google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η συγκομιδή της τομάτας θερμοκηπίου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η περίοδος είναι ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών αφού μπορεί οι τιμές να μην «εκτινάχθηκαν» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αλλά δεν έπεσαν ούτε πολύ χαμηλά (κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 60 λεπτά το κιλό). 
Κύριο χαρακτηριστικό λοιπόν της περιόδου ήταν ότι δεν καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών. «Στα Φιλιατρά η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 62 λεπτά το κιλό. Σε γενικές γραμμές είχαμε μια καλή περίοδο μέχρι τώρα και σίγουρα καλύτερη από την προηγούμενη», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία».
Και προσθέτει: «η συγκομιδή στα αγγούρια της εποχής ολοκληρώνεται (τιμή στα 35 λεπτά το ζευγάρι) ενώ οι τομάτες μας είναι στο 70% της συγκομιδής. Το αγγούρι είχε κάποια “σκαμπανεβάσματα” αφού τον Σεπτέμβριο είχαμε “πέσει” στα 25 λεπτά/ζευγάρι ενώ τον Οκτώβριο “έφτασε” και στα 60 λεπτά».

Οι καλύτερες τιμές τις τελευταίας 3ετίας
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του κ. Γιώργου Ζωγόπουλου, παραγωγού τομάτας υδροπονικής καλλιέργειας 35 στρεμμάτων στα Φιλιατρά (ο οποίος συσκευάζει το προϊόν του) και χρήστης της εφαρμογής totheshelf: «την περίοδο που διανύουμε τα πράγματα με την τομάτα πάνε καλά αφού οι τιμές που πληρωνόμαστε όλοι οι παραγωγοί είναι οι καλύτερες των τελευταίων τριών ετών. 
Για τη συσκευασμένη τομάτα που πουλάω εγώ (μονόσειρη συσκευασία) η τιμή σήμερα είναι στο 1,05 ευρώ το κιλό ενώ τις προηγούμενες ημέρες έφθανε το 1,15 ευρώ/κιλό (η τιμή παραγωγού χωρίς συσκευασία είναι στα 60 λεπτά το κιλό). Η συγκομιδή της τρέχουσας καλλιέργειας ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο».
Μικρές οι διακυμάνσεις των τιμών
Την ίδια θετική εικόνα μας μεταφέρει και ο κ. Γιώργος Καλλιάνης, παραγωγός από την Κυπαρισσία που καλλιεργεί 60 στρέμματα θερμοκήπια (τομάτες – αγγούρια), και είναι επίσης χρήστης της εφαρμογής totheshelf: «η τομάτα έχει πάει καλά. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 50 - 60 λεπτά το κιλό από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μικρή τάση υποχώρησης των τιμών αφού “μπήκε” και η Κρήτη στην παραγωγή με αποτέλεσμα οι ποσότητες να είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να απορροφήσει η αγορά».
Όσον αφορά την πορεία των αγγουριών ο κ. Καλλιάνης μας κάνει γνωστό ότι: «μέχρι και πριν από μια εβδομάδα και τα αγγούρια είχαν ικανοποιητικές τιμές αλλά για τους λόγους που προανέφερα έχει ξεκινήσει μια μείωση των τιμών (18 λεπτά το ζευγάρι η τιμή σήμερα). Σε γενικές γραμμές πάντως η χρονιά (για την Κυπαρισσία από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα) ήταν καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν υπήρχαν μεγάλες διακυμάνσεις. Μπορεί να μην υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές αλλά δεν υπήρχαν και πολύ χαμηλές».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη