google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στην... ουρά για σύνταξη 161.000 πολίτες - Δεν αποκλείεται νέο «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές

Στην... ουρά για σύνταξη 161.000 πολίτες - Δεν αποκλείεται νέο «κούρεμα» σε κύριες και επικουρικές

«Εφραγμα» προκαλεί στο ΙΚΑ ο μεγάλος όγκος αιτήσεων για συνταξιοδότηση που είναι σε εκκρεμότητα. Υπολογίζεται πως πρέπει να εξεταστούν 161.000 αιτήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη, με τον χρόνο της αναμονής να αγγίζει ακόμα και τα δύο έτη στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 86.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.
Όπως αποκαλύπτει το Εθνος, στο επικουρικό του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας πρέπει να εξεταστούν 75.000 για επικουρική σύνταξη παρ' ό,τι και αυτοί έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης εδώ και δύο χρόνια.
Σε «αδιέξοδο» οδηγείται η κατάσταση στο υποκατάστημα της Νικηφόρου, όπου συγκεντρώνεται ο βασικός πυρήνας των αιτήσεων.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στο ΕΤΕΑ με περισσότερους από 67.000 δικαιούχους να είναι σε αναμονή από το 2013.
Μειώσεις
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, δεν αποκλείονται νέες μειώσεις συντάξων παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανατροπή.
Όπως όλα δείχνουν, μένουν οι διατάξεις που αφορούν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά και η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής.
Σε ό,τι αφορά στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επί της ουσίας μένει αφού δίδεται η δυνατότητα στο ΕΤΕΑ να καθορίζει το ποσό των συντάξεων βάσει αναλογιστικής μελέτης.
Παράλληλα όσοι λαμβάνουν σήμερα σύνταξη παίρνουν ποσά που καθορίζονται με τη μείωση κατά 5,2%
Ενώ ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναπροσαρμωγή όλων των επικουρικών συντάξεων με βάση το όριο του 20% και έτσι να υπάρξουν αρκετές περικοπές.
Την ίδια ώρα μένει ως έχει η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πέραν των 67 ετών με βάση το προσδόκιμο ζωής από το 2021.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη