google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η πορφύρα δεν είναι μόνο για τ' αυγά του Πάσχα!

Η πορφύρα δεν είναι μόνο για τ' αυγά του Πάσχα!

   Οι   αρχαίοι Έλληνες σίγουρα ήξεραν για τις τεράστιες θαυματουργές ιδιότητες που έχει το κόκκινο  χ ο ρ τ α ρ ά κ ι   της  θ ά λ α σ σ α ς ,  η ‘πορφύρα’ : φάρμακο, καλλυντικό, τρόφιμο, υλικό για βαφή, κλπ.   Δυστυχώς με το πέρασμα των αιώνων χάθηκαν οι αρχαίες παραδοσιακές γνώσεις, και έχει απομείνει μόνο ως το χόρτο που βάφεις τα αυγά του πάσχα (!).  (ακόμα και αυτή η γνώση χάνεται,, αφού οι τεμπέλληνες βαριούνται να το μαζέψουν και να το βράσουν, ή τους βρωμάει ‘θάλασσα’, και προτιμούν την άοσμη αλλά επικίνδυνη χημική κόκκινη μπογιά από το super market.)

 Ψάξαμε στο internet  για το φυτό αυτό, αλλά ως ‘πορφύρα’ εννοούν μόνο ένα όστρακο (!),  και όσο για το κόκκινο χορταράκι λένε μόνο πως βάφει τα αυγά…      Αναγκαστήκαμε , λοιπόν, να πειραματιστούμε…

--Υπάρχουν δύο τρόποι να το μαζέψεις, ο ένας είναι να το κόψεις το καλοκαίρι από τα βράχια όπου φυτρώνει, και ο άλλος ,ο ευκολότερος, είναι να το μαζέψεις στην παραλία,όταν το βγάζει το χειμωνιάτικο κύμα.
--Είναι πανεύκολο να το ξεχωρίσεις στην αμμουδιά: Το χρώμα του είναι από ανοιχτό ροζ έως σκούρο κόκκινο, καφέ,  μώβ, έως και κατάμαυρο, αναλόγως αν το έχει βγάλει προσφάτως το κύμα, ή αν είναι πολλών ημερών και έχει βραχεί από βρόχινο νερό . Γύρω απ αυτό, στην αμμουδιά, μπορείς να δεις να έχει κοκκινήσει η άμμος!...
--Αλλά το ξεχωρίζεις και από το άρωμά του, το μυρίζεις από μέτρα!.  Μυρίζει συμπυκνωμένη θάλασσα - αλμύρα, ευωδιάζει ιώδιο. Καταλαβαίνεις την ίαση που κρύβει, και μόνο με την οσμή, αν το φέρεις στη μύτη σου. !!!
--Αν το τρίψεις λίγο στα χέρια, γίνονται απαλά, λεία, και στιλπνά.  
--Το βράζεις 5 και 10 λεπτά, κι αυτό, όλο και βγάζει κόκκινη μπογιά. Από μια χούφτα χορταράκια, μπορείς να βγάλεις μισό λίτρο κοκκινοζούμι.
----Μπορείς να βάλεις και λίγο ελαιόλαδο μαζί στη βράση.
Όταν το βράσεις, ο ατμός μυρίζει όλο το δωμάτιο θάλασσα. Και αν αλείψεις τα χέρια σου με λίγο ‘κοκκινοζούμι’ , τα νοιώθεις σαν ’άλλα χέρια’ , έχουν μια μαγική απαλότητα..  
----Είναι απολυμαντικό και αντισηπτικό.
-Αν δοκιμάσεις να αλείψεις το ξύλο, αυτά παίρνει ένα ωραίο καφεκόκκινο χρώμα, το ‘πορφυρό’.  Μπορείς ,επίσης, να βάψεις ρούχα! Μπορείς να βάψεις και τα μαλλιά σου με φυσική υγιεινή μπογιά! Σίγουρα έτσι τα έβαφαν οι αρχαίοι, παρά με τις σημερινές καρκινογόνες βαφές.   
--Κάνει απολύμανση σε έπιπλα, πορτοπαράθυρα, τραπέζια,πόμολα, κλπ.
--Μπορείς να αλείψεις όλο το σώμα σου μετά το μπάνιο !!. Για τους άντρες, είναι ιδανικό για να αλείφουν την   βάλανο.
---Για όσους δεν τους αρέσει η μυρωδιά της θάλασσας, μπορούν να το σμίξουν με λίγο άρωμα, αλλά αυτή η ‘θαλασσομυρωδιά’ είναι τόσο πολύ αφροδισιακή, είναι η ίδια άρωμα!...
--Μπορείς με λίγες σταγόνες απ το ζουμί του, να φτιάξεις ωραία θαλασσινή μακαρονάδα, ακόμα καλύτερη κι από αστακομακαρονάδα, και τζάμπα! Μπορούμε να την πούμε ιωδιούχο μακαρονάδα, κοκκινoμακαρονάδα, πορφυρομακαρονάδα. ‘Η  με ρύζι, κριθαράκι, κλπ.
 Τα χορταράκια τρώγονται κι όλας, ωμά ή και βρασμένα . Ωστόσο σε μικρή ποσότητα, δεν είναι για χόρταση.
-Μπορείς να βάλεις λίγες σταγόνες στο τσίπουρο ή στο κρασί σου!... Δίνει ένα ωραίο χρώμα, και μια σπάνια γεύση.
--Μπορείς να το βράσεις πολύ, να γίνει κάπως πηχτό, βαθύ κόκκινο, και μάλλον έτσι φτιάχνεται το  ι ώ δ ι ο , που πουλάνε τα φαρμακεία.
--Σίγουρα είναι και  πολύ καλό  α ν τ ι κ α ρ κ ι ν ι κ ό   φάρμακο. Η πληροφορία αυτή υπάρχει και στο Internet.  Όσοι έχουν καλή όσφρηση και γεύση, αμέσως θα καταλάβουν τις σπάνιες ιδιότητες που έχει..
----------Αλλά προσοχή στη χρήση του, είναι κυρίως φάρμακο, όχι τρόφιμο.  

-----Τέλος, μπορείς να βάψεις και τα αυγά του Πάσχα, για να μην χαθεί το έθιμο, και σαν ‘ευχαριστώ’, που απ αυτά μάθαμε γι αυτό το θαυματουργό δωρεάν φυτό…

γίνεται και ‘μπίζνα’
--Για κάποιον που έχει  χρήματα, και έχει και γνώσεις αρωματοποιοίας, αποσταγματοποιοίας, κλπ, είναι μια ωραία ιδέα, για να φέρει τον πολύ κόσμο σε επαφή με το άγνωστο αυτό φάρμακο, και να βγάλει κέρδος .
Μαζεύει πολλά τέτοια δωρεάν χορταράκια που βγάζει κάθε μέρα η θάλασσα τον χειμώνα στην αμμουδιά, τα βράζει, τα σμίγει με άρωμα, και φτιάχνει: βάμμα, αλκοολούχο απόσταγμα, λοσιόν, φάρμακο, κλπ.

μην αμελείς, άντε στη αμμουδιά να μαζέψεις το κόκκινο χορταράκι, βράστο, και χρησιμοποίησε το ζουμί του με προσοχή…  
                                                   antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
υποσημείωση  1. -Είναι το ίδιο χορταράκι που τρώνε  τα ψάρια που λέγονται ‘σάλπες’. Τα ψάρια αυτά έχουν μια ιδιαίτερη μυρουδιά, διότι είναι χορτοφάγα. Αν τα καθαρίσεις θα δεις χορταράκια στο στομάχι τους. Σε μερικούς –που δεν ξέρουν- δεν αρέσει αυτή μυρουδιά. Για όσους ξέρουν, είναι τα πιο νόστιμα και υγιεινά ψάρια.   Στην παραλία της Κυπαρισσίας μπορούμε να βρούμε πολλά τέτοια χορταράκια, αλλά και σάλπες, στα βράχια προς τη ‘ντίσκο’.
2. -- Παρακινούμε τον αναγνώστη να χρησιμοποιήσει με προσοχή την πορφύρα, να μην την χρησιμοποιεί σε μεγάλες δόσεις, να ερευνήσει πρώτα ο ίδιος για τις ιδιότητές της, ειδικά αν κάποιος έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή.
Και βέβαια να μην κόψει μαζικά από τα βράχια το χορταράκι, αλλά καλύτερα να μαζεύει αυτό που βγάζει η ίδια η θάλασσα στην άμμο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη