google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΨΕΙΣ: βάψε τους τοίχους με κυπαρισσέλαιο!

ΑΠΟΨΕΙΣ: βάψε τους τοίχους με κυπαρισσέλαιο!

 Η  Κυπαρισσία  είναι μια κομπλεξική γυναίκα-πόλη που δεν αγαπά τον εαυτό της, ντρέπεται για το όνομά της, δεν ξέρει την ιστορία της, ούτε τον αρχαίο μύθο σχετικώς με τον Κυπάρισσο και τον Απόλλωνα…
 Η Κυπαρισσία δεν αγαπά ούτε τα ‘παιδιά’ της, δηλ. τα δέντρα που έχουν το όνομά της, τα Κυπαρίσσια.  Τις τελευταίες δεκαετίες τα έκοψαν από παντού: πλατείες- πεζοδρόμια-χωράφια-οικόπεδα, ακόμα κι από τα νεκροταφεία !!!!!!
   Ο λόγος είναι γιατί τα θεωρούν γρουσούζικα δέντρα, πως φέρνουν το θάνατο, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: συμβολίζουν την αθανασία της ψυχής , την μετενσάρκωση.  Τα έκοψαν με αλυσοπρίονο, σε μικρά κομμάτια, για κάψιμο, ούτε καν σκέφτηκαν να τα χρησιμοποιήσουν για οικοδομικό υλικό!!!
 Το κόμπλεξ του νεόπλουτου νεοέλληνα, φαίνεται στο ότι βγάζουν τα αρχαία ‘ελληνικά’ κυπαρίσσια, και στη θέση τους βάζουν κάτι ‘ασθενικά’, ‘μοντέρνα’, σαν έλατα, που είναι κατασκευάσματα των γεωπόνων...

Το κυπαρίσσι ξαναγυρίζει ως μόδα!!!
Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια φτιάχτηκε το υπερξενοδοχείο Costa Navarino, - έγινε πολύ της ‘μόδας’-, και όσοι πήγαν εκεί έμειναν έκπληκτοι από τα εκατοντάδες κυπαρίσσια που έχουν φυτέψει παντού.  Ξανάρχεται δειλά-δειλά το Κυπαρίσσι ως μόδα, είναι ‘in’, κάτι το ωραίον!!!  
  Φέτος, 2016, στις χριστουγεννιάτικες γιορτές, ο εμπορικός Σύλλογος και ο Δήμος έβαλαν δεκάδες ασθενικά ‘κυπαρίσσια’ σε γλάστρες , τα τύλιξαν με τσουβάλι που βάζουμε τις ελιές (κι αυτό είναι στη μόδα), και τα έβαλαν στα κεντρικά πεζοδρόμια!!!. Για να μην τα κλέψουνε οι κυπαρισσιώτες, και για να μη τα ρίξει ο αέρας, τα έδεσαν από τις τσιμεντόπλακες με σιδερένια τσέρκια !!!. Μερικοί μάγκες κλέψανε μερικά (σαν τις πατάτες του Καποδίστρια) , άλλα πέσανε απ’ τον αέρα, και μείνανε τα τσέρκια, που είναι πολύ επικίνδυνα για τούς πεζούς, σαν παγίδα!!!.
   Η κατάσταση είναι για πολλά γέλια….. Μερικοί δεν τα θέλουν μπροστά στο μαγαζί τους, άλλοι παραπονιούνται που βάλανε στο διπλανό αντίζηλο μαγαζί και όχι στο δικό τους.
 Και έβαλαν και στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας γύρω -γύρω 20 έλατα, -που μοιάζουνε πολύ με κυπαρίσσια. Μόνο που  τ α   έ λ α τ α   ε ί ν α ι   κ ο μ μ έ ν α !!!!, όπως και τα δύο μεγάλα έλατα που έχουν , ένα στην Πλατεία, ένα στα Ταξί. (παλαιότερα έκοβαν μεγάλο κυπαρίσσι και το στόλιζαν!).  Οι άνθρωποι είναι ψυχασθενείς ‘για δέσιμο’. Διότι όποιος κόβει ένα δέντρο, το πηγαίνει σε άλλο σημείο και το στολίζει για λίγες μέρες και μετά το πετάει, αυτός θέλει ψυχίατρο και φυλάκιση.
  Το όλο αλαλούμ συνοδεύτηκε και από πολλά γλυκανάλατα ψευτο-χριστιανο-τράγουδα:  last Christmas, Χριστούγεννα της Βανδή, κλπ. κλπ.  Τα παίζουν με κακιάς ποιότητας μεγάφωνα, σε εκκωφαντικό ήχο , από το πρωί έως το βράδυ 10 η ώρα, με την πρόφαση ‘για να τονώσουν την αγορά’!!!!!  Μια πόλη ατέλειωτο ζουρλοκομείο…

 Αν ο Εμπορικός Σύλλογος (και ο Δήμος) ενδιαφερόταν πραγματικά για την ανάπτυξη της πόλης, θα είχαν ελευθερώσει τις πλατείες και τα πεζοδρόμια που έχουν καταλάβει οι ίδιοι οι  μαγαζάτορες, και θα είχαν βάλει δεκάδες διαβάσεις πεζών για να μην τρέχουν τα οχήματα εντός πόλεως, και να προηγούνται οι πεζοί.
Αν δεν κάνουν αυτά τα δύο, δεν έρχεται εμπορική ανάπτυξη της πόλης.

 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ: ιερό δέντρο!!!     
Ο ίσιος κορμός του είναι ιδανικός για σκεπές, για ξύλινα τραπέζια, αλλά και για καρέκλες, έως και ραβδιά. Το ρετσίνι του ιδανικό για κρασί, καλύτερο απ’ του πεύκου. Το άρωμά του εξαιρετικό. Βγάζει αιθέριο έλαιο, με απίστευτο άρωμα και θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ουσίες που έχει τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι από τα καλύτερα  α ν τ ι κ α ρ κ ι ν ι κ ά   φάρμακα.

βάψε τους τοίχους σου δωρεάν, με κυπαρισσέλαιο!!!
Και μια καινοτομία: οι φούντες, τα ‘φύλλα’ του κυπαρισσιού έχουν ένα ‘χυμό’, το κυπαρισσέλαιο, που είναι ιδανικό για να βάψεις τον τοίχο και να δώσεις μια μικρή πρασινωπή απόχρωση και πολύ άρωμα.
 Κόβεις μερικά κλαράκια, -τα χαμηλά-, από ένα μεγάλο κυπαρίσσι, και βγάζεις την πρασινάδα, τα ‘φύλλα’ του. Τα βάζεις στον αποχυμωτή, και το πρασινωπό ελαιώδες υγρό το αλείφεις με πινέλο στους τοίχους τους σπιτιού σου, αλλά και σε έπιπλα, και σε ξύλα, κλπ. κλπ.
 Υπάρχει και ένας πιο απλός τρόπος, τα τρίβεις με τα χέρια σου στον τοίχο.
Η όλη εργασία είναι κρατάει μόνο 5-10 λεπτά. Το αποτέλεσμα τέλειο. Όλο το σπίτι ευωδιάζει για μέρες, για μήνες…, με φυσικό άρωμα και  δ ω ρ ε ά ν .

Πόσο κάνει ένα κυπαρίσσι?
 Ένα μεγάλο κυπαρίσσι 7-8 μέτρων αξίζει πολλά λεφτά, (σίγουρα περισσότερο από έναν σημερινό Κυπαρισσιώτη).  --Οικοδομικό υλικό (300 ευρώ), κυπαρισσέλαιο αιθέριο έλαιο ( 500 ευρώ), --πρασινάδα και ομορφιά (1000 και παραπάνω ευρώ).  
Ναι, κάθε κυπαρίσσι αξίζει όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, και ένας κυπαρισσώνας με 20 κυπαρίσσια αξίζει όσο ένα σπίτι!!!.

                                         Π  Ρ  Ο  Τ  Α  Σ  Ε  Ι  Σ

Να φυτευτούν σε όλη την περιοχή της πόλης 5  χ ι λ ι ά δ ε ς   κ υ π α ρ ί σ σ ι α , αρσενικά και θηλυκά, ένα για κάθε ξενιτεμένο...
Από το δήμο, σε πλατείες – πεζοδρόμια – σχολεία - κοιμητήρια.
Από  ιδιώτες, στις αυλές των σπιτιών και στα χωράφια.
Θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για την πόλη μας.
--- Οι μερακλήδες μπορούν να φτιάξουν ολόκληρους κυπαρισσώνες, ως επένδυση για το μέλλον. Τα παλαιότερα χρόνια όταν γεννιόταν ένα παιδί, φύτευαν έναν κυπαρισσώνα για να χτίσει το σπίτι του μόλις μεγαλώσει!!!
---Όταν έχεις φυτέψει 50 κυπαρίσσια,  μόνο τότε μπορείς να κόψεις ένα μεγάλο για να το κάνεις ξύλο, κυπαρισσέλαιο, και αιθέριο έλαιο. Δεν πετάμε τίποτα!!!  Ακόμα και τα κυπαρισσόμηλα τα φυτεύουμε για να βγουν κυπαρισσάκια.

Η Κυπαρισσία είναι ιδανική περιοχή για να φτιαχτεί μεγάλο φυτώριο κυπαρισσιών, αλλά και  Βιοτεχνία για αιθέρια έλαια από Κυπαρίσσια Κυπαρισσίας.

 Ο Χατζιδάκης έγραψε ένα εξαίρετο τραγούδι, λες και γράφτηκε για την πόλη μας.
                 Κυπαρισσάκι  ειν’ αψηλό , το παλληκάρι π’ αγαπώ,
                 κι ειν’ αψηλό, τόσο αψηλό, που ‘χει αγκαλιά τον ουρανό.
                                                             antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
υποσημείωση:
-μια άλλη χρησιμότητα του κυπαρισσιού είναι για να οριοθετεί τις γωνίες σε ένα χωράφι, ένα οικόπεδο, κλπ. Αντί να χαλάνε χιλιάδες ευρώ για περιφράξεις, ας βάλουν λίγα κυπαρισσάκια…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη