google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΓΕΡΟΥΣΙΑ, που θα συνεδριάζει στην Παλαιά Βουλη!

ΓΕΡΟΥΣΙΑ, που θα συνεδριάζει στην Παλαιά Βουλη!

 Η Γερουσία που έχουν οι ΗΠΑ, είναι 'κλεμμένη' ιδέα απο την Γερουσία της Αρχαίας Σπάρτης, και αλλων αρχαίων ελληνικών πόλεων.
  Ο ρόλος της Γερουσίας είναι να εγκρίνει, να ελεγχει τα νομοσχέδια που ψηφίζει η Βουλή. Όπως ακριβως οι νεώτεροι συχνα ρωτούν τους μεγαλύτερους πριν πάρουν μια απόφαση. Είναι ένας σοφός θεσμός, πολύ χρήσιμος για την δημοκρατία.
   Παλαιότερα τον ίδιο ρολο τον επαιζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Σήμερα το ρολο της Γερουσίας τον παιζουν τα υψηλα Δικαστήρια: Συμβούλιο Επικρατείας, Άρειος Πάγος, που μπορούν να θεωρήσουν εναν νομο ως αντισυνταγματικό. Επειδή όμως είναι λάθος να επεμβαίνει η Δικαστική εξουσία στη Νομοθετική, είναι επιτακτικό να θεσμοθετηθεί επισήμως η ΓΕΡΟΥΣΙΑ.
   Οι εκλογές Γερουσιαστών θα γίνονται παράλληλα με τις εκλογές Βουλευτών. Θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα όσοι είναι άνω των 45-50 ετων. Θα ανανεωθεί η Βουλή καθώς θα φύγουν πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί και θα πάνε στην Γερουσία. Θα μπορούσε να είναι 'αριστίνδην' Γερουσιαστές οι πρωην Πρωθυπουργοί, οι πρωην Πρόεδροι Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκοί, Πρυτάνεις,κλπ.
  Η παρούσα αναθεωρητική Βουλή έχει την ευθύνη  να κανει τις απαραίτητες μετατροπές ώστε στο επόμενο Σύνταγμα να έχουμε και Γερουσία.
  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη