google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Βγήκαν στην αγορά τα πρώιμα καρπούζια Τριφυλίας,

Βγήκαν στην αγορά τα πρώιμα καρπούζια Τριφυλίας,

Την εμφάνισή του στην αγορά έκανε το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης από την περιοχή της Τριφυλίας. Η συγκομιδή αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ημέρες. Οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 50 λεπτά το κιλό. Οι καιρικές συνθήκες βοηθάνε και υπάρχει αυξημένη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Αξίζει να επισημάνουμε ότι φέτος αυξημένη ζήτηση για καρπούζι υπάρχει και στην εγχώρια αγορά. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «οι εκτάσεις καλλιέργειας είναι ίδιες σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται περίπου στα 6.000 στρέμματα. Ελπίζουμε και φέτος να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχουμε τα δύο τελευταία έτη με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται σε καλά επίπεδα».
Για τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ανέφερε στον AγροΤύπο τα εξής:
«Από τις 5 Μαΐου τα καρπούζια μας ήταν έτοιμα για συγκομιδή. Εγώ ξεκίνησα να κόβω από 9 Μαΐου. Μιλάμε για σημαντική επιτυχία να καταφέρνουμε συγκομιδή για τα υπαίθρια καρπούζια αυτή την εποχή.
Καλλιεργώ περίπου 300 στρέμματα με καρπούζια στρογγυλά και βαρέλες. Φέτος η ποιότητα είναι εξαιρετική. Σε αυτά τα στρέμματα η παραγωγή ξεπερνά τους 2,5 χιλιάδες τόνους. Εξάγονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι καλές καιρικές συνθήκες, που υπάρχουν αυτή την εποχή στο εξωτερικό έχουν φέρει μια υψηλή ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών. Φέτος μου κάνει εντύπωση το ενδιαφέρον που υπάρχει για εξαγωγές στην Πολωνία αυτή την εποχή. Οι τιμές παραγωγού για το πρώιμο καρπούζι της Τριφυλίας ξεκίνησαν από τα 50 λεπτά το κιλό.
Από τη δεκαετία του 80 ξεκίνησα την παραγωγή καρπουζιού. Η προσεκτική άρδευση και οι σωστές καλλιεργητικές φροντίδες βοηθάνε να έχει το καρπούζι τα σωστά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα κάνουν τους καταναλωτές να προτιμήσουν. Μελέτες που κάναμε στην περιοχή έδειξαν ότι η υπερβολική άρδευση δημιουργούσε μεγάλες ζημιές. Έτσι προχωρήσαμε σε ορθολογική άρδευση που έφερε καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυξημένη παραγωγή.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μαλάμος, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Η εμπορική περίοδος έχει ξεκινήσει με καλές προοπτικές. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές και αναμένεται να έχουμε πολύ υψηλή ποιότητα και καλή παραγωγή. Επίσης ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βοηθά και έχουμε υψηλή ζήτηση.
Φέτος εμφανίζεται για πρώτη φορά μεγάλη ζήτηση και από την ελληνική αγορά παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν. Οι τιμές αυτή την εποχή στην εσωτερική αγορά ανταγωνίζονται τις τιμές στο εξωτερικό.
Η φύτευση κάθε χρόνο ξεκινά από 5 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται μέχρι τις 10 Μαρτίου. Φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε από αρχές Μαΐου και θα διαρκέσει περίπου 20 ημέρες
Πάντα πρέπει να πειραματιζόμαστε σε νέα προϊόντα που θέλει η αγορά. Έχω ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια την καλλιέργεια οβάλ καρπουζιού και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Σε όποια αγορά να έχει πάει κερδίζει τις καλύτερες κριτικές»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη