google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η μέρα ξεκινά από το ξημέρωμα, όχι στα μεσάνυχτα !!!

Η μέρα ξεκινά από το ξημέρωμα, όχι στα μεσάνυχτα !!!

Το ημερόνυχτο για τους αρχαίους Έλληνες, είχε -όπως και σήμερα-  24 ώρες. ( 12 ώρες η μέρα, και 12 η νύχτα). Μετρούσαν τις ώρες ‘στο περίπου’, δεν τους χρειάζονταν τα  ρολόγια ακριβείας.  Και έδιναν σημασία πιο πολύ στις 12 ώρες της μέρας , τη νύχτα ξεκουράζονταν ή διασκέδαζαν.. Το ημερόνυχτο γι αυτούς άρχιζε -όπως είναι φυσιολογικό-, όταν άρχιζε η ημέρα, την αυγή, το ξημέρωμα, το χάραμα…, την ομορφότερη ώρα…!!!!

  Όμως  σε άλλους Πολιτισμούς, (Εβραίους- Άραβες, κλπ) το 24ωρο άρχιζε μόλις άρχιζε η νύχτα, μετά τη δύση του ηλίου!!! Δεν είχαν ‘ημερονύχτιο’, αλλά ‘νυχτοήμερο’!!! Ίσως το έκαναν γιατί η μέρα τους ήταν πολύ δύσκολη, λόγω ζέστης και λόγω αυστηρής θρησκείας (!), και περίμεναν πώς και πώς να έρθει η νύχτα για να ηρεμήσουν… Γι αυτό  η αργία του Σαββάτου αρχίζει για τους Εβραίους το δειλινό της Παρασκευής, και η Αργία της Παρασκευής για τους Μουσουλμάνους αρχίζει μόλις σκοτεινιάσει την Πέμπτη!!!
  Απομεινάρι από αυτό τον τρόπο μετρήσεως. είναι η λεγόμενη βυζαντινή ώρα, που είναι εβραϊκή επιρροή , όχι ελληνική, διότι ξεκινά το 24-ωρο μόλις δύσει ο ήλιος.  Η βυζαντινή ώρα υπάρχει (τυπικά) έως και σήμερα στο Άγιο Όρος, που κοιμούνται ‘με τις κότες’, και ξυπνάνε μετά  τις 3 τη νύχτα , ‘αφώτιγο’, για να πάνε να ψάλλουν!!!
 Και οι 3 αυτοί αρχαίοι πολιτισμοί (αρχαιοελληνικός-εβραϊκός-βυζαντινός) έχουν σωστή μέτρηση της ώρας, διότι οι 12 ώρες της ημέρας ξεκινούν από το χάραμα, και οι 12 της νύχτας ξεκινούν από το δειλινό. Έλεγαν: 6η ώρα ημέρας και εννοούσαν μεσημέρι, έλεγαν 6η νυκτός και ήταν  μεσάνυχτα.
 Ενώ  εμείς σήμερα, όλη η γη, μετράει με  λ ά θ ο ς   τ ρ ό π ο  το 24ωρο, διότι αρχίζει στη μέση της νύχτας!!! Ένα πολύ μεγάλο λάθος, και κανείς δεν αντιδράει… Το  λ ά θ ο ς  αυτό σύστημα είναι ανεξήγητο πώς εφαρμόστηκε!!!. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε, είναι πως μόλις εφευρέθηκαν τα ρολόγια ακριβείας, τους τελευταίους 3-5 αιώνες, έβαλαν το μερόνυχτο να αλλάζει στα μεσάνυχτα, όταν κοιμούνται σχεδόν όλοι, για να μη μπερδεύονται. Και επειδή στις 12 τη νύχτα πάντα έχουμε σκοτάδι, ενώ στις 6 το πρωί   άλλα μέρη έχουν μέρα κι άλλα νύχτα, αναλόγως τον τόπο και τις εποχές.
 Είναι ‘θέμα χρόνου’ να θεσπιστεί παγκοσμίως η αρχαία ελληνική μέτρηση της ώρας από το ξημέρωμα, από τις 6 το πρωί. Θα χρειαστεί να γυρίσουμε όλοι μαζί τα ρολόγια μας 6 ώρες πίσω!!! Είναι καιρός να ακολουθήσουμε το αλάνθαστον ωρολόγιον της φύσεως !.!
                                                    Antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
Υστερόγραφο:
1. --Πολλές φορές στο Ευαγγέλιο αναφέρεται η μέτρηση της ώρας από την ανατολή του ηλίου:
--οι πρώτοι μαθητές είδαν που μένει ο Ιησούς , και η ώρα ήταν περίπου 10η  ,  ο Ιησούς θεράπευσε το γιό του Αξιωματούχου ώραν 7ην , και συναντά την Σαμαρείτισσα περί ώραν 6ην .
Στην παραβολή για τους εργάτες του αμπελιού: νωρίς το πρωί βρήκε εργάτες για το αμπέλι του,
και συμφώνησε 1 δηνάριο μεροκάματο. Και ώρα 3η  βρήκε άλλους άνεργους και τους έστειλε κι αυτούς για δουλειά, και ώρα 6η και 9η, μέχρι και 11η ώρα (!), και τους πλήρωσε όλους 1 δηνάριο.
2. -- Το ραμαζάνι, που γίνεται Ιούνιο μήνα, δεν επιτρέπει ούτε φαγητό, ούτε άλλη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κι αυτό λόγω ζέστης, και θρησκευτικής χαζομάρας …
3. --Το Άγιο Όρος θα μπορούσε να πρωτοστατήσει παγκοσμίως στην αλλαγή του ρολογιού. Να έχουν μόνο την αρχαία ελληνική ώρα, με έναρξη από το πρωΐ.!!! , όπως ήταν στα χρόνια του Χριστού.(έτσι είναι στη Μονή Ιβήρων). Και ας αλλάξουν το ωράριο στις ψαλμωδίες, ας σηκώνονται μόλις ‘φωτίσει’… Καλόν είναι να  χρησιμοποιούν το 24ωρο ρολόι τοίχου, το τέλειο φυσικό ρολόι, με έναν μόνο (ωρο)δείκτη, που ξεκινά την ημέρα από τις 6 το πρωΐ.
  Όπως ποιητικά λέει και ο Ελύτης: άξιον εστί, το φυτό που κελάηδησε και βγήκε η μέρα…

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη