google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Εικαστικό Οδοιπορικό στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας πραγματοποιήθηκε στις 4 (Σάββατο) και 5 (Κυριακή) Απρίλη στον χώρο τέχνης και πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία αφού συγκέντρωσε περισσότερους από 400 φίλους της Κυπαρισσίας και του « Προγράμματος για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» . Κυπαρίσσιοι που κατοικούν στην Αθήνα, αλλά και κάτοικοι της Κυπαρισσίας προσήλθαν από τις 5 το απόγευμα για να εκφράσουν την αγάπη τους για την πόλη τους και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να σωθεί η Παλιά Πόλη. Απόδειξη αυτού του ενδιαφέροντος αποτελεί το γεγονός ότι σε μια κατάμεστη αίθουσα 250 θέσεων επί 1 ώρα και 15΄ όλοι παρακολούθησαν χωρίς καμία αποχώρηση και με μεγάλη προσοχή τις προγραμματισμένες ομιλίες.
Ο προθάλαμος και ο έξω χώρος της Αθηναϊδας ήταν επίσης γεμάτοι από κόσμο που περίμενε υπομονετικά να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της προέδρου κ. Τζίμας Ιμιρζιάδη και ακολούθησε ένας σύντομος λόγος του δήμαρχου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα ο οποίος μετέφερε και χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη που τελικά δεν παρέστη. Ακολούθως το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με ομιλήτριες τις κυρίες Χριστίνα Πιερροπούλου (αρχιτέκτων μηχανικός) και δρ Κωνσταντίνα Γερολύμου, (αρχαιολόγος) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με θέμα: «Αρχιτεκτονική παράδοση και σύγχρονη δόμηση στο πλαίσιο της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας». Ακολούθησε ο κ. Κώστας Α. Καραδήμας, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ με θέμα «Η αναγνώριση της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ».
Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Νίκο Ιμιρζιάδη, συνιδρυτή του «Προγράμματος» με θέμα «Η Παλιά Πόλη, πυλώνας ανάπτυξης». Τα εγκαίνια έγιναν από τον Δήμαρχο κ. Παν. Κατσίβελα και ο κόσμος απόλαυσε στις 2 αίθουσες τους 70 πίνακες που εκτέθηκαν, όλοι με θέμα την Παλιά Πόλη, τους οποίους εμπνεύσθηκαν 21 επώνυμοι, αλλά και ντόπιοι ζωγράφοι οι εξής : Γιώργος Σταθόπουλος, Θανάσης Μακρής, Γιάννης Στεφανάκις, Τάσος Αριδάς, Κώστας Αργύρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Μπουντανιώτης, Στάθης Ανδρουτσάκης, Κατερίνα Λαμπροπούλου, Ελένη Τζιώρτζη, Χρήστος Παζαΐτης, Πέρσα Παρίσου, Βασίλειος Δημητρακάκης, Αννα Διπλαράκη, Κατερίνα Χρονοπούλου, Διώνη Αριδά, Ευαγγελία Αντωνίου, Διονυσία Μπελεγρή, Καλλιρρόη Τσιλιμάγκου, Παναγιώτης Καρώνης και Φωτεινή Καλαβεσίου. Η συνολική δράση ολοκληρώθηκε σε δύο στάδια υλοποίησης. Το πρώτο στάδιο αφορούσε στην πρόσκληση προς τους ζωγράφους να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάδειξης και σωτηρίας της Παλιάς Πόλης μέσα από τα έργα που θα ζωγραφίσουν ενώ το δεύτερο είναι η έκθεση και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4,5 Απρίλη στην Αθηναΐδα.
Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν και η κα Σταματία Αλεξοπούλου, πρόεδρος της τοπικής ενότητας Κυπαρισσίας, ο κ. Μάκης Σωτηρόπουλος, η κα Βιβή Παντελάκη, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Κώστας Δημόπουλος με τη σύζυγό του Ολγα, ο αρχαιολόγος κ. Γ. Κορρές, ο συγγραφέας Γρ.Χαλιακόπουλος, ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Πάνος Αθανασόπουλος, η κα Μίκα Ιωαννίδου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού lobby γυναικών και ο δικηγόρος κ. Παύλος Ιωαννίδης, η κα Τέτη Χατζηνικολάου, πρώην Διευθύντρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, ο κ. Παναγιώτης Λούτος και ο κ. Κώστας Αδαμόπουλος, πρόεδρος και Γ. Γραμματέας αντίστοιχα, της ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας, πολλοί αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και μηχανικοί και άνθρωποι των επιχειρήσεων καθώς και αντιπρόσωποι φορέων και συλλόγων από την Τριφυλία και την Ηλεία. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια για την ανάδειξη και τη σωτηρία της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας από το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» που χρόνια τώρα, με προσωπικά χρήματα των ιδρυτών του, έχει ξεκινήσει μια διαρκή προσπάθεια μέσα από διαφορετικές και ποικίλες δράσεις για να προστατευθεί η Παλιά Πόλη, κηρυγμένη ως ιστορικός τόπος, αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος οικισμός. «Για άλλη μια φορά στόχος μας είναι η πανελλαδική προβολή της Κυπαρισσίας και η ανάδειξη της αξίας της Παλιάς Πόλης» .
 Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του καταλόγου των έργων που έχει εκδώσει το «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» η έκθεση αυτή στοχεύει : «…..Να δουν και να διακρίνουν μια Παλιά Πόλη με διαχρονική αξία, ιστορία και ομορφιά, σε μια απίθανη σμίξη βουνού και θάλασσας, που πρέπει να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί ήπια με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό, στο δομημένο και στο φυσικό περιβάλλον. Μια Παλιά Πόλη, όπου φορείς , Αρχές και κάτοικοι με γνώση και αγάπη θα συμμετέχουν ώστε να σφυρηλατηθεί η μοναδική, πολιτισμική της φυσιογνωμία.»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη