google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η Ελληνική ομάδα του The International Molinological Society στην Κυπαρισσία

Η Ελληνική ομάδα του The International Molinological Society στην Κυπαρισσία

Η Ελληνική ομάδα της Διεθνούς Εταιρίας Μυλολογίας προσκεκλημένη του Παλιού Νερόμυλου πραγματοποίησε στις 8-10 Απριλίου την ετήσια εκδρομή της στην Κυπαρισσία με σκοπό να εξερευνήσει  το συγκρότημα  των 10 νερόμυλων που υπάρχουν κατά μήκος του υπέροχου μονοπατιού από τους Μπλεμενιάνους μέχρι κάτω τους Μύλους. Ως γνωστόν μέρος του συγκροτήματος των 10 μύλων είναι και ο Παλιός Νερόμυλος. Οι μύλοι της περιοχής είναι γνωστοί  από τα παλιά χρόνια, πριν το 1850 , λειτουργούσαν με το ίδιο νερό(ρέμα) και αναφέρονται ακόμα και από τους περιηγητές. Ιδιαίτερα στο « Εργο της Γαλλικής επιστημονικής αποστολής στον Μοριά 1829-1838» υπό τον στρατηγό Maison, υπάρχει, σχεδιασμένη από τον Γάλλο ζωγράφο Prosper Baccuet,  γκραβούρα όπου στα βόρεια της Κυπαρισσίας διακρίνεται και με υπότιτλο το χωριό Μύλοι (Les Moulins). Βασικό κίνητρο  και στόχος των εκδρομών είναι η ανακάλυψη περιοχών με μύλους καθώς υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπήρχαν περίπου 36.000 νερόμυλοι μόνο!
Ετσι, βάσει προγράμματος, το Σάββατο το πρωί όταν η ομάδα των επισκεπτών εξερευνούσε τους 10 νερόμυλους με οδηγό από τον Παλιό Νερόμυλο, μια άλλη ομάδα του Παλιού Νερόμυλου (Νίκος Ιμιρζιάδης, Τζίμα Ιμιρζιάδη και Δημήτρης Ντουβίτσας) εξερευνούσε μύλους στην βόρεια Τριφυλία, βοηθώντας  την ΤΙΜS, της οποίας είναι μέλος, στον εντοπισμό και την καταγραφή διαρκώς περισσότερων μύλων.
Η ΤΙΜS είναι η μοναδική επιστημονική διεθνής εταιρεία η οποία από το 1965 καλλιεργεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τη γνώση για μύλους που κινούνται με το νερό, τον αέρα, την ανθρώπινη και την  ζωϊκή δύναμη και ενθαρρύνει τη σχετική έρευνα. Σήμερα έχει περισσότερα από 500 ενεργά μέλη  σε 35 χώρες και στις 5 ηπείρους, φυσικά  και νομικά πρόσωπα.
TO ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική ομάδα λειτουργεί επίσης από το 1965 και έχει 36 μέλη μεταξύ των οποίων και τον Παλιό Νερόμυλο και την Τζίμα Ιμιρζιάδη. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων της οργανώνει κάθε Απρίλιο μια εκδρομή- έρευνα σε μέρη της Ελλάδας όπου οι μύλοι τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας είναι ο Στέφανος Νομικός, αρχιτέκτων, με μεγάλο έργο –και συγγραφικό-για τους μύλους.

Το έργο  κάθε εθνικής ομάδας της ΤΙΜS είναι η συμμετοχή της στη δημιουργία αρχείων για όλους τους ευρωπαϊκούς μύλους καθώς  αναζητά,  καταγράφει και χαρτογραφεί όλους τους μύλους της χώρας από αρχιτεκτονική, ιστορική, λαογραφική και μηχανολογική πλευρά. Φωτογραφίζει και σηματοδοτεί   με GPs την ακριβή τοποθεσία των μύλων, ακόμα και ερειπίων. Μια άλλη λειτουργία της ΤΙΜS είναι η έκδοση καταλόγων και βιβλίων για τους μύλους, ηλεκτρονικά και συμβατικά περιοδικά με νέα για τους μύλους καθώς και λειτουργία διαφόρων sites επίσης με αντικείμενο τους μύλους. Το Σάββατο το απόγευμα η ομάδα επισκέφθηκε τους 2 μύλους στους Αρμενιούς και ξεναγήθηκε στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα Ιμιρζιάδη. Την Κυριακή το πρόγραμμα περιελάμβανε  επίσκεψη στους νερόμυλους στο Αρτίκι,  στη Νέδα (Πλατάνια), στο Κεφαλόβρυσο και στα Φίλια.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη