google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσιστικής βίας το 2015

Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσιστικής βίας το 2015

Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν τα εγκλήματα μίσους και ρατσισμού σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2015 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Πάνω από 270 οι καταγγελίες για πυροβολισμούς, βιασμούς, ξυλοδαρμούς και λεκτικές επιθέσεις. Στο στόχαστρο κυρίως άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και μετανάστες. Σε 26 περιπτώσεις τα θύματα είχαν ηλικία από 11 έως 18 ετών.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 273 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 300 θύματα. 
Από τα 273 περιστατικά, τα 185 αφορούν κρούσματα βίας με θύματα της LGBTQ Κοινότητας (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queers), τα οποία κορυφώθηκαν την περίοδο ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι επιθέσεις που καταγράφηκαν με θύματα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό περιλαμβάνουν σχεδόν κάθε τύπο εγκληματικής πράξης, από σοβαρές επιθέσεις όπως πυροβολισμοί, έως λεκτικές επιθέσεις.
Μεταξύ των επιθέσεων που καταγράφηκαν ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ενδοοικογενειακά περιστατικά που συνήθως λαμβάνουν χώρα με την αποκάλυψη των σεξουαλικών προτιμήσεων ή της ταυτότητας φύλου του παιδιού στους γονείς, αλλά και τα ενδοσχολικά περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι σε 26 περιπτώσεις τα θύματα είχαν ηλικία από 11 έως 18 ετών.
Σε 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. 
Τα θύματα των περιστατικών που καταγράφηκαν κατά το 2015 προέρχονταν από την Αίγυπτο (7), την Αιθιοπία (5), το Αφγανιστάν (11), τη Βουλγαρία (1), την Ινδία (1), το Ιράκ (1), το Ιράν (3), το Μπαγκλαντές (27), τη Νιγηρία (2), το Πακιστάν (14), το Σουδάν (1), τη Συρία (3). 
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν δύο βαριές σωματικές, 16 σωματικές βλάβες (ή σε συνδυασμό με απειλές, κλοπή και εξύβριση), 25 λεκτικές επιθέσεις (εξύβριση, απειλές κλπ.), τρία περιστατικά φθοράς ξένης περιουσίας και δύο περιστατικά εξύβρισης.
Σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε λόγω της δράσης τους υπέρ των προσφύγων ή/και των μεταναστών, είτε λόγω της αντισημιτικής τους δράσης. 
Επίσης, σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι ή χώροι συλλογικοτήτων. Τέλος, για πρώτη φορά καταγράφηκε ένα περιστατικό κατά μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας και δύο περιστατικά κατά παιδιών Ρομά. 
Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη