google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ετσι θα γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 !

Ετσι θα γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 !

Για να γίνει η Καλαμάτα επιτυχώς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, δ ε ν    φ τ ά ν ο υ ν  μόνο αυτά που έχει ήδη: ωραία τοποθεσία, καθαρή θάλασσα, το  κάστρο, μουσεία, πινακοθήκη, ωδείο, μέγαρο χορού ,όλες οι υπηρεσίες, και πολλοί  τουριστικοί και αρχαιολογικοί χώροι σε όλο το νομό Μεσσηνίας.
--Δ ε ν   φ τ ά ν ε ι  μόνο η ένδοξη ιστορία, ότι δηλ. πριν 200 χρόνια ξεκίνησε εδώ η απελευθερωτική επανάσταση της Ελλάδας.
 Υπάρχουν κι άλλες πόλεις πολύ ομορφότερες, και με ανάλογη ιστορία.
 Αν θέλει η Καλαμάτα να ξεχωρίσει, πρέπει να σκεφτεί πιό έξυπνα:…

1.  --Ελιές-λάδι .
Δυστυχώς, εδώ, στην πρωτεύουσα της ελιάς, τα περισσότερα μαγαζιά εστιάσεως και οικίες, χρησιμοποιούν σπορέλαια στη μαγειρική τους , και για μεζέ δεν βάζουνε ελιές. Οι αγρότες ψεκάζουν με χημικά τις ελιές και βάζουν χημικά λιπάσματα.
---Να γίνει εκστρατεία, να χρησιμοποιούν όλοι μ ό ν ο  παρθένο ε λ α ι ό λ α δ ο.  Τα καταστήματα εστιάσεως να έχουν το λάδι σε  μινιατούρες των 100 ml.,  να βάζει ο πελάτης όσο θέλει, και να παίρνει μαζί του το υπόλοιπο. Ένα πιατάκι με λίγες χοντροελιές να συνοδεύει το φαγητό, το αλκοόλ, ακόμα και τον καφέ! Τις πιάνουμε με το χέρι, βγάζουμε μόνοι το κουκούτσι, και δεν πετάμε στα σκουπίδια όσες ελιές  δεν φαγώθηκαν.. Να χαρίζουν σε κάθε τουρίστα ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι 50ml.
Να σταματήσουν τελείως τα ραντίσματα με χημικά, να μη σμίγουν το ραντισμένο λάδι με αγνό.  Και να σταματήσουν -επιτέλους-   τα πυρηνελαιουργεία.
----παράλληλα με το λάδι-ελιές πρέπει να διαφημίσουμε όλα τα αγνά προϊόντα της περιοχής: σύκα, σταφίδα, φιστίκια, βότανα Ταϋγέτου, παστέλι, κάνναβη, κλπ. κλπ.
2.  --Ποδήλατα.  Ναι μεν η πόλη είναι προνομιακή που έχει καλή οδική πρόσβαση , λιμάνι και αεροδρόμιο, αλλά μέσα στην πόλη η κατάσταση είναι απαράδεκτη από τα πολλά αμάξια των νεόπλουτων. Πρέπει επειγόντως να περιορίσουν στο ελάχιστο τα Ι.Χ., και να πολλαπλασιάσουν τα  ΤΑΧΙ (κυρίως για έναν επιβάτη, τύπου smart) , πολλά μικρά λεωφορεία και  χ ι λ ι ά δ ε ς   π ο δ ή λ α τ α.  
 Να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι από τα χιλιάδες αραγμένα αυτοκίνητα, να γίνουν πάρκιγκ εκτός πόλεως. Ελαφρύ τραμ από Πλατεία 23 Μαρτίου έως το ‘Φιλοξένια’.
 Το βασικότερο απ’ όλα είναι να γίνει η  Καλαμάτα η πόλη με τα περισσότερα ποδήλατα.  Να υπάρχει δίκτυο από ποδηλατάδικα, να νοικιάζεις για 1-2 ευρώ, και να το αφήνεις σε άλλο σημείο. Να βγεί με ποδήλατο ο ίδιος ο Δήμαρχος και ο Δεσπότης.
---Να ξαναλειτουργήσει καθημερινό τραίνο έως Μεσσήνη, και έως Κυπαρισσία.

3.  --Πολλά  θέατρα, μικρά και μεγάλα.
●  -Να επισκευαστεί το τσιμεντένιο θέατρο του κάστρου, να γίνει με κεραμικά και μάρμαρα. Να γίνονται εκεί καθημερινές κάθε είδους εκδηλώσεις, εκτός αν βρέχει. Εκεί να συνεδριάζει  το Δημοτικό Συμβούλιο, και χωρίς μεγάφωνα.
●  -Να διαμορφώσουν τη μεγαλύτερη αίθουσα κάθε σχολείου σε θεατρική,  ώστε  εκεί να γίνονται εκδηλώσεις, μαθήματα προς πολλούς μαθητές, π.χ. έκθεση, καθώς και συνελεύσεις μαθητών.  Και  ένα μικρό υπαίθριο θέατρο σε κάθε σχολείο.
● -Να φτιάξουν δεκάδες μικρά και μεγάλα ανοιχτά θεατράκια σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε διπλανά χωριά, και σε όλο το νομό. Σε όλα αυτά τα θέατρα θα γίνονται κυρίως μουσικές παραστάσεις, αλλά και χοροί, δρώμενα, αποκριάτικα, ποίηση, και προπάντων πείραμα άμεσης δημοκρατίας, να πάρουν όλοι το θάρρος να μιλήσουν 1-2 λεπτά σε ακροατήριο.

                   Μεγάλο λάθος το ανοιχτό θέατρο που σχεδιάζουν!
  Οι καλαματιανοί έχουν ‘μεθύσει’ με την μεγάλη ανάπτυξη της πόλης τους τα τελευταία χρόνια, και υπέπεσαν στο μεγάλο λάθος που σχεδιάζουν να φτιάξουν ανοιχτό θέατρο 1800 θεατών, πάνω σε ‘προκάτ’ σιδερένιες σκαλωσιές!!, στην αρχή της εθνικής οδού, προς Σπάρτη, και με το επιχείρημα πως ‘θα έχει θέα στο κάστρο’. Ήδη αγοράζουν τα γύρω οικόπεδα για να φτιάξουν σουβλατζίδικα και fast food.
 Είναι έγκλημα να σπαταλήσουν 1 εκατομμύριο ευρώ για θέατρο ‘στον αέρα’ Αν μας έβλεπαν οι αρχαίοι Έλληνες, θα μας πέρναγαν για τρελούς …
 Με τα μισά χρήματα μπορούν να φτιάξουν ανοιχτό θέατρο για διπλάσιους θεατές, 3.500-4000, σ ε   μ ι α   κ ο ί λ η   π λ α γ ι ά, στα ανατολικά της Πόλης, κάπου στη Βέργα, με θέα όλον τον καλαματιανό κόλπο και την πόλη. Δεν χρειάζεται χώρος για πάρκιγκ εκατοντάδων αυτοκινήτων, ας πηγαίνουν έως εκεί με το τραμ ή με λεωφορεία.
 Δεν χρειάζεται καθόλου τσιμέντο, ούτε σκαλωσιές(!!).. Χρειάζεται μόνο, να πάει μια μπουλντόζα σε μια πλαγιά 50 x 50 και να φτιάξει το κοίλο του θεάτρου. Μετά, δεκάδες εργάτες τοποθετούν προσεκτικά  σ τ ο   χ ώ μ α  τον πωρόλιθο που έχει κόψει το σχιστήριο. Επάνω ας βάλουν ρετάλια από μάρμαρα που πετούν τα μαρμαράδικα.
  Ένα ωραίο ανοιχτό θέατρο δεν χρειάζεται  ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μόνο λίγο φωτισμό από φωτοβολταϊκά. Δεν χρειάζονται (πολλά) μεγάφωνα. Ούτε πολλά γραφεία και  αποδυτήρια. Ούτε πολλά καφενεδάκια, και  δεκάδες τουαλέττες . Όταν πάμε στο θέατρο έχουμε φάει κάτι, και έχουμε κάνει την ‘ανάγκη’ μας.
 Το μόνο που χρειάζεται ένα μεγάλο ανοιχτό θέατρο είναι δεκάδες βρύσες, κάθε 30 μέτρα με δωρεάν νερό απ’ το δήμο. Όποιος θέλει να πιεί αναψυκτικό ή αλκοόλ, ας το πάρει από το σπίτι του σε μπουκαλάκι. Το θέατρο είναι ιερός χώρος, δεν είναι ‘μπουζούκια.’

 Αν κάνει στους επόμενους μήνες η Καλαμάτα όσα προτείνουμε, τότε θα  γίνει μια διαρκής ‘Πολιτιστική Πρωτεύουσα’ της Ελλάδας, και δεν θα την νοιάζει καθόλου (που) ή (αν) δεν θα πάρει τον ευρωπαϊκό τίτλο για το 2021…

                                                        antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
υστερόγραφα:
1. – Αλλά ας πούμε και τα ελαττώματα της Καλαμάτας, αυτά που δεν μπορούν να διορθωθούν. Το καλοκαίρι βράζει απ’ τη ζέστη, είναι μια άχαρη πόλη όλο τσιμεντένιες πολυκατοικίες, οι οδηγοί τρέχουν σαν τρελοί, και κάθε  μέρα υπάρχει τροχαίο δυστύχημα… Για να μην προσθέσουμε και την πονηράδα και την έλλειψη ευγένειας, λόγω πολλής ενέργειας,  που έχει ο πληθυσμός. Είναι μια πολύ συντηρητική και δεσποτοκρατούμενη πόλη, και η αύρα της μοιάζει -κάπως- με πόλεις της σικελίας...
  Για να γίνει η Καλαμάτα ανθρώπινη πόλη, πρέπει κάθε μήνα να γκρεμίζουν μία-δύο από τις πιο  άχαρες πολυκατοικίες, να αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες, και στη θέση τους να φυτεύουν δέντρα και να γίνονται υπαίθριοι παιδότοποι.

2.   Ο πολύς κόσμος νομίζει πως η Καλαμάτα ήταν ‘από πάντα’ η πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας, και της αξίζει αυτό, είναι η ανταμοιβή της, αφού εκεί ξεκίνησε η επανάσταση του 21. Αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Πρωτεύουσα του Νομού για αιώνες ήταν η Κυπαρισσία, που πάντα είχε και περισσότερο πληθυσμό. Αλλά όταν το 1834 επαναστάτησαν οι Ντρέδες του Γιαννάκη Γκρίτζαλη και κατέλαβαν την Κυπαρισσία, ξεσήκωσαν την μισή Πελοπόννησο εναντίον των φόρων που είχε βάλει ο Βαβαρός Βασιλιάς…  Από τον φόβο τους οι Βασιλείς έστειλαν όλο το στρατό, έπνιξαν την Κοινωνική Επανάσταση, και τιμώρησαν  την Κυπαρισσία να χάσει την έδρα του  νομού. Η Καλαμάτα έγινε τότε, το 1835, π ρ ω τ ε ύ ο υ σ α   ‘α π ό   σ π ό ν τ α ’,  από άλλης πόλης επανάσταση…
Η  αδικία αυτή θα επανορθωθεί σύντομα,  όταν η Τριφυλία-Ολυμπία γίνει αυτόνομος Νομός.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη