google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ Κυπαρισσία, η φημισμένη πολιτεία

ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ Κυπαρισσία, η φημισμένη πολιτεία

Διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, η Κυπαρισσία, παραθαλάσσια κωμόπολη με λιμάνι στη δυτική ακτογραμμή της Μεσσηνίας, προσφέρει όμορφη θέα στο βαθυγάλανο χρώμα του Ιονίου και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Η Κάτω Πόλη, ο σύγχρονος οικισμός, συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση στην κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι, τους φοίνικες, τα καφέ και τα εστιατόρια. Η Άνω Πόλη, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, γοητεύει τους επισκέπτες με το κάστρο, τα παλαιά σπίτια και αρχοντικά, τις κρήνες, τις σκάλες και τα καλντερίμια.
Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, η Κυπαρισσία εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο ως επίνειο της αρχαίας Μεσσήνης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πηγή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό περίπτερο και ταυτίζεται με την αρχαία πηγή Διονυσιάδα, την οποία, σύμφωνα με τον Παυσανία, είχε δημιουργήσει ο Διόνυσος, χτυπώντας τη γη με το θύρσο του.
Το μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο σε ύψωμα με πανοραμική θέα, διατηρεί σε πολλά σημεία οικοδομικά υλικά από την προχριστιανική ακρόπολη, καθώς και κατάλοιπα από τις βενετσιάνικες και τις τούρκικες επεμβάσεις.
Στα ιδιαίτερα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία της Κυπαρισσίας συγκαταλέγονται ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου, στην Κάτω Πόλη, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, στη διαδρομή προς το λιμάνι, καθώς και οι εκκλησίες της Άνω Πόλης (Αγία Τριάδα, Εισόδια Θεοτόκου, Άγιος Αντώνιος και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Δημητρίου).
Οι επισκέπτες της Κυπαρισσίας έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τηνακρόπολη της Περιστεριάς (σε απόσταση 9,5 χιλιομέτρων ΒΑ), το σπουδαιότερο κέντρο της Προμυκηναϊκής και Μυκηναϊκής Περιόδου στην ευρύτερη περιοχή, όπου ανασκάφθηκαν από τους καθηγητές Μαρινάτο και Κορρέ τρεις μεγάλοι θολωτοί τάφοι.
Πηγή: in.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη