google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΚΑΘΕΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΣΙΡΩΝΗ

ΚΑΘΕΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΣΙΡΩΝΗ

ΣΟΒΑΡΕΣ αντιδράσεις για το μέλλον της περιοχής που εκφράζεται μέσα από ένα ατελέσφορο Προεδρικό διάταγμα το οποίο έχει στηριχθεί όπως σημείωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι φορείς σε μια ατελή Περιβαλλοντική που δεν ανταποκρίνεται στην ουσία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην Ελαία παρουσία του Αναπληρωτη Υπουργού Περιβάλλοντος με φορείς της περιοχής. Ο υπουργός πλαισιωμένος από το Πρόεδρο της Ελαίας κ. Άρη Σκλάβο, φορείς του υπουργείου, την βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κουίκ που απλά άκουσε τους ομιλητές, διαπίστωσε από κοντά την αγωνία της κοινωνία για το νέο Π.Δ. Ο διάλογος ωστόσο ήταν ουσιαστικός και σε βάθος.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Προτεραιότητα ο άνθρωπος με ένα Π.Δ. που εκφράζει τη μέση λύση εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός ο οποίος μέχρι το τέλος ζήτησε από φορείς να διατυπώσουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις με ενστάσεις για αλλαγή σημείων στο νέο Π.Δ. ξεκαθαρίζοντας ότι σύντομα θα πάει προς επεξεργασία ολοκληρωμένο στο Συμβούλιο Επικρατείας. 
Mιλώντας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο τόνισε ότι εφόσον υπάρχει τεκμηρίωση που να περνά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο μπορεί να αλλάξει τον όρο που προβλέπει εκτός σχεδίου δόμηση στην αγροτική ζώνη στα 20 στρέμματα και να τον κάνει στα 10 στρέμματα καθώς σχέδιο του υπουργείου του θα είναι να αναδείξει την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, θα τη μετατρέψει «σε κόσμημα, σε έναν παγκόσμιο πόλο έλξης, μια περιοχή που μπορεί να έχει την οικονομία που της αξίζει και θα αποτελέσει και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπόδειγμα αειφορικής ανάπτυξης. Πάντως εκτίμησε ότι αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι η Κυπαρισσία δεν υπέστη αυτή τη λαθεμένη ανάπτυξη, που κανέναν δεν ωφέλησε πουθενά στην Ελλάδα. 
ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Με παρεμβάσεις του ο Δήμαρχος Τριφυλίας όσο και αυτοδιοικητικοί εστίασε στη φωνή της τοπικής κοινωνίας που διατυπώνει ξεκάθαρη στάση. Μίλησε για ομόθυμο αίτημα το Π.Δ. να στηριχθεί στο ΣΧΟΑΠ του τέως Δήμου Αυλώνος που ποτέ δεν εγκρίθηκε από το 2009, ενώ για το μέλλον της περιοχής εξέφρασε κάθετη άποψη για τις αμμοθίνες και την μορφή ζωής στο οικοσύστημα που ήδη προστατεύεται από την κοινωνία με ευαισθησία για το περιβάλλον. Επίσης ζήτησε να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της δημόσιας και φυσικής διαβούλευσης με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση των φορέων ζητώντας να περπατήσει κοινή πορεία ο Δήμος και το ΥΠΕΚΑ εκφράζοντας την επιθυμία του κόσμου για αειφόρο ανάπτυξη χωρίς καταδίκες και εξοστρακισμούς με βάση.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Στάθης Ανδρινόπουλος που εξέφρασε την κοινή στάση με το Δήμο προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΚΑ δεν πρέπει να δεχθεί την μελέτη που στηρίχθηκε σε λάθος δεδομένα αλλά το τεκμηριωμένο ΣΧΟΑΠ με ευθύνη της Πολιτείας που ποτέ δεν υλοποιήθηκε παρότι αποτελεί δημόσιο έγγραφο. Υποστήριξε ότι η δόμηση με την αγροτική παραγωγή οριοθετείται μέσα από αυτή την πρόταση. Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως κινήθηκαν οι θέσεις των αντιδημάρχων κ. Τσίγγανου και Αδρακτά, ενώ αίσθηση παρουσίασε η πρόταση του Προέδρου νομικού προσώπου του Δήμου κ. Ζαχαρία Κανελλόπουλου μιλώντας για Π.Δ. που εξοβελίζει τον ανθρωπογενή παράγοντα ζητώντας να υλοποιηθεί η μέση λύση με ισσόρροπη ανάπτυξη χωρίς άναρχη δόμηση και φυσικά χωρίς ερημοποίηση. 
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΖΩΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Κάτοικοι της Ελαίας και Ζαχάρως έκανα παρατηρήσεις επί ενοτήτων του διατάγματος, ενώ από συλλογικούς φορείς τέθηκε το θέμα της απαγόρευσης στη ζώνη βόρεια και νότια του δάσους της Ελαίας καθώς αρκετοί ομιλητές έθεσαν το θέμα που δημιουργήθηκε για την ανέγερση κατοικιών στη περιοχή με παράνομους δρόμους. Ωστόσο κοινή αίσθηση ήταν ότι αν τελικά εγκριθεί το διορθωμένο Π.Δ. μπορεί να αλλάξει το μέλλον του τόπου χωρίς όμως αποκλεισμούς για τις νέες γενιές. Στη σύσκεψη τοποθετήσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο κ. Γκρέκης και ο κ. Αναγνωστόπουλος, ενώ παρέστη μεταξύ άλλων εκπρόσωποι παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου όπως ο κ. Πατσαρίνος και Αλευράς αλλά και ο εκπρόσωπος της Αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τουριστικής ανάπτυξης Κυπαρισσιακού κόλπου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη