google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η ο μ ο ρ φ ι ά είναι τ ρ ι π λ ή ! ωραίο σώμα – καλωσύνη - ευφυία!!!

Η ο μ ο ρ φ ι ά είναι τ ρ ι π λ ή ! ωραίο σώμα – καλωσύνη - ευφυία!!!

Υπάρχουν 3 τρόποι  ώστε να γίνουμε όλοι οι άνθρωποι ακόμα πιο όμορφοι!!!
1.  Να αυξήσουμε την υγεία και τη  σωματική ομορφιά που ήδη  έχουμε, λίγο ή πολύ.
Άσκηση, γυμναστική, καλή διατροφή,  καθαριότητα, σεξ. Παράλληλα, να βλέπουμε το  ωραίο σε κάθε σώμα, το δικό μας και των άλλων , έστω κι αν δεν είμαστε ‘μοντέλα’.
2.  Να αυξήσουμε την  ‘εσωτερική’ ομορφιά, την ‘ψυχική’. Ζωή κοντά στη φύση, μουσική, αρώματα, γιόγκα, διαλογισμός, θρησκεία, νηστεία, κλπ. (όλα αυτά με μέτρο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαζέψουμε)
   Όταν ένας είναι ήρεμος , ισορροπημένος,  καλωσυνάτος και καλόκαρδος, λάμπει από ομορφιά, κι ας μην έχει τόσο όμορφο σώμα.
3.  Αλλά υπάρχει και μια τρίτη ομορφιά, πολύ σημαντική, που δεν της έχουμε δώσει τη σημασία που πρέπει.. Είναι η ομορφιά του νού!   Είναι η χαρά που νιώθεις όταν γνωρίζεις κάτι νέο, κάτι έξυπνο και εφευρετικό. Είναι η ομορφιά που έχεις όταν φιλοσοφείς, όταν κάνεις ωραίο διάλογο. Και κυρίως η αίσθηση του αστείου, το σατυρικό πνεύμα, το γέλιο. Όταν γελάει μια παρέα, λάμπουν όλοι από ομορφιά!!!, ακόμα κι αν δεν έχουν όμορφο σώμα!, ακόμα και δεν έχουν καλή ψυχή!!.

 -----Δυστυχώς οι περισσότεροι  άνθρωποι  κάνουμε  κάτι  πολύ ‘άσχημο’:  θεωρούμε ως  μ ό ν η    ο μ ο ρ φ ι ά   τη   σ ω μ α τ ι κ ή .  Στα περιοδικά, στην τηλεόραση, στο internet, παντού βλέπεις ωραίες γυναίκες και ωραίους άντρες, τόσο ίδιους μεταξύ τους, λες και βγήκανε από κλωνομηχανή.   Όλοι θέλουν να γίνουν πιο όμορφοι, όλοι οι όμορφοι έχουν σύμπλεγμα ανωτερότητας, και δημιουργούν σε μας τους άλλους σύμπλεγμα κατωτερότητας…  Και γινόμαστε όλοι  κομπλεξικοί, χάνουμε τις άλλες δύο ομορφιές: την αθωότητα και το χιούμορ μας, και τελικώς γινόμαστε  άσχημοι...
 Η βαθειά αιτία για την άγνοια που έχουμε στο περί ωραίου θέμα, βρίσκεται -όσο κι αν φαίνεται παράξενο- στην επίσημη χριστιανική θρησκεία…
 Διότι θεωρεί το σώμα ως κάτι κακό, τον έρωτα ως κάτι δαιμονικό και διαβολικό, ενώ θέλει να μας πείσει πως η μόνη αρετή είναι η νηστεία, η αποχή από το σεξ, η ψυχική ομορφιά μέσω αγαμίας, και εν τέλει η καλωσύνη έως βλακείας….
Αυτή η παράλογη άποψη, έφερε ως αντίδραση το να δίνουμε υπερβολική σημασία στο ωραίο σώμα και στο σεξ. Ο πόλεμος αυτός μεταξύ των δύο ‘παρατάξεων’  ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν 4-5 αιώνες , με την αναγέννηση, και συνεχίζεται …


                     Αλλά τι πίστευαν περί ωραίου οι αρχαίοι Έλληνες?
  Το ωραίο , όπως λέει και η ίδια η λέξη, είναι  αυτό που είναι στην ώρα του, το ώριμο. Το αντίθετο είναι το άωρο, από κεί βγήκε η λέξη ‘άγουρο’.
--Το πρότυπο  είναι να είσαι:  κ α λ ό ς   κ’ α γ α θ ό ς .  Δηλαδή ο ανθρωπος να έχει μεν  κάλλος = ομορφιά, αλλά να είναι και ενάρετος -γενναίος- ευγενής- θαρρετός, με όλες -δηλαδή- τις εσωτερικές ομορφιές.
 Δυστυχώς η θρησκεία παράλλαξε και διέστρεψε το νόημα στις λέξεις αυτές: το καλός το άλλαξε σε καλωσύνη, και το αγαθός  σε απονήρευτος, και τελικώς η λέξη καλοκάγαθος κατάντησε να σημαίνει τον ‘βλάκα’.
--- Μια άλλη αρχαία  φράση είναι:  ν ο υ ς   υ γ ι ή ς  ε ν  σ ώ μ α τ ι   υ γ ι ε ί,  δηλαδή για να έχεις τα λογικά σου  πρέπει να έχεις υγιές σώμα, να ικανοποιείς τις σωματικές ανάγκες. Με άλλα λόγια: αν δεν έχεις έρωτα και δεν κάνεις έρωτα είσαι ανισόρροπος…
Το μόνο σχόλιο που μπορούμε να κάνουμε είναι πως για να είσαι όμορφος,ενάρετος,και υγιής σε νου και σώμα,  είναι δύσκολο. Οι ομορφιές έχουν και τις δυσκολίες τους…



                                     Στατιστικός πίνακας σχετικώς με το ωραίο

Άνθρωποι και ομορφιές…
Σωματική ομορφιά
Ψυχική ομορφιά
Εξυπνάδα-      σάτιρα-γέλιο
Μέσος   
 όρος
Νηπιακή ηλικία  (έως 6)
      95
      95
       30
   70
Παιδική ηλικία  (6-12)
      90
      80
       35
   67
Έφηβοι    (12-18)
      80
      70
       40
   63
20-45
      70
       60
        50
   60
45-55 κλιμακτήριος
       60
       50
        60
   56
55-70  πρώιμα γεράματα
       50
       60
        55
   55
70-90
       40
       70
        50
   53
Αγαμοι-καλόγεροι, κλπ
  40 - 60
     50-70
        40
   50
Έγγαμοι,σεξουαλικώς ενεργοί
   50-70
     60-70
        60
   62
Άντρες γενικώς
       50
       60
        80
   63
γυναίκες  γενικώς
       70
       70
        45
   63
η βαθμολογία είναι υποκειμενική και ενδεικτική. Ας βαθμολογήσει ο καθένας γνωστούς του ανθρώπους με τα δικά του κριτήρια.

παρατηρήσεις:
1.  Ο άνθρωπος, καθώς αφήνει την παιδική ηλικία, χάνει συνεχώς τη σωματική ομορφιά. Aλλά  χάνει και την ψυχική του αθωότητα, ‘παλιανθρωπίζει’, και ξαναγίνεται καλός στα γεράματα.  Ως προς τις γνώσεις και τις εμπειρίες, μαθαίνει συνεχώς καθώς μεγαλώνει, γι’ αυτό γελάνε τα παιδάκια με κάθε τι νέο που βλέπουν. Μετά τα 50-60 έχει κάποια ‘σοφία’, αλλά αρχίζει να μειώνεται και η μνήμη,  παθαίνει άνοια, κλπ.
2. Δεν μπορεί να έχει κάποιος καλό βαθμό και στα 3. Οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρά συναισθήματα, αυτό λέγεται και συναισθηματική νοημοσύνη.(σε αντίθεση με την νοητική νοημοσύνη).  Αν μια γυναίκα είναι πολύ όμορφη τότε συνήθως είναι ‘άμυαλη’. Αν οι γυναίκες είχαν και ‘αντρικό’ μυαλό θα είχαν καταστρέψει τους άντρες.   
  Υπάρχει και μια τρίτη νοημοσύνη: η ζωώδης, η ενστικτώδης, η ‘σωματική’. Αυτήν που έχουν όλα τα ζώα, αυτήν που έχουν περισσότερο τα βρέφη, που μυρίζουν και αναγνωρίζουν την μητέρα τους αν και δεν βλέπουν.
3.  Αν κάποιος έχει ένα σωματικό ελάττωμα , τότε αναπτύσσει περισσότερο κάποιο άλλο χάρισμα του νου, ή αυξάνει  την ψυχική του ομορφιά.   Παρατηρούμε πως στον γενικό βαθμό δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Όλοι μετέχουμε στο ωραίον από 50 έως 70%
4.   Μπορούμε να παραλληλίσουμε τα τρία σημεία:  Σώμα (στομάχι, υπογάστριο, σεξ), Ψυχή (‘καρδιά’ ) και Νούς ( κεφάλι), με τα τσάκρας των ανατολικών θρησκειών. Ωστόσο ο χωρισμός είναι κυρίως εικονικός, διότι τα 3 αυτά είναι αλληλένδετα...
                                                  antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr

η λέξη: ‘πνεύμα’ ανάμεσα στην ψυχή και το νου. .
 Ο χριστιανισμός , δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη λέξη ‘πνεύμα’ (άγιο πνεύμα- πατήρ υιός και άγιον πνεύμα) επέφερε σύγχυση, και το μπερδεύουμε με την Ψυχή και τον Νου.
 Η Ψυχή  θεωρείται πως δίνει τη ζωή, πως είναι αθάνατη, πως έρχεται στο σώμα με τη σύλληψη και φεύγει με τον θάνατο. Όμως επειδή η ψυχή είναι σαν ‘αέρας’, σαν πνοή, σαν ‘πνεύμα’, πολλές φορές λέμε ‘πνεύμα’ και εννοούμε ‘ψυχή’: π.χ. πνευματιστής = μέντιουμ.  
 Αλλά ‘πνεύμα’ σημαίνει επίσης και τον Νου, π.χ.: πνευματικός άνθρωπος=άνθρωπος των γραμμάτων, πνευματώδης= είναι ξύπνιος, πουλάει πνεύμα=λέει εξυπνάδες.
Κακώς μπερδεύουμε την ψυχή με τον νου. Η ψυχή είναι παντού στο σώμα, (ίσως και ‘εξω’ απ’ αυτό),  ο νους είναι στον εγκέφαλο. Δυστυχώς η αγία τριάδα του χριστιανισμού, μας έκανε να ξεχάσουμε την αγία τριάδα του κάθε ανθρώπου που είναι: σώμα-ψυχή-νους.
 -------Παράλληλα , ο Χριστιανισμός αντικατάστησε τις λέξεις: ‘φιλότητα’ και  ‘έρως’ με την ‘αγάπη’ , και επέφερε σύγχυση . Ένας ερωτευμένος ντρέπεται να το πεί και λέει πως απλώς ‘αγαπά’. Ακόμα  περισσότερη σύγχυση δημιουργήθηκε  ανάμεσα στο συναίσθημα του έρωτα και στην ερωτική πράξη που έχει ως κορύφωση τον οργασμό. Μήπως και ο οργασμός είναι ‘αγάπη’?  Όχι!  Όλα είναι διαφορετικά, γι’ αυτό και έχουν διάφορες λέξεις…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη