google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΝΟΤΜΑΤΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΝΟΤΜΑΤΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Προσωρινά αυξημένη είναι η τιμή παραγωγού για το αγγούρι θερμοκηπίου, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη, λόγω της αυξημένης ζήτησης στην Ελλάδα εν όψει των γιορτών του Πάσχα.
Στην Τριφυλία, η τιμή παραγωγού για το αγγούρι διπλασιάστηκε αυτή τη βδομάδα, φτάνοντας τα 60 λεπτά το κιλό, λόγω και της μείωσης των στρεμματικών αποδόσεων.
Στην Κρήτη η τιμή παραγωγού έφτασε μέχρι και 1 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την τιμή τους προηγούμενους μήνες που έφτανε μέχρι και 70 λεπτά το κιλό.
Όσον αφορά τη ντομάτα, οι τιμές φτάνουν ακόμη και το 1 ευρώ το κιλό στην Τριφυλία και στην Κρήτη.
Πελοπόννησος
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, «έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριών θερμοκηπίου στην περιοχή και αυτές τις ημέρες ξεκινά και η συγκομιδή ντομάτας. Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 1.000 στρέμματα με αγγούρια και άλλα τόσα με ντομάτες. Στα αγγούρια η ποιότητα είναι εξαιρετική αν και έχουμε μείωση στις αποδόσεις», οι οποίες κυμαίνονται αυτή την περίοδο στο 1 τόνο/ στρέμμα τη βδομάδα.
Από την πλευρά του ο παραγωγός από Τριφυλία κ. Κυριάκος Λατάνης τόνισε ότι «οι καταναλωτές βρίσκουν το προϊόν στις αγορές αυτή την εποχή σε τιμή που κυμαίνεται στα 1,20-1,30 ευρώ το κιλό». Ωστόσο, η τιμή παραγωγού την τελευταία βδομάδα κυμαίνεται στα 60 λεπτά το κιλό (ή 30 λεπτά το τεμάχιο).
Η τιμή αυτή, μάλιστα, είναι αυξημένη σε σχέση με την τιμή που λάμβαναν οι παραγωγοί στην περιοχή της Τριφυλίας πριν από μια βδομάδα, η οποία έφτανε μόλις τα 30 λεπτά το κιλό (ή 15 λεπτά το τεμάχιο).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», κ. Αλεξανδρόπουλο, «η αύξηση της τιμής οφείλεται στη μείωση της παραγωγής, κατά 50%, σε σχέση με πέρσι στην περιοχή, λόγω της παρατεταμένης συννεφιάς που επικράτησε το Μάρτιο. Στην αύξηση των τιμών συμβάλλει και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης λόγω Πάσχα».
Πέρα από την ελληνική αγορά το προϊόν διατίθεται και στις χώρες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλου, «έχουν ξεκινήσει ήδη οι εξαγωγές αγγουριών κυρίως προς Βουλγαρία, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εξαγωγές». Στις αγορές αυτές το ελληνικό προϊόν ανταγωνίζεται την παραγωγή που προέρχεται από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία.
Όσο αφορά την ντομάτα, «η συγκομιδή ξεκίνησε αυτή τη βδομάδα και λόγω Πάσχα υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Σε περίπου 15 ημέρες θα ξεκινήσει η κύρια συγκομιδή της παραγωγής», όπως πρόσθεσε ο κ. Λατάνης.
«Η τιμή παραγωγού για τις λίγες ποσότητες που διατίθενται αυτή τη στιγμή φτάνει το 1 ευρώ το κιλό και είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση τα 1,10-1,20 ευρώ το κιλό που έλαβαν οι παραγωγοί την ίδια εποχή πέρσι», σύμφωνα με τον κ. Σεκλό, παραγωγό από την Κυπαρισσία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη