google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 40 χρόνια της δημιουργίας του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη

40 χρόνια της δημιουργίας του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη

Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της πνευματικής δημιουργίας του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη διοργανώνει αυτό το Σάββατο ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, στις 8.15 το βράδυ στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο. Μέσα από την παρουσίαση δύο βιβλίων του, «Η Τριλογία της επιστροφής» (ποίηση) και «Ο ποιητής πέρα από το είδωλο του καθρέπτη του» (δοκίμια) θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν τα 40 χρόνια της πνευματικής δημιουργίας του. Χθες ενόψει της εκδήλωσης δόθηκε συνέντευξη Τύπου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Παρασκευή Παντελάκη επισήμανε καταρχήν τους δεσμούς που συνδέουν τον λογοτέχνη Κώστα Κόλλια και το Σύλλογο Φιλοπρόοδων: «Είναι ο άνθρωπος που είναι παρών σε κάθε στιγμή και δραστηριότητα του Συλλόγου, αλλά και αυτός που έχει γράψει τα πρώτα 50 χρόνια της ιστορίας του Συλλόγου. Φέτος που κλείνει 40 χρόνια λογοτεχνικής παρουσίας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει ένα φίλο και ένα ξεχωριστό λογοτέχνη».
Μιλώντας για το πρόγραμμα της εκδήλωσης η κ. Παντελάκη σημείωσε πως τα βιβλία θα τα παρουσιάσει ο ποιητής και καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Μακρυδημήτρης. Τη «Λογοτεχνική διαδρομή του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη» θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός – λογοτέχνης και αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, Κώστας Ζωτόπουλος. Παρεμβάσεις για το λογοτεχνικό έργο του Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη, τονίζοντας τα σημεία που αφορούν αναφορές του λογοτέχνη στην περιοχή της Τριφυλίας και των Φιλιατρών, θα κάνει ο εκπαιδευτικός και λογοτέχνης Χρήστος Πλακονούρης. Το συντονισμό θα κάνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές και ανάμεσα στις ομιλίες θα ακούγονται μελωδίες στο πιάνο από τον καθηγητή μουσικής Νίκο Παπαδήμο. Από την πλευρά του στη συνέντευξη ο Χρήστος Πλακονούρης εξέφρασε τη χαρά του που ο Κώστας Κόλλιας επιστρέφει στη λογοτεχνία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως δύο χώροι διεκδίκησαν την ψυχή του: η λογοτεχνία και η πολιτική. Ξαναγυρίζει στην φυσική του μητέρα, είπε – υπογραμμίζοντας ότι έχει δώσει τόσο πολλά, που αξίζει όχι μόνο αυτή την τιμητική βραδιά, αλλά πολλές τιμητικές βραδιές. «Από παιδί έχει δείξει ότι είναι το κάτι άλλο.
Ηταν πανταχού παρών σε όλες τις φιλιατρινές εκδηλώσεις και μάλιστα ήταν πρωτεργάτης», ανέφερε ακόμα.
Ο ίδιος ο Κώστας Κόλλιας αναφερόμενος στους τίτλους των βιβλίων του είπε για τα δοκίμια «Ο ποιητής πέρα από το είδωλο του καθρέπτη του» ότι σηματοδοτούν την πεμπτουσία της λογοτεχνικής του δραστηριότητας, που σκοπό έχει ο λογοτέχνης να βγει έξω στην κοινωνία. Για το βιβλίο «Η Τριλογία της επιστροφής» σημείωσε πως δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με την λογοτεχνία, όμως τα σταυροδρόμια της πολιτικής, του συνδικαλισμού, της αυτοδιοίκησης, πολλές φορές έβαζαν φραγμούς – και το βιβλίο αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή στις ρίζες που δεν αποκόπηκαν. Και οι τρεις ομιλητές κάλεσαν το κοινό να παραβρεθεί στην εκδήλωση του Σαββάτου. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη