google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συμβιβασμό Τσίπρα με Ευρώπη βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

Συμβιβασμό Τσίπρα με Ευρώπη βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

Απομακρύνεται η συζήτηση του Grexit και στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται πλέον η πραγματικότητα: η ισχυρή πιθανότητα εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που θα κληθεί με την σειρά του να αντιμετωπίσει την δική του πραγματικότητα, τους δανειστές και το χρέος.
Αυτό το κλίμα αποτυπώνουν πλέον τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου με τους Financial Times και την Wall Street Journal να κάνουν λόγο αναγκαίους συμβιβασμούς και τους New York Times να μιλούν για τέλος χρόνου μετά τις εκλογές που θα οδηγήσει τονΣΥΡΙΖΑ στην αναγκαία στροφή των 180 μοιρών.

Νew York Times: Τέλος χρόνου μετά τις εκλογές 

Σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτιμά ο αρθρογράφος τουReuters, Χιούγκο Ντίξον σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο bank run αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας. Η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι ότι η χώρα μας πιθανότατα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από το ευρώ, αλλά το σενάριο αυτό θα μπορούσε να συμβεί, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, χάσει πολύ χρόνο και δεν προλάβει να συμβιβαστεί με τους δανειστές, δεν πραγματοποιήσει δηλαδή την στροφή 180 μοιρών που αναμένουν πολλοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι καταθέτες και να υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων.
Η Ελλάδα ίσως αξίζει μια ελάφρυνση του χρέους εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, αν και θα είναι πολιτικά σχεδόν ακατόρθωτο για τους δανειστές της να δεχτούν ένα κούρεμα του χρέους, λέει ο Ντίξον. Ο πιο πιθανός συμβιβασμός είναι να παραμείνει το επιτόκιο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής του χρέους. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση; Πιθανότατα ναι, αλλά σε βάθος χρόνου και μάλιστα θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην φανεί σαν«κωλοτούμπα». Όμως, ο χρόνος που μπορεί να χαθεί στο μεταξύ είναι πολύτιμος, λέει.
«Πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που δεν θα είναι εύκολο καθώς  πιθανότατα δεν θα έχει την αυτοδυναμία. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καταφύγει σε συνασπισμό και ο πιο πιθανός του σύμμαχος, το Ποτάμι, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ» σημειώνει ο Ντίξον υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θα πρέπει να διατηρήσει αυτή τη σκληρή γραμμή για να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τους δανειστές και να ζητήσει παράταση του μνημονίου, κάτι που όμως, σημαίνει «κωλοτούμπα» για τον ΣΥΡΙΖΑ  και θα θεωρηθεί προδοσία από πολλούς οπαδούς του. Μια τέτοια συμφωνία, λοιπόν, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς δεν είναι προς συμφέρον κανενός να οδηγηθεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ. 
«Όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνηση και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στα τέλη του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Αλλά σε αυτό το σημείο τα πράγματα θα είναι ήδη δύσκολα» τονίζει, «καθώς η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει, ή τουλάχιστον περιορίσει την στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή, και η εκροή καταθέσεων θα έχει αυξηθεί, με βάση την εμπειρία του 2012», γράφει ο δημοσιογράφος του Reuters.
 


FT: Η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγουν το Grexit

Σε αντίθεση με τις εκλογές το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit. Είναι πως όποιος κι αν γίνει πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας γράφουν οι FT σε δημοσίευμα με τίτλο η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγουν το Grexit.

WSJ: Εξοδος από ατύχημα 

Tην άποψη ότι ένα «ατύχημα» θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ διατυπώνει ο γνωστός αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον.
«Η τρέχουσα πολιτική κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει αυτό το παράδοξο», σημειώνει ο Νίξον, προσθέτοντας πως κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες, το 74% των οποίων θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Γερμανικό Ινστιτούτο: Κούρεμα έως και το μισό

Κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και στο μισό προτείνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ. «Αυτό σημαίνει ότι από τα 240 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να διαγραφούν ακόμη και τα μισά για να μπορέσει η χώρα να πάρει ανάσα υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη