google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΡΘΡΟ: η ΣΕΛΗΝΗ καταργεί την ε β δ ο μ ά δ α !!!

ΑΡΘΡΟ: η ΣΕΛΗΝΗ καταργεί την ε β δ ο μ ά δ α !!!

  Στην αρχαιότητα υπήρχε το ηλιο-σεληνιακό ημερολόγιο, δηλαδή η μέτρηση του χρόνου με βάση την κίνηση του ηλίου και της σελήνης.   Κάθε 365,25 μέρες έχουμε νέο έτος, κάθε 29,5  έχουμε νέα Σελήνη.  
  Αλλά στην πορεία επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός και  έφερε αλλαγές και στα δύο αυτά ημερολόγια. Το έτος αντί να αρχίζει στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο 23 Δεκεμβρίου, τοποθετήθηκε μία βδομάδα μετά, στην  (υποτιθέμενη) Περιτομή του Ιησού, 1 Ιανουαρίου.
 Κι όσο για τις φάσεις της σελήνης, πήρε τη θέση τους η  ε β δ ο μ ά ς  , ο κύκλος των 7 ημερών.  Από το σεληνιακό ημερολόγιο έμεινε ως μικρή ανάμνηση η λαϊκή φράση: γ ι α    έ ν α   φ ε γ γ ά ρ ι   σύχναζα στο τάδε καφενείο… κλπ.   

 Η μέτρηση με εβδομάδες έχει γίνει στις μέρες μας η πιο βασική μέτρηση του χρόνου!, πιο σημαντική κι από την ημερομηνία!.  Αν ρωτήσουμε έναν: τι μέρα είναι? Θα μας απαντήσει μία από τις 7. Μόνο αν ρωτήσουμε: πόσο έχει ο μήνας?, θα μας πεί τον αριθμό της μέρας.   Το φεγγάρι δεν το αναφέρουμε, το έχουμε ξεχάσει, και ένας επιπλέον λόγος είναι πως έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση γενικότερα.

Αλλά από πού προέρχονται αυτές οι περιβόητες 7 μέρες?  Γιατί να μην είναι 5,6  ή 8?
 Είναι απλό! Προέρχεται από την λεγόμενη Παλαιά Διαθήκη, όπου λέει πως ο Γιαχβέ  έφτιαξε τον κόσμο σε 6 μέρες και την εβδόμη ξεκουράστηκε. Σαν να υπήρξε κάποτε η Πρώτη μέρα, μετά η Δεύτερη, κλπ, και το πρώτο εκείνο Σάββατο ξεκουράστηκε ο Θεός!!!  ‘Sabat’ στα εβραϊκά σημαίνει  ‘αργία’.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος παράλλαξε την εβραϊκή εβδομάδα που είχε ως τελευταία μέρα το Σάββατο, και πρόσθεσε  την Κυριακή ως πρώτη μέρα και ως αργία, θέλοντας να δείξει την διαφορά και την υπεροχή της νέας θρησκείας.
 Όταν λέμε ασυναίσθητα: ‘Δευτέρα’, στην ουσία λέμε πως έχουμε την δεύτερη μέρα της εβδομάδας,  μετά την ‘Κυριακή’, πού  λέγεται έτσι επειδή είναι αφιερωμένη στον ‘Κύριο’, ενώ κανονικά θα  έπρεπε να ονομαζόταν ‘Πρώτη’.  Η λέξη  ‘Παρασκευή’, σημαίνει την ‘προ-παρασκευή’, την προετοιμασία για την λατρεία του Σαββάτου και μετά την αργία της Κυριακής.

    Οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί: Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, έχουν ως μέρες της εβδομάδας τα  ονόματα αρχαίων θεών: mardi (mars=Αρης), mer-c-uredi (μερκούριους=Ερμής) ,Sunday (ημέρα του Ηλιου) κλπ.  Μόνο στην Ελληνική γλώσσα και στη σλαβική έχουμε τη μέτρηση με Δεύτερη, Τρίτη, κλπ, και Σάββατο, με φανερή επιρροή από το Εβραϊκό ημερολόγιο, λόγω ορθοδοξίας..

 Κι όμως, στο θέμα χριστιανισμού και εβδομάδας υπάρχει μια τεράστια τραγωδία. Ο Χριστός, ο Ιησούς που ‘δημιούργησε’ τον Χριστιανισμό, ήταν αντίθετος με την εβδομάδα!  Ήταν αντίθετος με τους αρχαίους Εβραίους που είχαν τυπολατρεία και όποιος εργαζόταν το Σάββατο , έστω κι αν έσκαβε για ένα λεπτό, έστω κι αν μαγείρευε 2 λεπτά, η τιμωρία ήταν θάνατος!...
 Ο Χριστός έκανε   τ α   μ ι σ ά    θ α ύ μ α τ ά   τ ο υ  τ ο  Σ ά β β α τ ο, επίτηδες, για να δείξει το λάθος της εντολής αυτής, της 4ης.
   κατά Ματθαίον 12:9-15 ,    κατά Μάρκον  1:21-28  και  3:1-6,
   κατά Λουκάν, 4:31-37,  6:6-11,  13:10-17, και 14:1-6      κατά Ιωάννην 5:1-18  και  9:1-41.
 Κατηγορεί επίσης το Σάββατο στα εδάφια:
   κατά Ματθαίον 12:1-8,   κατά Μάρκον 2:23-28,   κατά Λουκάν  6:1-5
 Ας κουραστεί λιγάκι ο αναγνώστης να αναζητήσει τα εδάφια στο ευαγγέλιο.
----------------------  
 Η εβδομάς και το Σαββατοκύριακο δεν μας αφήνει να δούμε  την διαφορετικότητα της κάθε μέρας, την χαρά της κάθε στιγμής.
 Η Κυριακή έχει γίνει μια θλιμμένη μέρα, ιδίως το απόγευμά της. Κάπως έτσι γράφτηκε το γνωστό τραγούδι ‘συννεφιασμένη Κυριακή’ (το τραγούδι αυτό παλαιότερα  είχε απαγορευτεί στη Σουηδία, λόγω πολλών αυτοκτονιών!!!)
   Πολλοί εργασιομανείς νοιώθουν ένα κενό τα σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν τι να κάνουν!  Αντίθετα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι και οι μαθητές στεναχωριούνται κάθε Δευτέρα που θα πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο. Όλοι περιμένουν την Παρασκευή για το Σαββατοκύριακο.
 Αν μια αργία πέσει  Τρίτη  ή Πέμπτη, δυστυχώς δεν υπάρχει η ευελιξία ώστε να ενωθεί με το Σαββατοκύριακο για να πάνε μια εκδρομή.
 Ο cure, ένα ροκ συγκρότημα, έγραψαν ένα κρύο τραγούδι που λέει  για τις μέρες της εβδομάδας, και τελειώνει , την Παρασκευή ερωτεύομαι…  Friday I’ m in love.
Εβαλαν ταρίφα και πρόγραμμα ακόμα και στον έρωτα!
 Δεν έχει καμία χρησιμότητα –πλέον- η εβδομάδα. Είναι επινόημα των ανθρώπων. Ο Θεός έφτιαξε μόνο ήλιο και φεγγάρι, και τα ημερολόγια που έχουν σχέση με αυτά.
 Απελευθερώσου από την εβδομάδα. Απεξαρτήσου. Σήμερα δεν είναι ούτε Τετάρτη, ούτε Πέμπτη, ούτε τίποτα. Κάθε μέρα είναι απλώς μια άλλη μέρα…
 
              Έρχεται το νέο   η λ ι ο - σ ε λ η ν ι α κ ό   ημερολόγιο!!!

---Αφού τα σημερινά ημερολόγια είναι λάθος, ας γυρίσουμε στο αρχαίο ελληνικό συνδυαστικό  σεληνο-ηλιακό  ημερολόγιο, που είναι και το φυσιολογικό.
  
  Ηλιακό : Έχουμε 12 μήνες των 30 ημερών + 4  ισημερίες και ηλιοστάσια.
 Θα αλλάξουμε τα ονόματα των μηνών που σήμερα έχουν ρωμαϊκή, λατινική προέλευση. π.χ. Ιούλιος είναι ο Ιούλιος Καίσαρας.
 Εμείς θα λέμε  Αλωνάρης, Θεριστής, Τρυγητής κλπ,  όπως έλεγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες  μας,  ή θα λέμε αριθμό.
Σεληνιακό: Δηλαδή θα λέμε σε τι μέρα του φεγγαριού είμαστε  .
  Έχουμε  τον κύκλο των 4 εβδομάδων + πανσέληνος. 4 x 7=28, + 1 = 29 μέρες = 1 σεληνιακός μήνας.
   Οι 2 πρώτες βδομάδες= σελήνη που αυξάνει(αύξουσα). Μετά η πανσέληνος. Οι επόμενες δύο εβδομάδες= σελήνη που μειώνει (φθίνουσα). Και πάλι απ την αρχή.  Αλλά επειδή το φεγγάρι έχει 29,5 μέρες, η μία πανσέληνος θα κρατά μία ημέρα, η επόμενη θα έχει 2 μέρες, παγκόσμια γιορτή και αργία για όλη τη γη!!!
 Μόνον έτσι θα  απεξαρτηθούμε από Παρασκευές , Σαββάτα και Κυριακές. Θα λέμε απλώς τις 7 μέρες με τον αριθμό τους, Πρώτη, Δευτέρα Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Έκτη και Εβδόμη.  Οι επτά αυτές μέρες θα αντικαταστήσουν την εβραϊκή εβδομάδα!!
   Όμως η σωστή ‘Πρώτη’ είναι η πρώτη μέρα μετά την πανσέληνο, και η ‘πρώτη’ μέρα του νέου φεγγαριού. Όχι η Κυριακή όπως λανθασμένα την έχουμε σήμερα !!!  
Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα τη μεταρρύθμιση λέγοντας ‘Πρώτη’ αντί για ‘Κυριακή’ ,  και  ‘Έκτη’, και ‘Εβδόμη’ , αντί για ‘Παρασκευή’ και ‘Σάββατο’.
Ηλιοσεληνιακό ημερολόγιο καλωσόρισες!  Μας ξανάρθες ύστερα από αιώνες...
Ας τελειώσουμε με μια πασίγνωστη φράση του Ηράκλειτου: Τον κόσμο αυτό, -ίδιος για όλους-, κανείς θεός ή άνθρωπος δεν έφτιαξε, αλλά ήταν από πάντα, είναι και θα είναι, αιώνια φωτιά που αναβοσβήνει με μέτρα…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη