google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Βούτσης: Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα δημοτικών & περιφερειακών εκλογών

Βούτσης: Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα δημοτικών & περιφερειακών εκλογών

Ζήτημα αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών πρόκειται να θέσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, κρίνοντας ότι το σημερινό σύστημα που διέπει την εκλογή τους είναι ακραία πλειοψηφικό και δεν επιτρέπει την πραγματική συμμετοχή και δημοκρατία. Οι αλλαγές που προτάσσονται, θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατου διαλόγου και θα γίνουν με τρόπο, ώστε αφενός να δοθεί ο απαιτούμενος προσαρμογής σε αυτές και αφετέρου να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αποκαλύπτει έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης και διαβίβασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά για τις αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη». 
Η βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί για ποιο λόγο εγκαταλείπεται το εγχείρημα του Καλλικράτη και ποια θα είναι η φιλοσοφία των νέων αλλαγών.

«Ο Καλλικράτης αποδείχθηκε μια κολοβή μεταρρύθμιση, η οποία συγκεντρώνει πλέον την κριτική του συνόλου σχεδόν των αυτοδιοικητικών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι ζητούν εκτεταμένη αναθεώρησή του, αν όχι την εκ βάθρων αλλαγή του» απαντά, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ενημερώνει την κ. Γεννηματά ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προτείνει το υπουργείο προς τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, «κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία που διέπει το ισχύον καθεστώς.

Αναφέρει ειδικότερα ο κ. Βούτσης ότι «το υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή του ισχύοντος ακραία πλειοψηφικού συστήματος που διέπει την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τη συγκρότηση όλων των οργάνων, στην εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων υπέρ των συλλογικών και των δημοκρατικών εκλεγμένων οργάνων έναντι της σημερινής δημαρχοκεντρικής και περιφερειαρχοκεντρικής λειτουργίας, στην εκτεταμένη και σε βάθος ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση, ώστε η Αυτοδιοίκηση να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τέλος στη θέσπιση πραγματικών συμμετοχικών θεσμών και διαδικασιών

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη