google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συγκίνησε η Ζωή στη Βουλή μιλώντας για τον Ρωμανό: «Αν τον θυσιάσετε, θα αποδείξετε ότι έχετε ηττηθεί»

Συγκίνησε η Ζωή στη Βουλή μιλώντας για τον Ρωμανό: «Αν τον θυσιάσετε, θα αποδείξετε ότι έχετε ηττηθεί»

«Είστε ήσυχοι με τη συνείδησή σας; Αυτή η ζωή που αργοσβήνει δεν σας συγκινεί; Αυτό το αίτημα στοιχειώδους αξιοπιστίας στη Πολιτείας απέναντι σε ανθρώπους που έχει στην ευθύνη της δεν σας κινητοποιεί; Αν τον θυσιάσετε δεν θα αποδείξετε ότι τον εξουσιάζετε, θα αποδείξετε ότι έχετε ηττηθεί[…]. Δεν έχετε το δικαίωμα να θυσιάσετε το Νίκο Ρωμανό. Έχετε, αντίθετα, την δυνατότητα, την εξουσία και την υποχρέωση, να του δώσετε την εκπαιδευτική άδεια και να σώσετε τη ζωή του. Αν το κάνετε, ίσως σώσετε και την ψυχή σας». Τα παραπάνω συγκινητικά λόγια χρησιμοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου πριν από λίγο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού: Διαβάστε την ομιλία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής στον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, που δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλα, στο κέντρο της Αθήνας, πριν από 6 χρόνια, στις 6 Δεκέμβρη του 2008, στις 9 το βράδυ, ανήμερα του Αγίου Νικολάου.
Ξεψύχησε στα χέρια του επιστήθιου φίλου του, του Νίκου Ρωμανού, που είχε τη γιορτή του τότε όπως και σήμερα. Η ζωή του Νίκου είναι σήμερα στα χέρια της Κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, στα χέρια του Κράτους το οποίο ο ίδιος αμφισβητεί, όπως είναι φυσικό και όπως έχει κάθε δικαίωμα, αλλά στο οποίο δίνει την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι κούφιο κέλυφος οι διακηρύξεις του. Μια τέτοια μέρα, επιβάλλει προ πάντων ειλικρίνεια και ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Επιβάλλει άμεση ανάληψη αποτελεσματικής πρωτοβουλίας και όχι μικρόψυχες διακηρύξεις αποποίησης ευθυνών ή υποκριτικούς ελιγμούς αντιποίησης άλλων εξουσιών και αντιμετάθεσης υποχρεώσεων. Μια τέτοια ημέρα, επιτάσσει Δικαιοσύνη απέναντι στην αυθαιρεσία, την κρατική αναλγησία, τον άκρατο αυταρχισμό, την άγρια καταστολή και την κυβερνητική ασυδοσία. Και όμως, εσείς φέρνετε ξανά έναν Προϋπολογισμό αφαίμαξης του πληθυσμού και αποφλοίωσης του κοινωνικού κράτους δικαίου από τις εγγυήσεις σεβασμού των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών Ο Προϋπολογισμός για τη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και τα Δικαιώματα, είναι για άλλη μια φορά σχεδόν εκμηδενισμένος. Ο Προϋπολογισμός για τη λειτουργία των Δικαστηρίων, μειώνεται φέτος κατά 12%. Ο Προϋπολογισμός για τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, παραμένει στα ίδια προκλητικά χαμηλά επίπεδα και, μάλιστα με μειώσεις σε κρίσιμους τομείς, ενώ Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια καταδικάζουν τη χώρα για τις εξευτελιστικές για την ανθρώπινη ύπαρξη συνθήκες κράτησης.
Συνολικά, υπολογίζετε να δαπανήσετε για Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 0,36% του κρατικού Προϋπολογισμού. Ούτε μισό τοις εκατό, δηλαδή, του Προϋπολογισμού, για την Δικαιοσύνη ως πυλώνα της Δημοκρατίας, για τη Διαφάνεια, ως προϋπόθεση ισονομίας, αξιοκρατίας και συλλογικής ευημερίας, για τα Δικαιώματα ως ένδειξη σεβασμού της προσωπικής και συλλογικής αξιοπρέπειας και ως εγγύηση κοινωνικής προκοπής. Τα 4πλάσια διαθέτετε για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αυτός ο συσχετισμός είναι ενδεικτικός μιας αντίληψης που περιφρονεί τη Δικαιοσύνη και αποθεώνει την καταστολή. Την ώρα που καταρρακώνετε τη Δικαιοσύνη, την ώρα που προφασίζεσθε αδυναμία να διαθέσετε τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της και το Σωφρονιστικό Σύστημα, την ώρα που εξαρθρώνετε την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Πρόνοια, την ίδια ώρα προφασίζεσθε ότι είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε μη προϋπολογισμένα ποσά για να κλείσετε το Νίκο Ρωμανό πιο βαθιά στη φυλακή. Βρίσκεται σχεδόν 1 μήνα σε απεργία πείνας διεκδικώντας την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται, ως ανάσα ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού. Είναι 21 ετών. Είναι ιδεολογικός σας αντίπαλος. Και σε απάντηση στην απεργία πείνας του, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του, τον διαβεβαιώνετε ότι θα φροντίσετε να μην πάρει ποτέ τέτοια άδεια, αλλά θα δημιουργήσετε ένα νέο σύστημα, που δεν υποστηρίζεται καν από το ΤΕΙ που έχει περάσει ούτε και από κανένα Σωφρονιστικό Κατάστημα, προκειμένου να τον κρατήσετε απομονωμένο, για να αποδείξει ότι «θέλει πράγματι να σπουδάσει». Εκείνος που, όντας προσωρινά κρατούμενος, έδωσε και πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εκείνος που εσείς βραβεύσατε για την επιτυχία του, κι ας αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο. Είστε ήσυχοι με τη συνείδησή σας; Αυτή η ζωή που αργοσβήνει δεν σας συγκινεί; Αυτό το αίτημα στοιχειώδους αξιοπιστίας στη Πολιτείας απέναντι σε ανθρώπους που έχει στην ευθύνη της δεν σας κινητοποιεί; Αν τον θυσιάσετε δεν θα αποδείξετε ότι τον εξουσιάζετε, θα αποδείξετε ότι έχετε ηττηθεί. Η εκδικητικότητα απέναντι στο 21χρονο Νίκο Ρωμανό, η δαιμονοποίησή του, η επιμονή ισοπέδωσής του και η απαίτηση υποταγής του, πυροβολούν ξανά και ξανά τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην καρδιά και βρίσκουν ξανά και ξανά τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά στο κούτελο.
Αποτελούν κρατική υποτροπή σε ένα έγκλημα με τελικό θύμα τη Δημοκρατία. Εκείνοι που εισηγούνται αυτήν την υποτροπή και αδιαφορούν για το αποτέλεσμά της είναι οι πιο αμετανόητοι, υπαίτιοι των βιωμένων συνεπειών του εγκλήματος. Η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που συναισθάνεται την ευθύνη της για τη ζωή ενός νέου ανθρώπου, που έχει και πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξεγείρεται, να αμφισβητεί, να συγκρούεται ιδεολογικά με το κράτος, να παλεύει για τις ιδέες του και για τα όνειρά του και να μην θέλει να υποταχθεί, αλλά να ζήσει τη ζωή του σύμφωνα με τα ιδανικά του. Δεν έχετε δικαίωμα να ψηφίσετε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί δεν έχετε την πολιτική, ηθική και κοινωνική νομιμοποίηση να τον εκτελέσετε. Δεν έχετε δικαίωμα να παρατείνετε με τεχνάσματα και παιχνίδια εκτροπής τον κυβερνητικό σας βίο, γιατί η πολιτική σας έχει προ πολλού υπερβεί τα εσκαμμένα όρια της λαϊκής εντολής, εξαντλεί καθημερινά τα όρια της κοινωνικής αντοχής και παραβιάζει κατάφωρα το όρια της κοινής λογικής Δεν έχετε το δικαίωμα να παίζετε με το Σύνταγμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας την διαδικασία Αναθεώρησης και την Προεδρική εκλογή ως εργαλεία ανάνηψης της έκπτωτης πολιτικής σας, γιατί η πολιτική σας έχει εκατομμύρια θύματα, το λαό, τις νέες γενιές, την ίδια τη δημοκρατία και λιγοστούς ωφελημένους, τους εαυτούς σας και τους εκλεκτούς σας. Δεν έχετε το δικαίωμα να θυσιάσετε το Νίκο Ρωμανό Έχετε, αντίθετα, την δυνατότητα, την εξουσία και την υποχρέωση, να του δώσετε την εκπαιδευτική άδεια και να σώσετε τη ζωή του

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη