google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΑΡΘΡΟ

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΑΡΘΡΟ

Το έχει η μοίρα μας όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι επιστήμονες να ξενιτευόμαστε στα χρόνια των μνημονίων. Οι περισσότεροι νέοι φεύγουν και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καλύτερες συνθήκες στην αγορά εργασίας. Δύσκολη απόφαση αλλά στο εξωτερικό υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορείς να βασιστείς, γνωρίζεις τις προοπτικές που υπάρχουν από τη στιγμή που θα μπεις στο πανεπιστήμιο μέχρι να βρεις εργασία για να ζήσεις αξιοπρεπώς. Πολλοί από αυτούς τους νέους αποφασίσαμε να μείνουμε και να παλέψουμε στη χώρα μας. Μετανάστες στον ίδιο μας τον τόπο, τη μια χρονιά στην Κρήτη, την άλλη στην Κέρκυρα. Άλλοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι αναζητώντας μια θέση στον τομέα της εκπαίδευσης. Όταν ακόμη σπουδάζαμε μας έλεγαν τελειώνετε πάρτε το πτυχίο και ελάτε για δουλειά. Η χώρα σάς έχει ανάγκη, η εκπαίδευση σάς χρειάζεται. Μας έδωσαν και όνομα ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.
Χρόνο με τον χρόνο, μήνα με τον μήνα, μέρα με τη μέρα τα κενά μεγάλωναν και εμείς περιμέναμε να διοριστούμε. Δεν αναπληρώναμε πλέον συναδέλφους αλλά αναπληρώναμε τον ίδιο μας τον εαυτό για χρόνια. Κι όταν άλλαζε ο Υπουργός Παιδείας, όταν άλλαζε η Κυβέρνηση τρέμαμε μήπως αλλάξουν οι νόμοι. Όταν ερχόταν ο Σεπτέμβρης αγωνιούσαμε πάνω από τους υπολογιστές για να δούμε αν θα δουλέψουμε, αν θα κρατήσουμε το σπίτι που είχαμε νοικιάσει, αν θα ετοιμάσουμε βαλίτσες για κάποιο απομακρυσμένο ξερονήσι της χώρας μας. Δουλεύαμε αλλά η προϋπηρεσία μας δεν μετριόταν.
Κάθε ένας Υπουργός που άλλαζε δημιουργούσε και μια νέα κατηγορία αναπληρωτών. Αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού, αναπληρωτές προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αναπληρωτές Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κάθε φορά δημιουργούσε και έναν καινούριο πίνακα αναπληρωτών, πίνακας με προϋπηρεσία, χωρίς προϋπηρεσία, ειδικής αγωγής, γενικής και ειδικής, ειδικής κατηγορίας κ.ο.κ. Μετά και τις τελευταίες φρούδες εξαγγελίες για 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών και μετά την αρνητική απάντηση των θεσμών η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εκπαιδευτικών και ακολουθεί το γνωστό δόγμα του διαίρει και βασίλευε. Ανακοίνωσε έναν ακόμη προσωρινό νόμο για την πρόσληψη των αναπληρωτών, ο οποίος θα έχει ισχύ μόνο για τη σχολική χρονιά 2016-2017, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα προσμετράται η πραγματική προϋπηρεσία αλλά ο βαθμός πτυχίου. Δεν είναι ώρα να αρχίσουμε μια διαμάχη μεταξύ μας για το ποια διάταξη είναι πιο σωστή, τι συμφέρει εμένα ή τον άλλον. Αυτό το οποίο πρέπει να απαιτήσουμε είναι: 
Ένα δίκαιο και μόνιμο σύστημα διορισμών Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί μόνιμοι και αναπληρωτές, με τους γονείς και την κοινωνία στο πλευρό μας πρέπει να αρχίσουμε έναν έντιμο αγώνα για να ανατρέψουμε την υπάρχουσα και διαχρονική αντιεκπαιδευτική πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης. Να σταματήσει ο εμπαιγμός, η κοροϊδία και τα παιχνίδια σε βάρος των εκπαιδευτικών, σε βάρος των παιδιών μας.
Κορομηλάς Περικλής Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τριφυλίας Αναπληρωτής δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη