google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 17 Ιουλίου καταθέτουν προτάσεις οι Περιφέρειες για το αγροτικό ΕΣΠΑ

17 Ιουλίου καταθέτουν προτάσεις οι Περιφέρειες για το αγροτικό ΕΣΠΑ

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στις 13 περιφέρειες για τον καθορισµό της επενδυτικής τους στρατηγικής και τη «µοιρασιά» των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, καθώς οι προτάσεις τους θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την Πέµπτη 17 Ιουλίου.
Στις 13 Περιφέρειες της χώρας πρόκειται να εκχωρηθεί το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταµείου προς διαχείριση.Στις 13 Περιφέρειες της χώρας πρόκειται να εκχωρηθεί το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταµείου προς διαχείριση.
Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν πλαίσια της συµµετοχήs των περιφερειών στην υλοποίηση του νέου προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης, καθώς σε αυτές θα εκχωρηθεί το 30% των πόρων του Αγροτικού Ταµείου προς διαχείριση.
Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως κάποια περιφέρεια µπορεί να διαλέξει να «πριµοδοτήσει» κάποια δράση ή µέτρο ανάλογα µε τις ανάγκες της, µε τη συµφωνία όµως να προβλέπει «στεγανά» ως προς το ποσοστό κατανοµής των πόρων. Να σηµειωθεί ότι ορισµένες περιφέρειες έχουν στείλει ήδη τον σχεδιασµό τους, ενώ αγώνας δρόµου γίνεται για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων.
Τα µέτρα/δράσεις για τα οποία πρόκειται να εκχωρηθεί για το σύνολο ή µέρος του προϋπολογισµού η διαχείριση των πόρων και αρµοδιοτήτων είναι κατ’ αρχάς τα ακόλουθα:
-Τουλάχιστον το 70% του προϋπολογισµού δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες, ανάλογα µε τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες.
-Τουλάχιστον το 30% των πόρων του ΕΓΤΑΑ που αφορούν επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιµότητα της γεωργικής εκµετάλλευσης, στοχευµένα σε προϊόντα και ανάγκες.
-Τουλάχιστον το 25% των πόρων του ΕΓΤΑΑ που αφορούν τη µεταποίηση, εµπορία ή/και ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων. Οι επενδύσεις θα αφορούν συνολικούς προϋπολογισµούς µέχρι 1 εκ. ευρώ.
-Το 100% του προϋπολογισµού δράσεων για την ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων αφενός µεν για µη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, σε συνέργεια µε δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων, αφετέρου για την ανάπτυξη µικρών γεωργικών εκµεταλλεύσεων.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη