google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αρχιτεκτονικό σχέδιο για την Πλατεία Κυπαρισσίας !

Αρχιτεκτονικό σχέδιο για την Πλατεία Κυπαρισσίας !

Για τα χάλια της Πλατείας, φταίνε οι μαγαζάτορες που έχουν κάνει παράνομη κατάληψη στο δημόσιο χώρο, τα αμάξια και μηχανάκια που περνούν επάνω στους 3 πεζόδρομους, ο δήμος που αδιαφορεί για τις χαλασμένες τσιμεντόπλακες , για το χαλασμένο σιντριβάνι, και για τις διαβάσεις πεζών που δεν υπάρχουν !!!
Κι όμως, με 10 απλές κινήσεις, θα γίνει  η κ α λ ύ τ ε ρ η Π λ α τ ε ί α της Ε λ λ ά δ α ς !


1. Με απόφαση του Δήμου φεύγουν αμέσως  όλες οι κατασκευές, κιόσκια, και τραπεζοκαθίσματα, και η Πλατεία αποδίδεται στους πεζούς , και ιδίως στα παιδιά που θα παίζουν:  κούνιες, κουτσό, σχοινάκι, τραμπάλα, μήλα, κυνηγητό, κορόιδο, κλπ. κλπ. Οι γονείς θα πίνουν καφέ στα γύρω καταστήματα και στα πεζοδρόμια, αλλά    ό χ ι τ ρ α π έ ζ ι α π ά ν ω σ τ η ν π λ α τ ε ί α ! Θα φτιαχτούν πολλά παγκάκια αρχαιοελληνικά, ξύλινα και μαρμάρινα.
2.  Τα 2 κλειστά περίπτερα , θα γίνουν πιό μεγάλα , και το ένα θα λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη, και το άλλο  Δημοτικό Γραφείο Φιλοξενείας,( πληροφορίες,χάρτες,τοπικά προϊόντα,) αλλά και φυλάκιο της Τροχαίας - Δημοτικής Αστυνομίας.


3.  Στους 3 πεζόδρομους να γίνει αυστηρή απαγόρευση στη διέλευση ή στάθμευση κάθε οχήματος. Να βάλουν  ξύλινα ή μαρμάρινα κολονάκια γύρω-γύρω στην Πλατεία ώστε να μην μπορούν να ανεβαίνουν οχήματα.  Και πολλούς θάμνους, σύριζα με το δρόμο, ως φυσικός φράχτης ασφαλείας .


4.  5-10 δημόσιες καλαίσθητες βρύσες , σε διάφορα σημεία, για να πίνει δωρεάν ο κόσμος νεράκι, να νίβεται, να πλένει τα χέρια του.  Δεν θα ξαναγοράσουμε πλαστικά μπουκαλάκια.


5. Διαγραμμίσεις- διαβάσεις πεζών , στις 4 γωνίες της Πλατείας. Μαζί με ράμπες για καροτσάκια. Δεν θα ξανατρέχουν τα οχήματα στο κέντρο, σήματα με μόνο  20 χιλιόμετρα!


6.  Η έκταση της πλατείας , αυξάνει 1,5 μέτρο επί των δύο δρόμων, δεν θα αράζουν οχήματα, μόνο θα διέρχονται. Αύξηση επίσης στο πεζοδρόμιο της Βενιζέλου, όπως έγινε και σ’ αυτό της 25 Μαρτίου.
---Πολλές δεκάδες θέσεις για ποδήλατα.  Ενοικιαζόμενα δημοτικά ποδήλατα, με 1 ευρώ για 1 ώρα.

7.  Όπου υπάρχουν χαλασμένες τσιμεντόπλακες,  αντικαθίστανται από ψηφιδωτά, βοτσαλωτά ή μάρμαρα. Η πολυχρωμία του δαπέδου θα θυμίζει Μοναστηράκι –Πλάκα , ή νησί.
Σταδιακά θα αντικατασταθούν και οι τσιμεντοκυβόλιθοι με συμπαγή κεραμικά .


8.  Να βγουν  σ τ α δ ι α κ ά  τα λάθος δέντρα που με τις ρίζες έχουν σηκώσει τις πλάκες, και  να μεταφυτεύσουν νέα  μεγαλωμένα,  από όλα τα καρποφόρα δέντρα της περιοχής:λεμονιά, πορτοκαλιά, ροδιά, συκιές, μουριές, κορομηλιές, λωτό,  μια μεγάλη γέρικη ελιά σε περίοπτη θέση, αλλά και 1-2 πεύκα, και 2-3 κυπαρίσσια , κλπ.   κλπ.
---να βγάλουν τα τούβλα που έχουν ‘κλείσει’ τα δέντρα σε παρτέρια, διότι βγάζουν ρίζα πάνω απ το έδαφος και τα σπάνε. Ας βάλουν  βοτσαλάκια σε άμμο, χωρίς τσιμέντο, για να ποτίζονται...
---να διώξουν τις τεράστιες τσιμεντένιες γλάστρες, ας φυτέψουν τα δέντρα κατ ευθείαν στο χώμα.

9 !!   Καθώς γέρνει η πλατεία προς Βορειοδυτικά, να φτιάξουν εκεί ένα θέατρο 100 καθημένων - 200 ορθίων, έως τον κύκλο του συντριβανιού, ώστε εκεί να γίνονται  καθημερινώς : συναυλίες, χοροί, ομιλίες, αντί να φτιάχνουν άχαρα ξύλινα πατάρια.

10 !!!  Σε όλη την περίμετρο του συντριβανιού, πάνω στο  γρασίδι, να βάλουν 10 καλαίσθητα παγκάκια . Και μέσα στον μαρμάρινο κύκλο του συντριβανιού (!) ,λίγο πάνω απ το νερό, να φτιάξουν ένα μεγάλο – όρθιο  24ωρο ηλιακό ρολόι, σαν μεγάλη ρόδα, διαμέτρου 3-4 m , διπλής όψεως, με έναν μεγάλο φωτεινό ωροδείκτη που θα δείχνει συνεχώς τον ήλιο, μέρα-νύχτα, μέσα στην τεχνητή βροχή του συντριβανιού!
Ένα πρωτοποριακό παγκοσμίως αξιοθέατο, πολύ πιο όμορφο απ το 12ωρο ρολόι της Πάτρας.   

Όλα αυτά, είχαν προταθεί και πριν από χρόνια. Κατά ένα παράξενο τρόπο ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται !! (τα 2 περίπτερα έκλεισαν, οι μισοί μαγαζάτορες μάζεψαν από μόνοι τους τα παράνομα κιόσκια, το δεσποτικό πεζοδρόμιο μεγάλωσε κλπ.) Ελπίζουμε σύντομα να γίνουν και τα υπόλοιπα!!  Δεν χρειάζονται χρήματα, μόνο θέληση.
                                            antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
υστερόγραφο:

Ο Δήμος ας βρεί τρόπους να συμφιλιώσει τους τσακωμένους μαγαζάτορες, και να αποζημιώσει όσους τυχόν χάσουν χρήματα στην αρχή των έργων. Το σίγουρο είναι πως στην πορεία όλοι θα κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη