google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Το παλαιό Επαρχείο της Αρκαδιάς πέφτει!!!

Το παλαιό Επαρχείο της Αρκαδιάς πέφτει!!!

Στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, δίπλα απ της Αρκαδιάς τον Πλάτανο, απέναντι από την πόρτα του Κάστρου, ήταν και είναι το παλαιό Επαρχείο. 
 Πρόκειται για ένα γωνιακό κτήριο, 2 ή και 3 αιώνων, αν και στο σημείο αυτό υπήρχε παλαιότερο κτίσμα πριν πολλούς αιώνες… Το Υπουργείο Πολιτισμού το έχει κηρύξει διατηρητέο. εδώ και πολλά χρόνια…
  Εκεί είχε μείνει ο Κωστής Παλαμάς για έναν χρόνο, όταν τον φιλοξενούσε ο Αδελφός του Χρηστάκης Παλαμάς . Γράφει σε ένα σημείο, στον 12λογο του Γύφτου, στον 7ο Λόγο:
 και στ' Απριλιού του µήνα το έβγα
το κάστρο αγνάντια το µεγάλο
το τριδιπλοθεµελιωµένο,
κι αυτό χλωρό κι ολάνθιστο είναι·
Έως και πριν 20 χρόνια, έμενε εκεί μόνος του, ένας γέροντας,  Αντωνόπουλος ή ‘Κάμπρας’, που δώρισε μετά θάνατον το οίκημα στον Δήμο Κυπαρισσίας, για να το κάνει Μουσείο. 
 Πού να φανταζόταν ο αφελής Κάμπρας, πως οι Δήμαρχοι θα το αφήσουν να πέσει!!!  Έπεσε η σκεπή, πέφτει μέσα η βροχή, γέρνει 10 μοίρες, έχει ραγίσει σε 5 μεριές, και τώρα που διαβάζουμε αυτές τις γραμμές μπορεί και να έχει πέσει… Ενώ έδινε χρήματα το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ευρώπη, για να το αναπαλαιώσουν, όμως όλοι αυτοί έμειναν αδιάφοροι σε εγκληματικό βαθμό…
  Πριν 2 χρόνια ένας αγανακτισμένος κάτοικος είχε γράψει στους τοίχους: αίσχος κ. άρχοντες. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. . Και προχθές, είδαμε με τα μάτια μας, να πέφτουν πέτρες στο δρόμο , ενώ πριν ένα λεπτό είχαν περάσει από κάτω, πεζοί και αυτοκίνητα. Και γράψαμε, αυτήν την φορά εμείς, στους τοίχους τα εξής:  Κίνδυνος, προσοχή, πέφτει!!
 Ενημερώσαμε  σχετικώς τον Δήμο και την Αρχαιολογία Καλαμάτας, στις 6-1-2018.  Η οποία δεν γνώριζε καθόλου πως το κτήριο καταρρέει (!!!). Δεν την είχε ενημερώσει ο Δήμος εδώ και πολλά χρόνια. Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 28-12-2017, ένας Αρχαιοφύλακας είχε κάνει αναφορά. Και ύστερα από το σύνθημα που γράφτηκε στο τοίχο, πως το κτήριο ώρα την ώρα πέφτει, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καλαμάτας αξιώθηκε να στείλει έγγραφο στον διαρκώς αδιάφορο και ανύπαρκτο Δήμο Τριφυλίας,  στις 8-1-2018, και του συνιστά να πάρει τα απαραίτητα άμεσα μέτρα ασφαλείας, και να κάνει επανεκκίνηση των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου.
  Δεν χρειάζεται αποκατάσταση του κτιρίου, αλλά προσεκτική κατεδάφιση, διότι είναι ετοιμόρροπο, πέφτει από ώρα σε ώρα. Και μετά , βεβαίως, πρέπει να το ξαναχτίσουν. 
 Ο Δήμος αδιαφόρησε  στο έγγραφο της Αρχαιολογίας, δεν έβαλε σήματα ασφαλείας. Και όλοι περιμένουμε πότε θα πέσει το αρχαίο κτήριο... Όμως  μαζί με αυτό, πρέπει να ‘πέσει’ και ο βασικός υπεύθυνος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας.
   Η πτώση του Παλαιού Επαρχείου, θα φέρει και την πτώση-παραίτηση του αποτυχημένου Δημάρχου. Θα είναι το μόνο καλό που θα βγεί απ’ αυτή την ιστορία.
   Αντώνιος Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη