τις συμπληρωματικές εισφορές για το καθεστώς του γάλακτος, και το γεγονός πως δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από την ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων αλλά για τη χρηματοδότηση άλλων μέτρων προτεραιότητας της ΕΕ (όπως η καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, η Αναπτυξιακή συνεργασία, το Πρόγραμμα Life+, το Πρόγραμμα Horizon 2020, το Ευρωπαϊκό Μέσο Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, κ.ά.) έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και εκπροσώπων των κρατών μελών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη