google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Οι εταιρείες του κλάδου πλέον δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες, επειδή οι προμηθευτές δεν τους προσφέρουν πίστωση.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί για μια ακόμα εβδομάδα ο ιδιότυπος «οικονομικός αποκλεισμός» της χώρας οι πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα θρέψης θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά. 
Προς το παρόν, εκτός από τα στοκ, την κατάσταση «σώζει» η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων αφού η μεγάλη μάζα των αγροτών αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αγορές με μετρητά που είναι και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο κινείται αυτή τη στιγμή το δίκτυο.
Το ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στο μέσο του παραγωγικού κύκλου για την πλειοψηφία των καλλιεργειών, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο υπολίπανσης των χωραφιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φετινή αγροτική παραγωγή. 
που έχει διαμορφωθεί οδήγησε τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) να παρέμβει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην οποία αποτυπώνει την εικόνα της αγοράς και ζητά να προβούν σε ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της τραπεζικής ομαλότητας αλλά και την παραμονή της χώρας στο ευρώ η οποία, όπως επισημαίνει, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο".

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΠΕΛ έχει ως εξής:
"Κύριε Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί,
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα μας και εκπροσωπώντας τα μέλη μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στον κλάδο μας. 
Οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κανόνα παραγωγικές και εισαγωγικές: εισάγουμε πρώτες ύλες, όπως επίσης και έτοιμα προϊόντα, τα περισσότερα  από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης εκτός ΕΕ πχ Κίνα, Ρωσία κτλ. Οι κλειστές τράπεζες και τα Capital controls που εφαρμόστηκαν από τη Δευτέρα, μας δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία θέλουμε να σας εκθέσουμε.

Οι εταιρείες μας πλέον δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και α΄ ύλες, λόγω του ότι οι προμηθευτές μας, αφενός δεν μπορούν να μας προσφέρουν πίστωση, αφού έχουν καταπέσει όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις, αφετέρου λόγω των πρόσφατων τραπεζικών μέτρων, δεν μπορούμε να κάνουμε εμβάσματα εξωτερικού, για να καλύψουμε τις παλαιές οφειλές μας.
Επίσης τα ελάχιστα αποθέματα που υπάρχουν σύντομα θα εξαντληθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας με λίπασμα.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με λιπάσματα με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθ’ όσον βρισκόμαστε στη μέση του παραγωγικού κύκλου όλων των καλλιεργειών. Υπό αυτές τις συνθήκες η αγροτική  παραγωγή κινδυνεύει να δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη