google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ...

Το Πάσχα έρχεται σε δύο εβδομάδες και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Πελοποννήσου ενημερώνει τους εργαζομένους ως προς το ποιοι δικαιούνται δώρο Πάσχα και το ύψος αυτού. Σημειωτέον ότι αυτή την ώρα, οι συνταξιούχοι της Αρκαδίας πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις τόσες περικοπές που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους, ενώ ένα από τα βασικά τους αιτήματα είναι και η καταβολή του δώρου Πάσχα για όλους τους κλάδους, στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν.

Όπως ενημερώνει το Ινστιτούτο, «δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου –ορισμένου ή αορίστου χρόνου, έγκυρη ή άκυρη- σε οποιονδήποτε εργοδότη. Δώρο Πάσχα δικαιούται και ο απασχολούμενος με σύμβαση έργου, στην περίπτωση που η τελευταία υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας. Προϋπόθεση αποτελεί η δικαστική της αναγνώριση ως τέτοια. Επίσης, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας δικαιούνται για τον χρόνο αυτό το ήμισυ των επιδομάτων που αναλογούν στο διάστημα αυτό. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του σε περισσότερους εργοδότες, δικαιούται δώρο Πάσχα από τον κάθε εργοδότη ξεχωριστά, ανάλογα με τον χρόνο της απασχόλησής του».

Ως προς τον χρόνο καταβολής του δώρου Πάσχα για τους δικαιούχους, το Ινστιτούτο ενημερώνει ότι αυτό πρέπει να καταβληθεί έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή στις 8 Απριλίου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, «Η Μεγάλη Τετάρτη (φέτος η 8η Απριλίου) αποτελεί το ανώτατο χρονικό όριο καταβολής του δώρου Πάσχα, γεγονός που σημαίνει ότι ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα από το χρονικό αυτό σημείο. Ο εργοδότης δικαιούται κατά την καταβολή του δώρου τη Μεγάλη Τετάρτη να παρακρατήσει το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από τη Μ. Τετάρτη έως την 30η Απριλίου και να το καταβάλει αργότερα, αλλά μέχρι την 30ή Απριλίου. Η καταβολή του δώρου Πάσχα γίνεται πάντα σε χρήμα και απαγορεύεται να καταβληθεί σε είδος».

Τώρα, σε ότι αφορά στο ποσό, «για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα δεν λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του εργαζόμενου σαν υπαλλήλου ή εργατοτεχνίτη, αλλά ο τρόπος αμοιβής του, δηλαδή αν αμείβεται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Εφόσον η εργασιακή σχέση έχει διαρκέσει ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου, το δώρο Πάσχα είναι ίσο με μισό (1/2) μηνιαίο μισθό για όσους αμείβονται με μισθό, και με δέκα πέντε (15) ημερομίσθια για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο. 
Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη δεν έχει διαρκέσει όλο το παραπάνω διάστημα (1/1 έως 30/4), δικαιούνται να λάβουν μέρος του δώρου Πάσχα, ανάλογο με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Συγκεκριμένα, δικαιούνται ποσό ίσο με το 1/15 του μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον τρόπο που αμείβονται) για κάθε 8 ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες κατά το διάστημα 1/1 έως 30/4, τότε καταβάλλεται ως δώρο Πάσχα ανάλογο κλάσμα του συνολικού ποσού. Σημειώνεται, ότι το 8ήμερο υπολογίζεται ημερολογιακά, χωρίς, δηλαδή, να αφαιρούνται τα Σάββατα, οι Κυριακές και οι εορτές.

»Δώρο Πάσχα ανάλογο με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης κατά το διάστημα από 1/1 έως 30/4 δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την εργασία τους πριν το Πάσχα, είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς, είτε γιατί έληξε η σχέση εργασίας τους (ορισμένου χρόνου).

»Ειδικότερα, το ποσό του δώρου Πάσχα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού των αποδοχών (μισθού ή ημερομισθίου) με τον συντελεστή των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, όπως οι συντελεστές αυτοί προκύπτουν από τον σχετικό πίνακα (αμειβόμενων με μισθό ή αμειβόμενων με ημερομίσθιο)».

Τώρα, σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα από τον εργοδότη, «ο εργαζόμενος έχει αξίωση έναντι του εργοδότη, την οποία μπορεί να εγείρει ενώπιον των Δικαστηρίων της χώρας. Η αξίωση του εργαζομένου παραγράφεται μετά την πάροδο πενταετίας. Επιπλέον, η μη καταβολή του δώρου Πάσχα επισύρει ποινικές κυρώσεις, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, αφού εμπίπτει στην έννοια του μισθού και προστατεύεται ομοιοτρόπως (άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995). Ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ποινική δίωξη του εργοδότη και μέσω υποβολής καταγγελίας στο αρμόδιο τμήμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Τέλος, η μη καταβολή των επιδομάτων επισύρει σε βάρος του εργοδότη και διοικητικά πρόστιμα».


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη