google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αβαντάρει τα αγροτικά προϊόντα η ισχυρή άνοδος του δολαρίου

Αβαντάρει τα αγροτικά προϊόντα η ισχυρή άνοδος του δολαρίου

Σε καλύτερες τιµές για προϊόντα όπως το βαµβάκι, τα σιτηρά και το καλαµπόκι και σε ακριβό πετρέλαιο, µεταφράζεται η τελευαία άνοδος του δολαρίου, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi Exclusive . Η νέα ισοτιµία αφήνει σηµαντικά περιθώρια αύξησης των τιµών που εισπράττουν οι Έλληνες παραγωγοί, µεταποιητές και εξαγωγείς από τη διάθεση των προϊόντων τους στις αγορές.
Η άνοδος του αµερικανικού νοµίσµατος σε σχέση µε το ευρώ επηρέασε τα αγροτικά εμπορεύματα όπως το βαμβάκι και το σιτάρι.Η άνοδος του αµερικανικού νοµίσµατος σε σχέση µε το ευρώ επηρέασε τα αγροτικά εμπορεύματα όπως το βαμβάκι και το σιτάρι.
Η ενίσχυση του αµερικανικού νοµίσµατος παραδοσιακά ασκεί πιέσεις στις χρηµατιστηριακές τιµές όλων των εµπορευµάτων που είναι συνδεδεµένα µε αυτό, δηλαδή βαµβάκι, σιτάρ, σόγια, καλαµπόκι. Την ίδια ώρα, όµως, οδηγεί σε βελτίωση των τιµών που εισπράττουµε εµείς (σε Ελλάδα και Ε.Ε. γενικότερα) σε ευρώ.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό πώς λειτουργεί στην πράξη η µεταβολή στην ισοτιµία, ας πάρουµε το παράδειγµα του βαµβακιού, δηλαδή του αγροτικού προϊόντος που επηρεάζεται περισσότερο ίσως απ’ όλα τα υπόλοιπα  ελληνικού ενδιαφέροντος εµπορεύµατα από τις µεταπτώσεις του δολαρίου: Η άνοδος του αµερικανικού νοµίσµατος σε σχέση µε το ευρώ σηµαίνει ότι τα δολάρια που πληρώνονται ή έχουν πληρωθεί οι εκκοκκιστές για τις ποσότητες βαµβακιού που πούλησαν στο εξωτερικό έχουν µεγαλύτερη αξία.

Με άλλα λόγια, oι εκκοκκιστές βελτιώνουν τη ρευστότητά τους  «ευρωποιώντας» (δηλαδή µετατρέποντας σε ευρώ)  τα δολάριά τους. Κάτι που τους δίνει περιθώρια  για καλύτερη τιµή στον παραγωγό. Τα παραπάνω ισχύουν για όλα τα αγροτικά προϊόντα οι διεθνείς συναλλαγές των οποίων πραγµατοποιούνται σε δολάριο. Επίσης, σε εµπορικό επίπεδο, κερδισµένα –λόγω του αποδυναµωµένου, σε σχέση µε το δολάριο, ευρώ- κερδισµένα βγαίνουν τα προϊόντα οι βασικοί εξαγωγικοί προορισµοί των οποίων είναι χώρες εκτός Ευρωζώνης. Όπως π.χ. ο καπνός (58% των εξαγωγών κατευθύνεται σε Τρίτες Χώρες κυρίως αναπτυσσόµενες, στα Βαλκάνια, στη Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή).

Σηµειώνεται ότι την Πέµπτη το δολάριο βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδοµάδων έναντι του ευρώ (1,2548) µετά την απόφαση της Fed να τερµατίσει το πρόγραµµα επαναγοράς οµολόγων καθώς και της ανάπτυξης 3,5% που πέτυχε η αµερικανική οικονοµία στο γ’ τρίµηνο την ώρα που οι αναλυτές περίµεναν αύξηση του ΑΕΠ όχι µεγαλύτερη του 3%. 

Την ίδια µέρα, ωστόσο, η άνοδος αυτή του δολαρίου, µεταφράστηκε  σε πτώση των τιµών για τα βασικά αγροτικά εµπορεύµατα. Ο δείκτης αγροτικών εµπορευµάτων της Standard & Poor’s (S&P GSCI Agriculture Index Spot) υποχώρησε την Πέµπτη 0,32% στις 318 µονάδες. Τα προθεσµιακά ∆εκεµβρίου στο καλαµπόκι υποχώρησαν κατά 0,33% στα 3,74 δολάρια/µπούσελ, η σόγια κατά 1,84% στα 10,2975 δολάρια/ µπούσελ και το σιτάρι κατά 0,41% στα 5,36 δολάρια/µπούσελ. Την Παρασκευή, ωστόσο, µετά τις προβλέψεις του IGC (βλ. σελ. 22-35), τόσο το καλαµπόκι όσο και τα σιτηρά ενισχύονταν

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη