google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συναγερμός για τις καταθέσεις, την αγορά, τον τουρισμό

Συναγερμός για τις καταθέσεις, την αγορά, τον τουρισμό

Σε συναγερμό έχει τεθεί όλος ο μηχανισμός σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε κίνηση που θα διαταράξει το κλίμα στην οικονομία και θα προκαλέσει φαινόμενα παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν στις διπλές βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, τότε που το ρευστό πολιτικό σκηνικό είχε θέσει σε άμεσο κίνδυνο την οικονομία της χώρας.
Ο κωδικός «ηρεμία» στην αγορά με τη γενική της έννοια, κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση στην οικονομία κάθε παρενέργειας που προκαλεί η πολιτική αβεβαιότητα των ημερών.Ο συναγερμός αυτός ξεκίνησε από την ανακοίνωση της 8ης Δεκεμβρίου για επίσπευση της προεδρικής εκλογής και κορυφώνεται τώρα.Στόχος είναι να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τουλάχιστον μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου τότε ανοίγει αυτόματα ο δρόμος για εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία στις 25 Ιανουαρίου ή το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου.
Τι προβλέπει το έκτακτο σχέδιο για την οικονομία - Συναγερμός για τις καταθέσεις, την αγορά, τον τουρισμό
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΚΛΙΜΑΚΑΑ 
Σ” αυτή τη φάση ο συναγερμός «αναβαθμίζεται» στην ανώτατη κλίμακα και θα διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα δίμηνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία παράτασης του Προγράμματος Σταθερότητας.
Μέσα σ” αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δραματική προειδοποίηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ότι «η κρίση των τελευταίων ημερών μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία».
Η έκκλησή του «να συνεννοηθούν τα κόμματα που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική» και η διαπίστωσή του ότι «σήμερα υπάρχουν ακόμη αρκετοί που πιστεύουν ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει αλλά και να ακμάσει έξω από την Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακόμη χειρότερα υπάρχουν και άλλοι που φαίνονται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να σέβεται τους κανόνες της και χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις της» μπορεί να προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, αλλά έκανε αίσθηση και ήταν το πρώτο ηχηρό σήμα κινδύνου.
Η ηχηρή αυτή προειδοποίηση από τον θεματοφύλακα της νομισματικής σταθερότητας μπορεί να χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως παρέμβαση που εντάσσεται στην εκστρατεία κινδυνολογίας, αλλά κρίθηκε απαραίτητη.
ΑΚΥΡΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ
Άλλωστε ο κ. Γ. Στουρνάρας φέρεται αποφασισμένος να προασπίσει την ομαλότητα, όπως ο ρόλος του το επιβάλλει, εάν διαπιστώσει πρόσθετους κινδύνους στο μέλλον. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη προκαλέσει τα πρώτα προβλήματα στην πραγματική οικονομία.
Οι τουριστικοί φορείς διαπιστώνουν ότι ακυρώνονται κρατήσεις σε ξενοδοχεία, ενώ έχουν φρενάρει οι προκρατήσεις από πολλούς τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού. Ανησυχία επικρατεί και στο μέτωπο των εξαγωγών, καθώς διεθνείς ασφαλιστικοί οργανισμοί αρχίζουν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για την παροχή εγγυήσεων τόσο για εξαγωγές όσο και για εισαγωγή πρώτων υλών. Το θετικό είναι ότι εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων, στις τράπεζες επικρατεί ηρεμία και δεν παρατηρούνται αδικαιολόγητα φαινόμενα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων των εμπορικών τραπεζών έχουν σαφείς εντολές να λειτουργούν ως αποσυμπιεστές και να ενημερώνουν τους καταθέτες ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΙΚΟΥ
Παράλληλα όμως αφήνουν στο καταθέτη να αντιληφθεί ότι εφόσον επιμένει να καθίσταται γνωστό ότι δεν υπάρχει απαγορευτικό στη διακίνηση χρημάτων.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αποκλεισθούν φαινόμενα πανικού και ότι υπάρχουν χρήματα στη διάθεση των καταθετών. Σημειώνεται ότι σε ανάλογα φαινόμενα πολλά από τα χρήματα που είχαν αποσυρθεί συνήθως από ηλικιωμένους επέστρεψαν στις τράπεζες.
Απομένουν βέβαια εκείνα που μεταβιβάστηκαν στο εξωτερικό, που το μεγαλύτερο μέρος δεν έχει επαναπατρισθεί.
Πάντως τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και οι διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών τελούν σε επιφυλακή. Το θετικό στοιχείο που αποτρέπει την επέκταση της πολιτικής κρίσης στην οικονομία είναι ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα μεγέθη σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με το 2010 ή το 2012.
ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ
Οι περισσότερες εκροές αποταμιεύσεων που γίνονται αυτές τις ημέρες προκαλούνται για την εξόφληση των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων (φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, ρύθμιση χρεών) και ως εκ τούτου δεν εκλαμβάνονται ως φυγή κεφαλαίων. Αυτό αναγνωρίζεται άλλωστε από όλους τους εταίρους και επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής με τις δηλώσεις της Αγκ. Μέρκελ και του Φρ. Ολάντ. Εξάλλου το Δημόσιο με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση μέρους των δόσεων από τους δανειστές και κυρίως με την εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων, αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τουλάχιστον έως και τον Μάιο του 2015.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται άλλωστε και οι δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης που αποφεύγουν αναφορές οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν το κλίμα.
Ιδιαίτερα καθησυχαστική ήταν και η προχθεσινή διαβεβαίωση του Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Reuters ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για το ευρώ.
Imerisia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη