google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αντιπαράθεση για την αντίδραση του δήμου μετά τις καταστροφές

Αντιπαράθεση για την αντίδραση του δήμου μετά τις καταστροφές

από τον Kώστα Μπούρα
Αντιπαράθεση για την αντίδραση του δήμου μετά τις καταστροφές στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, έστω και καθυστερημένα, καθώς σχετικό αίτημα υπέβαλε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης και ερώτημα ο επικεφαλής της μείζονος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος. Τοποθετήσεις υπήρξαν από μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων εστιάζοντας στα προβλήματα που όπως υποστηρίζουν δημιούργησε ο νέος δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, αλλά και από παραγωγούς που επλήγησαν και έχασαν καλλιέργειες και θερμοκήπια. Αντιπαράθεση αρχικά υπήρξε για την παρουσία ή μη του δήμου στις πληγείσες περιοχές, με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή μηχανήματα βγήκαν στους δρόμους και ακόμη προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σοβαρές ζημιές.
Ανέφερε μάλιστα ότι η βοήθεια που θα λάβει ο δήμος από την Πολιτεία είναι μόλις 80.000 ευρώ. «Ημουν από την πρώτη στιγμή έξω και δεν είδα πουθενά το δήμο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ανδρινόπουλος. «Είδα την Αστυνομία, την Πυροσβεστική να βοηθούν και να απεγκλωβίζουν πολίτες, αλλά το δήμο πουθενά». Ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι δεν μπορεί ο νομός να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το θέμα να έρχεται ως εκτός ημερησίας 24 μέρες μετά.
Ο Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν τόσο των κεντρικών κυβερνήσεων, όσο και των τοπικών αρχών, που δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα με τα απαραίτητα έργα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα και τις σοβαρές ζημιές που έπαθαν πολλοί αγρότες και ζήτησε μια σειρά από μέτρα τόσο από την Πολιτεία όσο και από το δήμο στην κατεύθυνση της γρήγορης αποζημίωσης αλλά και των φορολογικών απαλλαγών, όπως τέλη και ύδρευση. Από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου ο αντιπρόεδρος Βασίλης Ανδρώνης στάθηκε στο νέο δρόμο τονίζοντας πως έγινε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένη επιχείρηση και όχι τους αγρότες και την παραγωγή της περιοχής. Δεν υπάρχει, είπε, μελέτη ομβρίων και έχουν ρίξει τα νερά μέσα στα κτήματα δημιουργώντας νέους χείμαρρους που καταλήγουν στις ιδιοκτησίες.
Κλείνοντας ζήτησε λύσεις και τόνισε ότι πρέπει να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για αυτό το έκτρωμα δρόμου. Ο πληγείς από τις πλημμύρες Γιώργος Διακουμόπουλος ζήτησε να καθαριστούν τα ρέματα και τα νερά του δρόμου να καταλήξουν σε φυσική ροή και όχι στα χωράφια για να μην ξαναπνιγούν, αλλά και ο δήμος να παρέμβει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τέλος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νίκος Σινάνης κατέθεσε υπόμνημα με τα προβλήματα που υπάρχουν. Τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έθεσε σωστά το θέμα των καταστροφών και ζήτησε κρατική επιχορήγηση για τις ζημιές στα θερμοκήπια και όχι με την χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδρακτάς σημείωσε ότι ο δήμος από την πρώτη στιγμή ήταν έξω στους δρόμους με τα μηχανήματά του και με ιδιώτες και μόλις μέσα σε έξι ημέρες κατέθεσαν πλήρες υπόμνημα με τα προβλήματα και έγιναν παρεμβάσεις.
 Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε με νόημα πως η πρώτη επαφή με το δρόμο ήταν όταν έγινε η μελέτη και τότε δεν μίλησε κανείς πολίτης και σύλλογος. Η επόμενη ήταν για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων και τέτοιες είπε δεν έχουν δοθεί ποτέ άλλοτε, μετά έγινε για τις προσβάσεις και τώρα για τα αντιπλημμυρικά. Κ.Μπ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη