google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΕΠΙΚΑΙΡΑ: η Άμεση Δημοκρατία στην πράξη

ΕΠΙΚΑΙΡΑ: η Άμεση Δημοκρατία στην πράξη

Πουθενά στον κοσμο, σε κανένα κοινοβούλιο δεν εφαρμόζεται η (άμεση) Δημοκρατία στην πράξη. Οι ρήτορες λένε πολλά λογια, με πολλά ψευδο- επιχειρήματα, ξεφεύγουν απ το θέμα, και παραλλάζουν την αλήθεια 'κατα το δοκούν'.  Το ίδιο φαινόμενο, της λάθος χρήσης του λογου, το βλέπουμε και στα Δικαστήρια, στο πως μιλάνε οι δικηγόροι, το βλέπουμε στο κήρυγμα των ιερέων στους Ναούς, στο πώς  μιλάνε δάσκαλοι και καθηγητές στα σχολεία. Αλλά και στις καθημερινές παρέες .
  Κι όμως ,το πως λειτουργει η Δημοκρατία στην πράξη, θα έπρεπε να το μαθαίναμε απο το Δημοτικό.
  Ας προσπαθήσουμε να βρούμε μερικούς βασικούς κανόνες.
  1. Όταν είναι μια ομάδα ανθρώπων μεγαλύτερη απο 'παρέα', κι όταν έχουν ενα θέμα να συζητήσουν, αρχικα εκλέγουν έναν  για οργανωτή, για γραμματέα, αυτον δηλ. που θα δίνει και θα παιρνει το λογο. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι τιμώμενο, όπως λάθος νομίζουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Πρόεδρος της Βουλής.  Είναι ένα πρόσωπο   χωρίς καν ψήφο!  Δεν έχει ιδεολογία, είναι σαν 'ρομποτ', δεν υποστηριζει καμμία άποψη, και ο μόνος του σκοπός είναι να κατευθύνει την συζήτηση και τις ψηφοφορίες ώστε όσο πιο γρήγορα γίνεται να πουν τη γνώμη τους όλοι, να βγει το συμπέρασμα, να γίνει το ψήφισμα.  Ο 'διευθύνων' αυτός, δεν είναι συνεχώς ο ίδιος, αλλά εναλλάσσεται ώστε να αποκτήσουμε όλοι την τέχνη της διοργανώσεως μιας συζητήσεως. Πρεπει να κρατά  ισορροπίες, να είναι ευγενής μεν, αυστηρός δε  προς όποιον ομιλητή μιλάει πολύ,  ξεφεύγει απο το θέμα ή  υβρίζει.
   2. Η ολιγολογια των ομιλητών είναι πολύ σημαντικό. Όταν συνομιλούν 2 άνθρωποι, προφανώς έχουν 30 λεπτα ο καθένας σε κάθε ωρα ομιλίας. Όταν είναι 10-20-30 ομιλητές, προφανώς έχουν 5-3-2 λεπτα ο καθένας για να μπορέσουν να μιλήσουν όλοι. Πρεπει να μαθει κάθε ομιλητής να μιλάει συνοπτικά, ζουμερα,λακωνικά, σπαρτιάτικα. Χρήσιμη προς τούτο είναι μια κλεψύδρα 1-2 λεπτών. Μόλις τελειώσει ο χρονος, έχει προφανώς ο καθένας δικαίωμα 5-10 δευτερόλεπτα να συνοψίσει την άποψή του. Όχι παραπανω!. Μάλιστα ο καλός ομιλητής παντα ολοκληρώνει πριν τελειώσει ο χρονος του, όπως έκανε ο κ. Ζουράρης.
  3. Τα συχνα ψηφίσματα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ο καθένας μπορεί να θέσει ενα θέμα προς ψήφιση. Αυτά ιεραρχούνται απο τη γραμματεια, και ο διευθύνων κάθε λιγα λεπτα μπορεί να τα θέτει προς ψήφιση, και σε δευτερόλεπτα, μ ενα 'ναι' ή  μ ενα 'όχι' , η με ανάταση του χεριού (χειροτονία)  βγάζουμε το ψήφισμα. Μόλις γεννήθηκε η άμεση Δημοκρατία. Είναι συγκινητικό!
  Όμως θα υπαρχουν  και επιπλοκές στον τοκετό αυτό. Θα υπάρξουν ενστάσεις (veto), θα ξαναγίνονται ψηφοφορίες για το ίδιο θέμα, θα θεσμοθετηθεί να δοκιμάσουμε στην πράξη ακόμα και μια πρόταση που μειοψήφισε. Ειναι το 'δικαίωμα στη δοκιμή'
  ---Η νέα δυναμική Πρόεδρος της Βουλής κανει προσπαθειες να ζωντανέψει το μέχρι τώρα κρύο κοινοβούλιο. Ξεχνάει, όμως πως (όπως είπαμε παραπανω) ο διευθύνων, ο Πρόεδρος της Βουλής στο παράδειγμά μας, δεν πρεπει να είναι πολιτικο προσωπο, δεν μπορεί να είναι και βουλευτής ενος κόμματος, πρεπει να ανεξαρτητοποιηθεί, (κανονικά πρεπει να παραιτηθεί όλο το προεδρείο απο το αξίωμα του βουλευτη), να εναλλάσσονται διάφοροι στη θέση αυτή, και να είναι πολύ αυστηρός ως προς την ολιγολογια των ομιλητών ώστε να γίνονται συχνα ψηφίσματα μέσα σε λίγο χρονο.
     Δυστυχώς οι Πολιτικοί του Κοινοβουλίου δεν έχουν επίπεδο, μιλάνε πολύ και λένε ανούσια πραγματα. Αν τους έβλεπαν οι αρχαίοι Αθηναίοι θα γελούσαν μαζί τους, αν τους άκουγαν οι Σπαρτιάτες θα τους φυλάκιζαν ή  θα τους εξόριζαν.
  Άμεση Δημοκρατία σημαίνει: ολιγολογια-εναλλαγή του λογου-συνεχή ψηφίσματα.
  Στις μέρες μας, αν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, θα μπορούν οι βουλευτές να ψηφίζουν συνεχώς για κάθε τι μέσω του υπολογιστη τους. Δηλαδή μπορούν να βρίσκονται και εκτός βουλής... Στο σπίτι τους , στο χωριό τους, ακόμα και στο χωράφι τους. Και πρεπει να αυξηθεί ο αριθμός τους, με ανάλογη μείωση του μισθού τους. Η άμεση δημοκρατία έρχεται καλπάζοντας...
  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη