google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Συμβουλές στους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

Συμβουλές στους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

Συμβουλές προς τους καταναλωτές εν όψει των εορτών του Πάσχα δίνει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας καθώς επίσης και οδηγίες για ασφαλείς αγορές τροφίμων αλλά και παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ενωση, ο καταναλωτής πριν προχωρήσει σε αγορές οφείλει:
  • Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να κάνει λίστα αγορών και να παρακολουθεί διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζει, ώστε να εντοπίζει «αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.
  • Να κάνει επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.
  • Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο, με απλά λόγια να διαχωρίσει «το θέλω από το χρειάζομαι».
  • Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.
  • Να ελέγχει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.
  • Να ελέγχει την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα (π.χ. κρέατα, τυροκομικά κ.α.)
  • Να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ).
  • Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.)
  • Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα.
  • Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος.
Προσοχή στην αγορά τροφίμων
Σε ό,τι αφορά στην αγορά τροφίμων, η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές όταν αγοράζουν κρέας πρέπει θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.
Επίσης, το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Επισημαίνεται ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει οι καταναλωτές να τα αγοράζουν αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος και όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη