google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Μεσογειακή φώκια ξεβράστηκε νεκρή στην Κυπαρισσία

Μεσογειακή φώκια ξεβράστηκε νεκρή στην Κυπαρισσία

Μεσογειακή φώκια (monachus monachus) ξεβράστηκε νεκρή σε βράχια παραλίας της Κυπαρισσίας
Το άτυχο θαλάσσιο θηλαστικό εντόπισε προχθές κάτοικος της περιοχής καθώς κολυμπούσε. 
Όπως είπε στο «ΘΆΡΡΟΣ», «κολυμπούσα και κοιτάζοντας προς την ακτή, είδα στα βράχια κάτι να υπάρχει. Δε φαινόταν καλά τι είναι από τη θάλασσα και προσέγγισα κολυμπώντας τα βράχια, όπου διαπίστωσα ότι ήταν μια νεκρή φώκια, που είχε ξεβράσει το κύμα». 
Το άτυχο θηλαστικό βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης και το θέαμα που αντικρίσαμε προχθές το απόγευμα, μόλις πήγαμε στο σημείο που μας υπέδειξε ο κάτοικος της περιοχής, μόνο θλίψη προκαλεί. Η μεσογειακή φώκια είχε υποστεί βαρύ τραυματισμό στο δεξί πτερύγιο, το οποίο είχε αποκοπεί τελείως. 

Από την οπτική παρατήρηση, λόγω, ακριβώς, της κατάστασης αποσύνθεσης που βρισκόταν, δεν ήταν εμφανή πρόσθετα τραύματα που μπορεί και να προκάλεσαν τη θανάτωσή της, ωστόσο εικάζεται πως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτή επήλθε έπειτα από τραυματισμό της, είτε από μπλέξιμο σε δίχτυα ή άλλα είδη αλιείας, είτε από χτύπημα σε σημαδούρα ή από προπέλα σκάφους (εξαιτίας της οποίας - προφανώς – «έχασε» δεξιό πτερύγιο). Εικάζεται, δε, ότι πρόκειται για ενήλικη αρσενική μεσογειακή φώκια και το μήκος της είναι περί τα 2 μέτρα. 
Σημειώνεται πως η μεσογειακή φώκια (monachus monachus) είναι το πιο σπάνιο από τα 33 είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης και συγκαταλέγεται στα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη. 

Από τον παγκοσμίως εναπομείναντα πληθυσμό, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο σύνολο του είναι λιγότερες από 450 φώκιες, περισσότερες από τις μισές, σχεδόν 250, επιβιώνουν (ζουν και αναπαράγονται) στη θάλασσα της Ελλάδας. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη