google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΕΡΑΝΟΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΕΡΑΝΟΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Συνέβη κάτι απρόσμενο που μας ξάφνιασε πολύ ευχάριστα. Δεκαοκτώ μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, συνοδευόμενοι από τον δάσκαλο τους κ. Παναγιώτη Μιχαλακόπουλο, πήγαν ομαδικά και έδωσαν μια συμβολική προσφορά, για την κατασκευή της προτομής του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ!

ΕΥΓΕ κατ’ αρχάς στον δάσκαλο κ. Μιχαλακόπουλο, που μίλησε στα παιδιά για την σημασία του εράνου αυτού και για την έννοια του «Ευπατρίδη», διδάσκοντάς τους παράλληλη και για την ηθική υποχρέωση των πολιτών, να εκφράζουμε δημόσια την ευγνωμοσύνη μας προς τους συμπολίτες μας εκείνους που ξεχωρίζουν για την ανιδιοτελή κοινωφελή προσφορά τους προς την πατρίδα, την γενέτειρά και την κοινωνία γενικότερα.
ΕΥΓΕ όμως και σ’ αυτούς τους μαθητές, που δεν περιορίστηκαν στην υπόδειξη του δασκάλου τους, να συμμετάσχουν κι αυτοί μόνο συμβολικά στον παμφιλιατρινό αυτόν έρανο με ένα πενηντάλεπτο, αλλά προσέφεραν από μόνοι τους 2 και 5 και 10 ευρώ, ενώ κάποιος έφτασε στο σημείο να σπάσει και τον κουμπαρά του, για να προσφέρει περισσότερα!

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τον έρανο αυτόν, αν το ανωτέρω παράδειγμα το ακολουθούσαν και τα άλλα σχολεία των Φιλιατρών και πόσο καλύτερη θα ήταν και η κοινωνία μας, αν είχαμε περισσότερους δασκάλους και μαθητές, σαν αυτούς της ΣΤ΄ τάξεις του 3ου Δημοτικού Σχολείου;

Είχαμε και μια άλλη δεύτερη ευχάριστη έκπληξη. Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, πατέρας Κοσμάς Περχανίδης από την Κυπαρισσία, που έχει συνδέσει το όνομά του με τις Μεγαλοβδομαδιάτικες τελετουργίες του Αγρίλη και ο οποίος δεν γνώριζε προσωπικά τίποτα ούτε για τον Π. Παπαχριστόπουλο, ούτε για το έργο του, έκανε το ίδιο! Διάβασε την ΈΚΚΛΗΣΗ προς τους Φιλιατρινούς για την προτομή, και πήγε αυθόρμητα -αν και μη Φιλιατρινός- για να καταθέσει κι αυτός ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό!

ΕΥΓΕ λοιπόν και στον αγαπητό σε όλους μας «Παπακοσμά», που με το παράδειγμά του διδάσκει, πως δεν οι ιερείς δεν πρέπει να έχουν ως μοναδική αποστολή, να προτρέπουν τους πιστούς να φροντίζουν αποκλειστικά για την σωτηρία της ψυχής τους, αλλά παράλληλα έχουν και την υποχρέωση, ως πολίτες μιας κοινωνίας, να συνδράμουν και κάθε άλλη ευγενική προσπάθεια, που η κοινωνία τους θέτει εκάστοτε ως στόχο της. Και πρέπει να πούμε ότι ο Παπακοσμάς, αγνοούσε και το γεγονός πως ο τιμώμενος Π. Παπαχριστόπουλος, ήταν κι αυτός γιός ενός ιερέα!

Και μια τρίτη, εκπληκτική επίσης πληροφόρηση. Ο πρόεδρος του Ομίλου Δράσεων & Πολιτισμού κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος και ο πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Φιλιατρών η ΕΡΑΝΗ κ. Γιάννης Δρακόπουλος, συζητούν μεταξύ τους, προκειμένου να διοργανωθεί μελλοντικά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας της ΕΡΑΝΗΣ στα Φιλιατρά, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την προτομή του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.

ΕΥΓΕ και στους δύο ανωτέρω συμπολίτες μας, για την αναζήτηση κι άλλων τρόπων και μέσων, προκειμένου να ενισχυθεί περισσότερο η ομαδική αυτή προσπάθεια των Φιλιατρινών, για να τιμηθεί επάξια εκείνος, που πρώτος ίδρυσε στα Φιλιατρά ένα αθλητικό σωματείο και έστρεψε το ενδιαφέρον των τότε νεαρών Φιλιατρινόπουλων, στον αθλητισμό, στον προσκοπισμό, στην έρευνα για την ιστορία της γενέτειρας τους και στη δημοσιογραφία, για να μπορούν να προβάλλονται μέσω αυτής και τα Φιλιατρά μας!

Πόσο θα μπορούσε αλήθεια, η προσπάθεια αυτή που κάνουμε για την προτομή να ήταν πολύ πιο εύκολη και πιο αποδοτική, εάν και τα υπόλοιπα φιλιατρινά σωματεία έκαναν κάτι ανάλογο; Να διοργάνωναν κι αυτά κάποιες ειδικές εκδηλώσεις και τα έσοδά τους να πήγαιναν για την κατασκευή της προτομής του ευπατρίδη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ!

Δεν μπορούμε λοιπόν, παρά να συγχαρούμε δημόσια όλα τα πιο πάνω πρόσωπα, που πήραν την πρωτοβουλία να ενισχύσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τον παμφιλιατρινό αυτόν έρανο, για να τιμηθεί ένας μεγάλος ευπατρίδης της πόλης μας, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος ξεχώρισε και διακρίθηκε ιδιαίτερα στο χώρο των γραμμάτων και των κοινωφελών δραστηριοτήτων κατά τον 20ο αιώνα, για την ανιδιοτελή προσφορά ενός πολυτιμότατου πολιτιστικού έργου προς την πόλη μας και προς όλους εμάς τους Φιλιατρινούς.
 
Γι’ αυτό και η τοπική μας εφημερίδα ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ, στο αναμνηστικό πρωτοχρονιάτικο φύλλο του έτους 2000, που εκδόθηκε ειδικά για το ιστορικό πέρασμα του 20ου αιώνα προς τον 21ο, δεν είχε καθόλου άδικο, που πήρε τότε την πρωτοβουλία και ανακήρυξε τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ, ως τον πλέον διακριθέντα «Φιλιατρινό Ευπατρίδη του 20ου Αιώνα»!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη