google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Περιοδικά σε μέγεθος Α4,και βιβλία ‘τσέπης’ αλλά και το τέλος της TV !!!

Περιοδικά σε μέγεθος Α4,και βιβλία ‘τσέπης’ αλλά και το τέλος της TV !!!

Κινηματογράφος, τηλεόραση, υπολογιστής, tablet, smartphone...
Η οθόνη όλο και μικραίνει, και έρχεται πιο κοντά. Όλοι ‘χαζεύουμε’  πολλές ώρες κάθε μέρα στην μικρή οθόνη, μειώνεται η αληθινή επικοινωνία, εξασθενεί η όραση.
 Το βιβλίο και η εφημερίδα περνάνε μεγάλη κρίση, έχουν κλείσει οι μισοί εκδοτικοί οίκοι και οι μισές εφημερίδες. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν την οθόνη, είναι να μικρύνουν σε μέγεθος , και να γίνουν πιο ευανάγνωστα, πιο ελκυστικά . Η εφημερίδα θα γίνει σαν περιοδικό, σε μέγεθος Α4,  και τα βιβλία σε μέγεθος τσέπης, ώστε να έχει ο καθένας από ένα επάνω του.(για να διαβάζει όταν είναι μόνος του)   


Εφημερίδα-‘περιοδικό’ σε μέγεθος Α4 !!!!
●---Μπορεί να βγεί σε πολλά αντίτυπα ,από κάθε φωτοτυπικό μηχάνημα, απλώς πατώντας ένα κουμπί. Μπορείς να την τυπώσεις ακόμα και στο σπίτι σου, απ’ τον εκτυπωτή σου. Ασπρόμαυρη ή πολύχρωμη, υπάρχουν φτηνά μελάνια, ώστε το κόστος για κάθε ‘φύλλο’ να είναι κάτω από μισό ευρώ. Πώληση 1 ευρώ, για να υπάρχει ένα μικρό κέρδος.
●-- Εύκολη ‘βιβλιοδεσία’. Αν χρησιμοποιήσουμε χαρτί Α3, (που είναι το διπλάσιο από το Α4), τότε δεν χρειάζεται καν συρραπτικό, απλώς λυγίζουμε στη μέση το φύλλο.
●--Λίγα λόγια, ‘ζουμερά’ και ‘αλατοπιπερωμένα’. Λίγες σελίδες 8,12 ή 16. Οι έξω σελίδες μπορούν να έχουν τις εφήμερες ειδήσεις και τις αγγελίες. (η λέξη εφημερίδα είναι αρχαία ελληνική, με ίδια σημασία) . Οι μέσα σελίδες -σαν ένθετο περιοδικό- μπορούν να έχουν άρθρα και γενικές ειδήσεις, που διαβάζονται διαχρονικά. Ανακυκλώνουμε τις ‘έξω’ σελίδες, και  κρατάμε το ‘περιοδικό’ στο ‘αρχείο’ μας.
●--  ‘Έξυπνη’  σελιδοποίηση,  οργάνωση της ύλης, έξυπνη επιλογή των τίτλων. Η πρώτη σελίδα έχει τις 3-5 πιο μεγάλες ειδήσεις, (όχι μόνο μία , όπως σήμερα) , και μια μικρή περίληψη από όλες τις ειδήσεις και άρθρα των άλλων σελίδων.
●--μ ε γ α λ ύ τ ε ρ α  γράμματα για να διαβάζεται εύκολα από μικρούς - μεγάλους. Οι σημερινές εφημερίδες έχουν γράμματα ‘ασπιρίνης’.
---Τα μόνα που χρειάζονται είναι ένας υπολογιστής  με πλούσιο αρχείο, και internet.  Δεκάδες αρθρογράφοι και reporters  στέλνουν ηλεκτρονικώς τα άρθρα τους.  
---Μπορούν να γίνουν δεκάδες τέτοιες εφημερίδες σε όλη την Ελλάδα, και να ‘κλείσουν’ τις αθηναϊκές. Κάθε μικρή πόλη, κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο, μπορεί να έχει την καθημερινή εφημερίδα του. Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν αρχικώς  σε εβδομαδιαία βάση , και μετά σε  καθημερινή .


Βιβλία τσέπης !!
 Το 90% των βιβλίων σήμερα, είναι πολυσέλιδα, κακογραμμένα, δυσανάγνωστα .
●--Το μέγεθος των βιβλίων  πρέπει να μικρύνει για να χωράει σε μια μεγάλη τσέπη.
●--Σκληρότερο εξώφυλλο, για ομορφιά και να μη φθείρεται από τη χρήση.
●--Λίγες σελίδες, έως 100-120, λαϊκή απλή γλώσσα, με ολίγες αρχαίες λέξεις.
●--λίγες φωτογραφίες, χρώματα, σύνταξη σε δεξιά και αριστερή σελίδα, να μοιάζει με περιοδικό.
●-μ ε γ α λ ύ τ ε ρ α  γράμματα για να διαβάζεται εύκολα από μικρούς και μεγάλους.

                                 καινοτομίες στο γραπτό λόγο!!!
--Θα χρειαστεί να θεσμοθετηθούν -ήδη απ’ το σχολείο-,  νέα σημεία νοήματος και στίξης,  στο γραπτό λόγο.  Ο σκοπός είναι να αποτυπώνεται το ύφος του γράφοντος σε όλα τα κείμενα , σε έγγραφα -άρθρα- βιβλία- εφημερίδες – περιοδικά !!
--Υπότιτλοι και υποκεφάλαια κάθε λίγες σειρές για να μην κουράζεται ο αναγνώστης, να βλέπει τον τίτλο, κι αν τον ενδιαφέρει, τότε να διαβάζει παρακάτω.
--Πιο πολλές παράγραφοι όταν αλλάζει το νόημα. Μικρές προτάσεις. Πιο πολλά κόμματα και άνω τελείες. Μικρό κενό ανάμεσα στις λέξεις      που να δείχνει μικρή παύση στο λόγο.   Θαυμαστικό  (!) όταν δίνεται έμφαση . Ερωτηματικό (?) στην αρχή της πρότασης . Παύλες -που δείχνουν ενδιάμεσες λέξεις- ,  ‘εισαγωγικά’ για λόγια άλλου,ή πλάγια γράμματα. Υπογράμμιση για επισήμανση,  και α ρ α ί ω σ η   γ ρ α μ μ ά τ ω ν . Συ-λλα-βι-σμός για να δώσουμε τον τονισμό , κλπ., κλπ.
------- Όλα τα ανωτέρω είναι απαραίτητα, ειδικά για την ελληνική γλώσσα που είναι πολυσήμαντη , κάθε φράση έχει πολλές σημασίες, και πρέπει να γίνει πιό εύκολη για να την μάθουν και οι ξένοι . Οι καινοτομίες αυτές, αναμένεται να μεταδοθούν και σε άλλες γλώσσες, και αυτό θα είναι μια ακόμα ελληνική πρωτοπορία...
                                                                                                                                                       
Βιβλιο-‘café’ σε κάθε γειτονιά
Μια άλλη καινοτόμος ιδέα είναι να ανοίξουν σε κάθε γειτονιά βιβλιοκαφέ, για νόμιμους ‘λαθραναγνώστες’. Θα υπάρχουν εκεί όλες οι εφημερίδες, πολλά περιοδικά, και πολλά βιβλία για διάβασμα και για δανεισμό. Θα δίνουμε μισό ευρώ για έναν καφέ, και θα διαβάζουμε δωρεάν ό,τι θέλουμε…
 Θα χρειαστεί να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να δώσει φορολογικά κίνητρα σε τέτοια ‘καφενεία’, που δ ε ν  θ α  έ χ ο υ ν   ι ν τ ε ρ ν ε τ !.   Παράλληλα πρέπει να φορολογηθεί το ιντερνέτ μετά από μισή-μία ώρα, να μπεί ‘κόφτης’, και ο μόνος λόγος είναι για την προστασία μας από το ναρκωτικό που λέγεται οθόνη.

Έρχεται το τέλος της τηλεόρασης !!!.  
Μόνο κομπλεξικοί βλέπουν τηλεόραση στις μέρες μας, (και όσοι δεν ξέρουν να χειρίζονται υπολογιστή). Η  t.v. είναι ναρκωτικό,  σου δείχνει ό,τι θέλει αυτή, έχει συνεχείς διαφημίσεις,  αλλάζει συνεχώς εικόνα και σε τρελαίνει. Αν δεις από το πλάι έναν που βλέπει τηλεόραση, θα δεις πεντακάθαρα τη βλακεία στο πρόσωπό του…
 Το ότι η τηλεόραση είναι ‘διάβολος’ φαίνεται και στο εξής που λίγοι ξέρουν: οι νέες μεγάλες και λεπτές τηλεοράσεις π α ρ α λ λ ά ζ ο υ ν   τ ι ς   ε ι κ ό ν ε ς .  Τις απλώνουν σε πλάτος και τις πιέζουν σε ύψος, γι’ αυτό τα ανθρωπάκια φαίνονται κοντόχοντρα.Το κάνουν για να δίνουν την  ψ ε υ δ α ί σ θ η σ η  της μεγάλης οθόνης.
   Το βιβλίο και η εφημερίδα μπορούν να μας σώσουν από το  διάβολο που λέγεται τηλεόραση, και από το πολύ ιντερνέτ.  Το κλειδί για να γίνει αυτό είναι οι καινοτομίες και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε.
                                                            antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

υστερόγραφο: για να δείξουμε πόσο υπερβολικές είναι σήμερα οι εφημερίδες, αρκεί να υπολογίσουμε πόσες σελίδες θα έπιανε μια εφημερίδα αν ήτανε βιβλίο,  και πόσο χρόνο θέλει κάποιος να διαβάσει μια εφημερίδα ολόκληρη. Αν τυπώσουμε μια εφημερίδα σε βιβλίο, είναι 2 έως 4 βιβλία, 200 σελίδων το καθένα(!!!), και θέλεις 5-10 ώρες για να τη διαβάσεις όλη. Ειδικά οι κυριακάτικες εφημερίδες έχουν τριπλάσια ύλη. Το αποτέλεσμα είναι πως οι αναγνώστες διαβάζουν μόνο το 3-5%, μετά την πετούν…

 Το ίδιο συμβαίνει και στα βιβλία: διαβάζουμε μόνο το 1-2% απ’ όσα έχουμε στη βιβλιοθήκη. Αν διαβάζαμε περισσότερα βιβλία δεν θα χρειαζόταν καθόλου τα σχολεία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη