google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΡΘΡΟ: easy basket !. ενα άθλημα με πολύ μέλλον!..

ΑΡΘΡΟ: easy basket !. ενα άθλημα με πολύ μέλλον!..

Ο 'βασιλιάς' των ομαδικών αθλημάτων μέχρι στιγμής είναι το ποδόσφαιρο, και μετά  ακολουθεί το μπασκετ. Και τα δυο έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία αθλήματα. Όλοι έχουμε παίξει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ,στις αλάνες, στο 5 επι 5, στην αμμουδιά, παντού. Όλοι έχουμε κλωτσήσει μια μπάλα..  Κάπως έτσι , σαν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, έρχεται και το ερασιτεχνικό μπασκετ που είναι μια παραλλαγή του επαγγελματικού basketball.
   Πρόκειται για το άθλημα του μέλλοντος!. Θα κατακτησει τη νεολαία, θα γίνει μέχρι και Ολυμπιακό αγώνισμα, θα υποσκελίσει ακόμα και το μέχρι τώρα 'μπασκετ'.

   Αλλά ας ξεκινήσουμε την περιγραφή του.
    Βρίσκουμε τα 'ελαττώματα' που έχει το μέχρι τώρα μπασκετ, τα αφαιρούμε, και προσθέτουμε νέες καινοτόμες ιδέες για να γίνει πιο ελκυστικό.

   1.  Αντί να είναι μεγάλο  το γηπεδο, με δυο μπασκέτες, το μετατρέπουμε σε μικρότερο , λίγο μικροτερο και απο το μισο. Έχουμε, λοιπον, 'μονό' γηπεδο μπασκετ.

  2. Αντί να είναι τετράγωνο το γηπεδο, και αντί να υπαρχουν θεατές και πίσω απο τις μπασκέτες, το μετατρέπουμε σε ημικύκλιο.  Το καλάθι προφανώς είναι στο μέσον της ευθείας γραμμής . Οι θεατές στις κερκίδες, βλέπουν άμεσα τους παίκτες, σαν να είναι σε θέατρο. Υπάρχουν  4-5 κερκίδες, 200-300 θεατες. Το δάπεδο είναι ελαφρώς καμπυλωτό-κυρτό για να μη μαζεύει νερό , και για να σκουπίζεται-πλένεται εύκολα.

  3.  Τρίτο και βασικό και πολύ πρωτοπόρο. Αντί το υψος του στεφανιού να είναι στα 3.05, (τρία  μετρα και 5 εκατοστά!) , το κατεβάζουμε κατά  βούληση. Δεν είμαστε όλοι δίμετροι επαγγελματίες παίκτες του Ν.Β.Α. ... Το πάμε στα 2.80 και παρακατω, ανάλογα με το υψος των παικτών.   Είναι πολύ κουτό να υπαρχουν τόσο ψηλές μπασκέτες σε προαύλια δημοτικών σχολείων και γυμνασίων. Ο μηχανισμός για να κατεβαίνουν οι μπασκέτες είναι πολύ εύκολος, κι έτσι θα μπορούμε όλοι να 'καρφώνουμε'. Το νέο  άθλημα θα γίνει προσιτό για ολους, και είναι  3 φορες πιο θεαματικό...

  4. Τέταρτο και πολύ 'πονηρό'. Μεγαλώνουμε τη διάμετρο της στεφάνης κατά  1-2 ποντους για να μπαίνει πιο εύκολα η μπάλα μέσα!. Και στο δυχτακι βάζουμε και 2-3 μικρά κουδουνάκια για να κανει και θόρυβο επιτυχίας με κάθε καλαθιά!... (εδώ γελάνε )

  5.  Μετατρέπουμε τις διαγραμμίσεις  του γηπέδου.. Θα υπαρχουν 3 ημι-κυκλικές διαγραμμίσεις.  Η μικρή ορίζει τα 2-ποντα. (εντος αυτής είναι 1 πόντος το καλάθι) Η μεσαία ορίζει τα τρίποντα. Και στο όριο του γηπέδου μια παχιά  κυκλική γραμμή απ  οπου μπαίνουν τα τετράποντα! Ωραία πρωτοτυπία!...  Θα μπορεί να αλλάζει εύκολα το σκορ!

   6. Μετατρέπουμε τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Να μην γίνονται φάουλ, να μην υπάρχει βία, και να δίνεται σημασία στα πολλά καλάθια , στις γρήγορες μεταβιβάσεις της μπάλας, και στο θέαμα γενικότερα. Αφού δεν θα γίνονται συχνά  φάουλ, ο χρόνος θα κυλά χωρίς διακοπές. Αλλά θα μπορούν κάθε 1-2 λεπτα να γίνονται πολλές αλλαγές παικτών. Το άθλημα παίζεται συνήθως  απο 3 και 3, ή 4 και 4.

--- Υπάρχουνε αρκετές παραλλαγές της αρχικής ιδέας. Ας πειραματισμούμε.
  Θα  μπορούν  να παιζουν άντρες και γυναίκες μικτά,   ατομα διαφόρων ηλικιών, θα υπάρχει πολύ θέαμα.
--- Το να φτιαχτεί ένα  τέτοιο γηπεδο είναι πανεύκολο  , κάνει  την 'απόσβεση' του μέσα σε 1-2 μηνες. Και μιλάμε κυρίως για ανοιχτό γηπεδο, υπαίθριο.
  --Πρόκειται να γίνουν τέτοια γήπεδα σε κάθε πόλη, γειτονιά  και  χωριό. Θα γίνει και ολυμπιακό άθλημα, είναι θέμα χρόνου .
 --Και, -τέλος-, το γήπεδο  αυτό, μπορεί να μετατραπεί μέσα σε 5 λεπτα σε... θέατρο!, για πολλές άλλες εκδηλώσεις εκτός απο αθλητικές. Ομαδικά παιχνίδια, μουσική, χορός, ομιλίες, κλπ.  . Απλως μετακινούμε τη μπασκέτα, και μας μένει το θέατρο!
    Η ιδέα αυτή θα δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

  ---Αλλά το μήνυμα είναι γενικότερο. Αφήνουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό των ολίγων, και πάμε στο ερασιτεχνικό παιχνίδι  των πολλών.
   Το "θεατρικό μπάσκετ " ήρθε! Είναι η ελληνική απάντηση στο αμερικάνικο...

  Αντώνης Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη