google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 TO ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ..ΚΑΡΔΙΑΣ!

TO ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ..ΚΑΡΔΙΑΣ!

Ο must προορισμός του καλοκαιριού, με τα γραφικά πετρόκτιστα χωριουδάκια, την πολυάσχολη παραλιακή πόλη με τα beach bars και τις βοτσαλωτές παραλίες κρύβει ένα ακόμα σπουδαίο και πανέμορφο μυστικό!
Ένα νησάκι σε σχήμα καρδιάς με πυκνή βλάστηση, καθαρά νερά και σπάνια είδη πτηνών και ζώων, ακριβώς απέναντι από τη Μεθώνη θεωρείται από τα πιο παραμυθένια τοπία της Μεσσηνίας. Ο λόγος για την Σαπιέντζα. Το όνομά της είναι ιταλικό και σημαίνει σοφία. Με τη λέξη αυτή προέτρεπαν τους ναυτικούς να προσέχουν όταν πλέουν μπροστά από το νησί, καθώς η διέλευση των πλοίων σε εκείνο το σημείο ήταν δύσκολη.
Παρά την ομορφιά του το νησί της Σαπιέντζας έχει συνδυαστεί με αρκετά ναυάγια πλοίων. στον βυθό της θάλασσας κείτονται δεκάδες ναυάγια πλοίων, που χτύπησαν στα απότομα βράχια κατά το πέρασμα τους από το νησί. Ανάμεσα τους και γερμανικά καράβια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βυθίστηκαν από το περίφημο υποβρύχιο «Παπανικολής». Μάλιστα, η τοποθεσία «Καράβια» πήρε την ονομασία της από τα πλοία που βύθισε το θρυλικό υποβρύχιο. Οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι είναι άθικτες. Η θαλασσια περιοχή τηςΜεθώνης αποτελεί σημαντική ενάλια αρχαιολογική θέση Τα πιο εντυπωσιακά είναι το ναυάγιο των «Κιόνων» και το ναυάγιο των «Σαρκοφάγων».Οι κίονες ανακαλύφτηκαν το 1920 στον βυθό της Σαπιέντζας και πιθανόν προέρχονταν από το περιστύλιο που είχε χτίσει ο Ηρώδης στην Καισαρεία της Παλαιστίνης. Ήταν κατασκευασμένοι από γρανίτη και είχαν φορτωθεί στα πλοία από τους Βενετούς για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη μετά τη καταστροφή της πόλης. Τελικά δεν κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους καθώς βυθίστηκαν στα νερά της Σαπιέντζας. Οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι είναι από σκαλιστό τιτανιούχο λίθο και βρίσκονται σε βάθος 15 μέτρων.
Το νησί φιλοξενεί σπάνια είδη πτηνών και ζώων, τα οποία βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Το δασαρχείο Καλαμάτας ελέγχει τον αριθμό τους και ορίζει κάθε χρόνο με αυστηρούς όρους την δυνατότητα για κυνήγι. Ενώ, παράλληλα, είναι το σπίτι και αρκετών κρι-κρι και αγριοπροβατων που αναπαράγονται ανενόχλητα και σχηματίζουν πολλά κοπάδια.
Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση βρίσκεται η Σπαρτόλακκα, μια κόκκινη κοιλάδα που οφείλει το χρώμα της στην απολιθωμένη γύρη των φυτών. Πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, αγριοπερίστερα, μπεκάτσες, τσίχλες, είναι μερικά από τα είδη της ορνιθοπανίδας που ζει εδώ.
Στο νότιο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε έναν πέτρινο φάρο, με ιδιαίτερο σχήμα, που οι ντόπιοι αποκαλούν «φανάρι». Κατασκευάστηκε το 1885 με εντολή της βασίλισσας της Αγγλίας, Βικτώριας, προκειμένου να διευκολύνει το πέρασμα των πλοίων. Η θέα από αυτό το σημείο είναι εντυπωσιακή. Για να φτάσετε στην κορυφή του θα χρειαστεί να ανεβείτε  75 πέτρινα σκαλοπάτια, ωστόσ, αξίζει τον κόπο.
Στην βόρεια πλευρά του νησιού, απέναντι από την Μεθώνη θα συναντήσετε μια ειδυλλιακή παραλία από άμμο και γαλαζοπράσινα νερά για απολαυστικές βουτιές, την Άμμο. Δεν απέχει αρκετά από το μικρό λιμανάκι που αράζουν τα εκδρομικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη