google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Πρόστιμο ύψους 17,7 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται καθημερινά μέχρι την εξεύρεση λύσης για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων προτείνει να επιβληθεί στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προηγήθηκαν δύο καταδίκες της χώρας από το Ευρωδικαστήριο, το 1999 και το 2009, χωρίς ακόμα η Ελλάδα να έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες, ασφαλές και σύμφωνο με τις κοινοτικές Οδηγίες σύστημα για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων της. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής είναι η Ελλάδα να καταβάλλει :
 - πρόστιμο 8.096 ευρώ για κάθε ημέρα από το 2009 έως την ημέρα που θα εκδοθεί η νέα απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (μέχρι στιγμής 17,7 εκατ. ευρώ) ή τη συμμόρφωση της χώρας, αν τυχόν έρθει νωρίτερα. - πρόστιμο 72.864 ευρώ για κάθε ημέρα που θα συμμορφώνεται η Ελλάδα, από την ημέρα έκδοσης της νέας απόφασης του δικαστηρίου μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή της. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, «ο σχεδιασμός της διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, δεν υφίστανται στην Ελλάδα κατάλληλες και επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων και η μέθοδος διάθεσης του μεγαλύτερου μέρους της παραγόμενης ποσότητας επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας». Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση που η Ελλάδα φθάνει στην καταβολή προστίμου για τη διαχείριση αποβλήτων, μετά από την περίπτωση της χωματερής στον Κουρουπητό Χανίων και την καταδίκη για τις παράνομες χωματερές. Συνολικά έχουν αποκατασταθεί πάνω από 2.800 παράνομες χωματερές. Σήμερα υπάρχουν 233 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στη χώρα μας εκ των οποίων οι 39 είναι ενεργοί.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη